Івано-Франківськ

Які доходи і статки у депутатів Франківської міськради і хто має дохід за межею бідності?

В частини депутатів мільйонні статки, але є ті, хто за межею бідності.

Bez nazvy

Згідно з поданими деклараціями про доходи, у 2020 році Мар’яна Вершиніна з ЄС та Ярослав Дубас зі “Свободи” жили за межею бідності. Дохід на одного члена родини у них суттєво нижчий за прожитковий мінімум.

Натомість 14 депутатів міськради задекларували дохід у понад мільйон гривень. Понад мільйон заощаджень у деклараціях відобразили 13 обранців. Найбільше мільйонерів у фракціях ЄС та “Свободи”.

Рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Івано-Франківської міської ради VIII скликання за 2020 рік. Частина депутатів обрані вперше — і вперше подавали декларації про доходи і майно.

ТОП-5 найбільших статків

image2 scaled

Четверо із п’яти депутатів міськради, що мають найбільші статки, — із ЄС. Найбагатший депутат Івано-Франківської міської ради — Володимир Яблонь, його заощадження складають 18,3 млн гривень. Яблонь займається будівельним бізнесом і є директором кількох будівельних компаній.

Трохи більше 13 млн гривень заощаджень у депутата з ЄС Сергія Палійчука. Він також займається будівельним бізнесом, зокрема є власником і керівником ТОВ “ПСВ-ІФБУД” та ТОВ “Голді-Інвест”. У 2017 році потрапляв до рейтингів депутатів із найбільшими статками — тоді заощаджень у депутата та його родини було понад 11 млн гривень.

Сергій Абрам’як з ВО “Свобода”, який ще у 2015 році був депутатом-злиднем, зараз може похвалитися статками у понад 12,5 млн гривень — це заощадження його самого та дружини. Депутат веде бізнес у сфері лісозаготівлі та торгівлі деревиною.

Андрій Балагура, що у міськраді представляє партію ЄС, обраний депутатом вперше. Їхні з дружиною статки сягають трохи більше 11 млн гривень. Як і більшість його колег по фракції, депутат займається будівельним бізнесом. Він є співзасновником ТОВ “Оселя ІФ Девелопмент” та власником ТОВ “Альпін Хаус”. Андрій Балагура входить до складу земельної комісії міськради, відповідно, під час розподілу земельних ресурсів громади може виникнути конфлікт інтересів.

Замикає п’ятірку найбагатших депутатів Івано-Франківської міської ради Микола Ковальчук із ЄС. Його заощадження у 2020 році склали 9,8 млн гривень. Щоправда, усі кошти, якими володіє депутат, позичені третім особам. Микола Ковальчук не вперше потрапляє до рейтингу найбагатших депутатів ради — наприклад, у 2017 році він задекларував 9,5 млн гривень заощаджень.

Ковальчук веде будівельний бізнес, володіє виробництвом напівфабрикатів, магазинами та розважальним центром. Зокрема є власником ПП “Вамбуд” та ТОВ “ОМК Інвест”. Як і в попередньому скликанні, Ковальчук входить до найбільш популярної у раді земельної комісії, тож може мати місце конфлікт інтересів.

ТОП-5 найбільших доходів

image4 scaled

До п’ятірки депутатів, що у 2020 році заробили найбільше грошей, входять троє обранців із ЄС та двоє зі “Свободи”. Очолює рейтинг депутат із ЄС Андрій Балагура. Разом із дружиною за рік йому вдалося заробити понад 12 млн гривень. Більшість доходів родині принесла підприємницька діяльність. Дружина, як і сам депутат, веде будівельний бізнес.

На двох із дружиною Володимир Яблонь з ЄС заробив понад 10,6 млн гривень. Депутат займається будівельним бізнесом, а його дружина веде бізнес у сфері надання в оренду нерухомого майна.

Найбільший дохід у родині голови фракції ВО “Свобода” Романа Онуфріїва та голови бюджетної комісії у 2020 році принесла дружина — понад 4,2 млн гривень від підприємницької діяльності. Загалом дохід родини депутата склав понад 5,6 млн гривень. Дружина депутата Ольга є співвласницею друкарні “Місто НВ”, якою керує сам Онуфріїв. Фірма є частим підрядником у міської ради – надає поліграфічні послуги. Зокрема, у 2021 році, згідно даним порталу Е-Data, підприємство отримало на понад 140 тис грн замовлень з різних структурних підрозділів міської ради.

Михайло Нагірний — один із наймолодших депутатів Івано-Франківської міськради, цьогоріч йому виповниться 30 років. Обраний він вперше, від ВО “Свобода”. У 2020 році задекларував понад 5,1 млн доходу. Найбільше коштів депутат отримав від заняття підприємницькою діяльністю — понад 3 млн гривень. Нагірний займається будівельним бізнесом, але якщо інші забудовники потрапили до земельної комісії, то Нагірного призначили у рейтингову регламентну.

Цікаво, що він та Володимир Яблонь із ЄС отримували заробітну плату від ТзОВ “Дем’янів-К” та ПП “Каскад Буд”. В останній Нагірний був директором, проте фірма була ліквідована у 2021 році.

П’ятірку депутатів міськради з найбільшими доходами закриває Володимир Фецич із ЄС. Його родина задекларувала дохід у 3,2 млн гривень. Дружина депутата, як і він сам, займається будівельним бізнесом. Саме вона 2020 році принесла у сімейну скарбницю 2,2 млн гривень.

Двоє депутатів міськради живуть за межею бідності

image1 scaled

Рух ЧЕСНО визначає депутатів із доходом нижче прожиткового мінімуму. Також дохід родини депутатів співвідноситься із прожитковим мінімумом, встановленим державою на момент подачі декларації.

Найбіднішою депутаткою Івано-Франківської міської ради є Мар’яна Вершиніна. Вона задекларувала дохід у 2182 гривні за 2020 рік — відсотки з банківського рахунку. В декларації депутатка вказала, що проживає із сином. Якщо врахувати, що станом на грудень 2020 року прожитковий мінімум в Україні складав 2189 гривень, виходить, що Вершиніна та її син перебувають за межею бідності. Протягом 2020 року депутатка могла витратити на себе всього 90,91 гривні на місяць — і стільки ж на сина. Слід також врахувати, що в лютому 2020 року Вершиніна зареєструвалась як ФОП: вона надає послуги у сфері організації відпочинку та розваг.

У коментарі Руху ЧЕСНО Мар’яна Вершиніна пояснила, що кошти на життя їй дає колишній чоловік та допомагають батьки.

“Так, я проживаю з сином. Мій колишній чоловік працює за кордоном і не сплачує аліменти, але постійно допомагає нам, — пояснює депутатка. — Крім того, батьки завжди підтримують. Тато — фінансово, мама вирощує овочі та фрукти на дачі, тому більшість продуктів ми маємо власних. Також я мала депозити та заощадження, як і більшість людей, у цьому році змушена була скористатись ними через ситуацію з COVID-19. Криза, пов’язана з пандемією, суттєво вплинула на кожного”.

Слід зауважити, що отримані від третіх сторін кошти, а Вершиніна вказала у коментарі, що їй допомагають фінансово, потрібно вказувати у декларації.

За межею бідності, згідно з декларацією, живе і сім’я депутата-“свободівця” Ярослава Дубаса. 20,4 тис. гривень склав дохід родини депутата. Всі ці кошти — допомога багатодітній сім’ї: у депутата троє дітей. Таким чином, щомісяця на одного члена родини депутата припадає 340 гривень — це дуже далекий від прожиткового мінімуму показник.

Рух ЧЕСНО звернувся за коментарем до Ярослава Дубаса, проте той відмовився його надавати, лише зазначив, що 2020 рік був складний для всіх.

Читайте також:

Зеленський сказав, чи при ньому повернеться до влади Юлія Тимошенко

Зеленський торік і сьогодні – це два різних Зеленських: показала пресконференція

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено