Івано-Франківськ

“Єдині в Україні”: Франківський драмтеатр знову вирушить у зону відчуження (ФОТО)

Франківський драмтеатр - єдиний театр в Україні, який побував у Чорнобильській зоні з часу трагедії.

ebfbb728 9ea4 4ac8 b87c 13de5ec97be2 scaled

23 квітня Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка провів прес-конференцію з нагоди участі акторів театру в акції Chornobyl.35, повідомляє ПІК.

Акція Chornobyl.35 передбачає молебень, показ архівних кадрів, забороненого фільму, вірші під звуки покинутих фортепіано. Кульмінацією акції стане драма-реквієм “Нація”, яка розпочнеться в ніч на 26 квітня, о 1:23. Перед цим присутні запалять 35 свічок.

Генеральний директор драмтеатру Ростислав Держипільський зауважує, що поїздки театру можуть здаватися дивними, але завдяки команді, колективу – театр може зробити нереальні речі.

У Києві, випадково, хоча я думаю, що випадкових зустрічей не буває, мене познайомили з Олександром Сиротою, який був корінним жителем Прип‘яті. Коли сталась трагедія, йому було 10 років. Його евакуювали. У дорослому віці він повернувся і присвятив своє життя ревіталізації зони відчуження.  Мені подобається як зараз мислять люди, які причетні до зони відчуження. Сама акція започаткована 10 років тому. В Києві. А в Прип’яті – 3 роки тому”, – розповідає генеральний директор театру Ростислав Держипільський.

Також Ростислав Держипільський додає, що драма-реквієм “Нація” – це як молитва за душі, молитва тут і зараз за тих, кого вже нема на цьому світі і тих, кого ще нема. Молитва за жертв, які невинно загинули, та за тих, які відчувають наслідки й донині.

p1790069.00 00 05 10.still001 scaled

Актори вважають, що ця поїздка – це своєрідна місія театру.

“Для мене – це практична поїздка. Пам’ятаючи зі школи, а це 90- ті,  стикаючись з дітьми, а діти жорсткі, слово чорнобилець – було синіномом до слова зараження. Тому мені здається чим більше ми будемо туди їздити, чим більше театр буде показувати, що це нормально, тим менше буде людей з викривленою свідомістю”, – актор Роман Луцький.

Вистава є доволі символічною.

“Більшість акторів “Нації” є  однолітками вибуху, дітьми народженими в 1986 році. В рік Чорнобильської трагедії. Тому для нас вистава є символічною. Навіть у нашої актриси Олесі Пасічняк день народження – 26 квітня, тому вона зустріне його у Чорнобилі, граючи драму-реквієм “Нація”, мені здається це дуже символічно”, – розповідає актриса Галина Баранкевич.

de6fa3e7 eb92 4b6f bddb 1bb55383da82 scaled

Також Ростислав Держипільський й не покидає надії про подальші поїздки.

“Я думаю ми підпишемо меморандум і з зоною відчуження. Ця зона теж може бути нашою резиденцією. Такі акції, як наша, Чорнобильську зону з мертвої мають перетворити в таку, що процвітає. Бо на все треба дивитися під іншим кутом зору”, – підсумував Ростислав Держипільський.

Вирушать актори до Чорнобильської зони вже завтра, 24 квітня, опівночі.

Також у рамках акції відбудеться молебень та презентації першої діджитал-ікони “Чорнобильський Спас”, де учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зображені на рівні зі святими, та фігурує відома Чорнобильська сосна, водночас схожа на хрест, і на тризуб.

До слова, це друга поїздка акторів театру в зоні відчуження.

Акцію Chornobyl 35. всі охочі зможуть переглянути на ФБ-сторінці події та на ФБ-сторінці драмтеатру.

Участь у поїздці візьмуть актори: Олексій Гнатковський, Роман Луцький, Галина Баранкевич, Надія Левченко, Євгеній Холодняк, Андрій Фелик, Тетяна Гірник, Олеся Пасічняк, Іван Бліндар та Микола Сливчук.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено