Івано-Франківськ

В Ісландії за останні три тижні сталося понад 50 тисяч землетрусів

Зазначається, що така незвичайна активність свідчить про наближення виверження вулкана.

В Ісландії за останні три тижні сталося понад 50 тисяч землетрусів

Однак поки що вчені не можуть визначити, коли саме станеться виверження. Тому місцеві жителі вчаться жити з періодичними поштовхами землі, пише ПІК з посиланням на Укрінформ.

«Велика кількість людей прокидається через землетруси. Декілька з них були магнітудою понад 5. Це дуже незвично. Я не думаю, що хтось пам’ятає щось подібне», – розповіла Елізабет Палмадоттір з Ісландської метеорологічної служби.

Зазначається, що зона сейсмічної активності розташована за 30 км від Рейк’явіка. Ісландці звикли до вивержень вулканів, однак, у цьому районі вони не відбувалися протягом сотень років.

У жовтні минулого року покритий льодом ісландський вулкан Грімсвотн, який вивергався 9 років тому і викинув попіл на 20 км в атмосферу, почав демонструвати ознаки того, що скоро може трапитися нове виверження.

Варто наголосити, що у 2011 році виверження Грімсвотна призвело до скасування близько 900 пасажирських рейсів. Для порівняння, значно менше виверження вулкана Ейяф’ятлайокудль у 2010 році призвело до скасування приблизно 100 000 авіарейсів.

Грімсвотн є найактивнішим вулканом Ісландії: він вивергається найчастіше в цій країні. За останні 800 років з деякою вірогідністю відомо про близько 65 його вивержень.

Висока частота вивержень вулкана дозволяє вченим виявляти закономірності, які призводять до вивержень (передвісники). І якщо вони будуть повторюватися щоразу при виверженні вулкана, тоді вчені зможуть бути більш впевнені в тому, що виверження, ймовірно, відбудеться в найближчому майбутньому.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено