Івано-Франківськ

“Не випустити за межі районів жодного куба лісу”: ультиматум протестувальників на Прикарпатті (ФОТО)

Представники деревообробної галузі готові піти на такий крок, якщо влада на всіх рівнях не дослухається до їх вимог.

216864318 186832373459108 1291811258257159148 n 1 scaled

На Прикарпатті, як писала сьогодні ПІК,  перед Івано-Франківською обласною державною адміністрацією протестували представники деревообробної галузі регіону, яка опинилася у кризовому становищі через функціонування електронних торгів на деревину, пише ПІК.

215493129 335944854678295 2801266653024249571 n scaled

У зібранні взяли участь представники усіх районів Франківщини та посланці від колег із Закарпатської, Тернопільської та Чернівецької областей. До слова, на Прикарпатті зараз діють до 900 деревообробних підприємств різних форм власності.

Ключова проблема, яка їх об’єднує, це те, що під виглядом рівних умов для всіх, на аукціон з продажу деревини допускають покупців з фінансовими надможливостями, яку піднімають ціни на сировину і малий місцевий бізнес залишається ні з чим.

“Більше того, цей “електронний лохотрон”, так я називаю аукціони, б’є по простих споживачах продукції з деревини. На останньому аукціоні ціну за кубометр смереки довели до 15 тисяч гривень. Це означає, що собівартість дошки сягатиме 15 тисяч гривень за куб. Скажіть, при такій ситуації пенсіонер зможе перекрити собі хату? Чи молода людина зможе докупитися такої дошки на новий будинок?”, – ставив питання голова Асоціації деревопереробних підприємств Прикарпаття Ігор Соболєвський.

На Прикарпатті протестують деревообробники

Звучали думки щодо проблем самих підприємців деревообробної галузі.

“Нещодавно калуські учасники аукціону  не змогли купити на торгах жодного кубометра дерева. Все скупили бізнесмени із Житомирщини. Тож я прийшов на цю акцію, щоб відстояти право наших людей на працю, адже без сировини підприємства не буду працювати”, – сказав голова асоціації деревопереробників Калущини Сергій Шийко.

Радикальним виглядав виступ голови асоціації з Верховини Івана Думанського:

“Пропоную владі розглянути, як пілотний проєкт,  впровадження  регіонального аукціону лісосировини, щоб на торгах мали шанси перемагати місцеві переробники, які працюють прозоро. Якщо ж влада не дослухається, то ми не випустимо жодного кубометра лісу за межі району. Пропоную й іншим доєднатися до цієї ініціативи”.

До слова, піднімали мітингувальники і питання про те, що недавно на розгляд Верховної Ради був внесений законопроєкт, який має на меті відмінити мораторій на вивіз лісу кругляку. Якщо цьому не завадити, то знову ліс поїде через наші райони  до Європи, а з ним в одному ешелоні 9 повноцінних працівників. Є такі підрахунки. Хто не може виїхати за кордон, обречений на нищоту.

Тому мітингувальники вимагали: чесних аукціонів, прямих догорів між учасниками бізнесу та збереження мораторію на вивіз лісосировини.

IMG 3936 scaled

Незважаючи на те, що мітингувальникам пропонували не розгортати протест під гарячим сонцем, а краще піти на розмову у стіни ОДА, організатори протесту спочатку провели заплановане просто неба. Потім лідери деревообробників пішли на переговори до першого заступника голови ОДА Андрія Ярмольського. Більшість учасників протесту чекали на результат у сесійній залі облради.

Оскільки спілкування з паном Ярмольським зайняло чи не більше часу, ніж сам мітинг, то на результат переговорного процесу дочекалися лише кілька медіа.

214221685 356729232516716 3564446057640647321 n scaled

У підсумку, ініціатори протестної акції та влада напрацювали три пункти найближчий дій.

1.Створити робочу групу, яка б напрацьовувала проєкти пропозицій та представляла інтереси деревообробників на всіх рівнях влади.

2.Делегувати робочій групі повноваження щодо врегулювання проблем галузі на законодавчому рівні.

3. Забезпечити інформаційну відкритість галузі: що у ній відбувається, як враховуються її інтереси.

Наразі голова Асоціації деревопереробних підприємств Прикарпаття Ігор Соболєвський назвав ці напрацювання конструктивними. Перше засідання робочої групи відбудеться уже в четвер.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено