Івано-Франківськ

Депутати Франківської міськради одні з найсумлінніших щодо прийому громадян в Україні

Серед 868 депутатів 16 міських рад, діяльність яких моніторилася у рамках всеукраїнської громадської кампанії “Атестація депутатів місцевих рад”, 13% не

Про це під час пресконференції 9 червня  у Івано-Франківську розповіли експерти кампанії, пише ПІК.

Як розповів експерт ГО “Центр Політичних Студій” Михайло Джогола, відомості щодо здійснення прийому громадян абсолютної більшості депутатів місцевих рад оприлюднені на офіційних сайтах цих рад, однак при цьому майже в половині міських рад, охоплених моніторингом кампанії, станом на початок квітня цього року інформація щодо прийому громадян доступна стосовно не всіх депутатів.

Значні зміни у порядок прийому громадян внесли карантинні обмеження. При цьому, як встановили наші експерти, абсолютна більшість депутатів здійснює прийом громадян на початку своєї каденції, зокрема в умовах «червоної» зони карантинних обмежень, обираючи альтернативні способи спілкування з жителями своїх міст та запроваджуючи додаткові безпекові заходи. У Івано-Франківську, з кінця лютого по середину квітня прийоми громадян не проводились офлайн – проте з обранцями чи їх помічниками можна було зв’язатись онлайн – через електронну пошту, соцмережі чи просто телефоном. Деякі депутати навіть поводили прийом у прямому ефірі”, – – повідомив експерт.

Однак з 868 місцевих депутатів 13% не виконують цього законодавчо визначеного обов’язку.  Найбільше депутатів, стосовно яких не вдалось підтвердити здійснення прийому громадян, було серед депутатів Сумської (45%), Херсонської (41%), Київської (24%) та Полтавської (17%) міських рад.

Нерідко місцеві обранці попри вимогу Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» здійснювати особистий прийом громадян щонайменше раз на місяць, делегують ці повноваження помічникам. У трьох міських радах кількість таких випадків є суттєвою: 27% в Одеській міській раді, 17% у Хмельницькій міській раді та 15% в Херсонській міській раді. Серед депутатів Київради така практика є найбільш поширеною: більшість депутатів використовують допомогу помічників у виконанні цього обов’язку (72% з всіх депутатів, здійснення прийому якими було підтверджено).

Лише троє депутатів Івано-Франківської міської ради були відсутні під-час прийому громадян у лютому 2021 року, залишивши замість себе помічників – це Степан Руднянин та Володимир Ковальчук з ЄС та Андрій Грималюк зі “Свободи”. У більшості депутатів, зокрема з фракції ВО “Свобода” поширена практика присутності на прийомі, разом із ними ще й помічників.

b 800 0 0 00 images news tcherven 2021 10 sesia 196958864 3943164615732669 8765703177962168083 n

Спірного забарвлення ця практика набуває тоді, коли делегування обов’язку щодо здійснення прийому громадян призводить до того, що депутати особисто зустрічаються з громадянами рідше ніж раз на місяць”, – підкреслив Михайло Джогола.

Крім того, експерти заявили, що практика попереднього запису громадян на прийом та відсутність доступної інформації про графік особистого прийому депутатами і регулярне ігнорування депутатами прийому не відповідає вимогам чинного законодавства, а також обмежує рівні можливості для всіх громадян комунікувати зі своїми представниками в міських радах.

Результати моніторингу засвідчили, що серед депутатів всіх 16 міських рад, які були охоплені моніторингом, найбільш популярним місцем здійснення прийому є виділене окреме приміщення комунальної власності для потреб здійснення прийому громадян (30%) або ж приміщення організації партії (24%).

Серед депутатів Івано-Франківської міськради 19 здійснює прийом в закладах освіти, троє – у ЦНАПах, 7 – у закладах культури, 9 – у партійних приймальнях, двоє – в ОСББ і двоє депутатів обладнали окремі приміщення під приймальню.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено