Івано-Франківськ

Куди піти на Прикарпатті: у “вишуканій” Тисмениці (ФОТО)

Від Івано-Франківська до Тисмениці лише 11 кілометрів. Декілька хвилин і Вас радо вітає це привітне містечко.

Куди піти на Прикарпатті: у "вишуканій" Тисмениці (ФОТО)

Куди піти на Прикарпатті: цього разу ПІК спробує відкрити для Вас місто через, яке кожного дня проїжджає безліч людей, у якому постійно вирує життя – Тисменицю.

Куди піти на Прикарпатті: у "вишуканій" Тисмениці (ФОТО)

Тисмениця – одне із найдавніших міст Прикарпаття, яке розташоване на річці Ворона у південно-східній частині Івано-Франківської області, що йменується Покуття. “Станіслав коло Тисьмениці” – саме так колись адресували поштові картки до теперішнього Івано–Франківська і в уяві постає далеко знане давнє містечко з забудованим поверховими будинками центром, ринком і церквами. Такою і була давня Тисмениця.

Перші згадки про місто знаходять в Іпатіївському літописі 1143 року. У 1449 році місто отримало магдебурзьке право, а в XVI столітті до Тисмениці переселилися вірмени, які привезли секрети кушнірства. З того час місто відоме своїми вишуканими виробами з хутра та шкіри.

Назву місту дала річка. Дослідники пояснюють її утворенням від тюркського “тясмин” – камінь. Тобто річка мала усіяне камінням дно, за що й отримала свою назву. У Тисмениці проживає 9 175 мешканців.

  • Давайте знайомитися ближче із мальовничою Тисменицею:

Церква Різдва Пресвятої Богородиці (вулиця Монастирська, 3)

Найдавніша архітектурна перлина Тисмениці, пам’ятка архітектури Національного значення побудована у 1736 році. Храм зведено з досить грубих дубових брусів. В середині церкви вишуканий іконостас, що складається з чотирьох рядів ікон народних майстрів. Неподалік від церкви знаходиться дерев’яна триярусна дзвіниця, зведення якої також датується 18 століттям.

Куди піти на Прикарпатті: церква Різдва Богородиці у Тисмениці.

Куди піти на Прикарпатті: церква Різдва Богородиці у Тисмениці.

Будучи у Тисмениці також варто відвідати церкву Святого Миколая(площа Ринок), побудовану у 1866 році. Зайдіть, помоліться і подорож пройде чудово!

Куди піти на Прикарпатті: церква Миколая у Тисмениці.

Краєзнавчий музей (вулиця К. Левицького,4)

Створений у 1992 році активістом Степаном Гаврилюком.  Після його смерті в 2003 році музею було присвоєно ім’я засновника. Основна експозиція розміщена в двох залах. У першому – Ви зможете ознайомитися із історією Тисмениці від сивої давнини до наших днів, також тут в стінах музею присутні макет міста і фотографії з будівлями, багато з яких вже не існують. У другому представлено експонати, що мають відношення до хутряного промислу. У третій залі відбуваються змінні виставки.

Куди піти на Прикарпатті: краєзнавчий музей у Тисмениці.

Куди піти на Прикарпатті: краєзнавчий музей у Тисмениці.

Міське озеро 

Гуляючи Тисменицею не можна оминути озеро і навіть знимку зробити на згадку.

Куди піти на Прикарпатті: міське озеро у Тисмениці

У Тисмениці працюють ВАТ Хутрофірма “Тисмениця” та СП “Тикаферлюкс”. Це великі, обладнані новою технікою сучасні підприємства, які переробляють шкірки кролика, ондатри, куниці, норки та виготовляють широкий асортимент хутрових виробів. Тож звідти Ви точно поїдете з новою покупкою.

Куди піти на Прикарпатті: шуби у Тисмениці. Куди піти на Прикарпатті: шуби у Тисмениці.

Відома Тисмениччина ще й своїми паломницькими місцями. Зокрема, у селі Погоня монастир Успіння Матері Божої чину Святого Василія Великого, який є місцем паломництва християн протягом багатьох століть. На межі Єзуполя і Сільця, в урочищі Вишновець, знаходиться Духовна криниця. За віруваннями вода з цього джерела має цілющу силу. 

Куди піти на Прикарпатті: монастир у Погоні.

Куди піти на Прикарпатті: духовна криниця, Тисмениця.

Ніхто краще не порадить куди піти у Тисмениці, як місцеві жителі…

167838900 200736811485691 608465089042502123 n scaled

  • Кожне прикарпатське місто славиться чимось притаманним саме йому і точно має свої принади, які просто треба вміти розгледіти. Тисмениця – це історія, місто шкіри і хутра, це мальовничі вулички, це щирі та привітні люди. Це тепле і вишукане місто чекає на своїх гостей. Цікавої подорожі! Приємних вражень!

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено