Івано-Франківськ

На Прикарпатті з’ясовують, чому зрізали історичний дуб Симона Петлюри у Маріямполі (ФОТО)

Останнім часом науковці вважали за доцільне скасувати статус цього дерева як «ботанічної пам’ятки природи місцевого значення».

211737506 600620787585895 7940479658487628171 n scaled

  • У Маріямполі: таким був дуб два роки тому і таким став цьогоріч.

208731615 4051545284923161 7903645988609192920 n scaled

У Маріямполі на Івано-Франківщині не вдалося зберегти у цілісному вигляді 600-річний дуб, за життя якого боролися роками. Вчора обрізали крону і залишили стовбур висотою 6 метрів, повідомляє ПІК з посиланням на інформацію голови Маріямпільської територіальної громади Йосипа Тарасевича.

“Наші люди дуже жалкують за історичним деревом. Але не варто вірити тим, хто каже, що ми підступно зрізали дуба ледь не під покровом ночі. Роботи проводили фахові працівники ДСНС вчора, 1 липня, перед обідом. Іншого виходу не було. Приблизно два роки тому крона розкололася навпіл, коренева основа підірвана вітрами, у стовбурі утворилося велике дупло. У будь-який момент могла статися біда. Завтра та після завтра у нас відбудеться Проща родин до Маріямпільської Чудотворної ікони Матері Божої. Прибуде багато людей з усієї України. Ми не могли більше ризикувати”, – сказав у розмові з кореспондентом ПІК Йосип Тарасевич.

Голова громади також додав, що наразі стоятиме та частина дерева, що залишилась. Виникла навіть ідея створити з обрізаних частин дуба та встановити у цьому парку статую Петлюри. Звісно, цю тему обговорюватимуть фахівці.

Як писала раніше ПІК, кілька років поспіль на місцевому та обласному рівнях приймали рішення щодо порятунку 600-річного «Дуба Симони Петлюри», який є могутньою родзинкою парку села Маріямпіль тепер уже Івано-Франківського району і має статус «ботанічної пам’ятки природи місцевого значення».

Минулого року Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака на замовлення Маріямпільської сільської ради провів глибоке обстеження дуба і дійшов невтішного висновку:

«Враховуючи факт природного руйнування «Дуба Симона Петлюри», теперішній незадовільний стан і низьку ймовірність його покращення, є доцільним скасувати його статус «ботанічної пам’ятки природи місцевого значення»,

Проте деякі мешканці села і зараз вважають, що історичний дуб можна було врятувати.

“Друзі!!! Сьогодні підступним та варварським шляхом було знищено наш Дуб. Було багато розмов переговорів та обіцянок від посадових осіб ОТГ які як виявилось не вартують і ламаного гроша. Знищувати історію, заради того, щоб відбулась проща – виявляється для декого є нормою. Ну що ж – бажаю успіху організаторам цього варварства. Очікуйте на помсту природи!!!”,цитує місцевого мешканця Івана Боберського Бліц-Інфо.

Голова громади Йосип Тарасевич підсумовує:

“Я серед тих, хто щиро хотів би, щоб дуб зберігся ще набагато років. Та не в усьому людина може бути сильнішою за природу. Але людина має бути об’єктивною. Завжди”.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено