Івано-Франківськ

Обладнання для зберігання вакцини Pfizer не має жоден медзаклад у Калуші — Наталія Кінаш

Заступниця міського голови Наталія Кінаш увесь онлайн ефір присвятила темі вакцинації та коронавірусу.

Купити вакцину від COVID-19 компанії Pfizer » Слово і Діло

Наталія Кінак каже, що на тлі антивакцинальної компанії виникає багато дискусій, пише ПІК з посиланням на Вікна.

“Однак вакцинація — важливий засіб захистити себе від коронавірусної інфекції й уникнути важкого перебігу хвороби”, – вважає заступниця.

Медик висловила розуміння щодо настороженості людей стосовно вакцинації. Адже лікарські засоби розроблялися у короткий термін у зв’язку з розвитком пандемії. Проте обставини, як зауважує Наталія Кінаш, змушують робити висновки щодо ефективності вакцини вже сьогодні:

“Вакцина розроблялася в стислі терміни у зв’язку з розвитком пандемії. Ми не маємо багатолітнього досвіду так, як з іншими 19-ма захворюваннями, які успішно поборені завдяки вакцинації. Серед них — дифтерія, кір, кашлюк, поліомієліт. На жаль, нам випала така доля. Ми живемо в такий період, коли вакцинація від COVID-19 буде проводитися в реальності. А висновки про певну ефективність будуть проводитися негайно і в сьогоденні”.

Наталія Кінаш розповіла про ті вакцини проти коронавірусної інфекції, які є зараз на ринку. За її словами, більшість схвалені ВООЗ, за винятком російської «Спутник V». Щодо вакцини AstraZeneca (CoviShield), якою здійснюють вакцинацію в Калуській міській територіальній громаді, то її ефективність зросла із 63% до 75%.

Чимало уваги заступниця міського голови, донедавна — медична директорка Калуської ЦРЛ, приділила американсько-німецькій вакцині «Pfizer», якою провакциновано близько 80% жителів Ізраїлю. Доставити її планують і на територію Прикарпаття. Однак вакцина має специфічні умови зберігання, зокрема, температура її зберігання становить -60…-80 С. На жаль, такого обладнання не має жоден профілактичний лікувальний заклад у Калуші. Вартість такого обладнання складає близько 800 тис. гривень за одиницю.

“Наразі весь бюджет розподілений, вільних коштів немає”, — акцентувала Наталія Кінаш. — “Закупити таке обладнання можна буде через шість місяців, якщо буде перевиконання плану надходжень. Однак економіка переживає непрості часи. Нам, можливо, доведеться брати звідкись кошти, згортати ремонтні програми, можливо, ремонти наших доріг або брати з інших видатків для того, щоб придбати обладнання”.

Наталія Кінаш додає: “Поки обладнання в установі не буде, великий сумнів, що ця вакцина потрапить у Калуську ОТГ. На сьогодні жодна із районних лікарень ОТГ не забезпечена низькотемпературним обладнанням. Навіть не всі обласні центри мають таке холодове обладнання. На обласному рівні це все, звісно, буде зроблено хоча б для того, щоб обласні центри мали змогу отримати цю вакцину і були забезпечені логістикою для поширення в межах певного регіону”.

У зв’язку з такими труднощами заступниця міського голови радить не відкладати вакцинування на далеке майбутнє, а бути реалістами і використовувати ту вакцину, яка є в наявності і яка наразі доступна для мешканців Калуської громади.

Для всіх, хто вирішив вакцинуватися від COVID-19, заступниця міського голови запрошує в Калуський міський центр первинної медико-санітарної допомоги на четвертий поверх. Вакцинація триває щодня з 10.00 до 14.00.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено