Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: як 84 роки тому поліція викрила “будинок побачень” (ФОТО)

1 серпня 1937 року поліція Станіславова викрила «будинок побачень» по вул. 3 Травня в помешканні Сари Д., яку було заарештовано.

MyCollages 2021 08 02T214554.388 scaled

Про це писав на своїх шпальтах газета «Кур’єр Станіславовський».

На той час у Станіславському воєводстві було нараховано 277 повій. Переважна більшість з них працювала у Станиславові. Дещо менше путан була у Стрию та Коломиї. Найменше їх працювало в Калуші.

Три категорії

Тогочасних жінок легкої поведінки можна було поділити на три категорії: легальні (або реєстрові), нелегальні та фортанцюристки (або «паркетні танцюристки»), розповідав «ГК».

До легальних повій навідувались поліціанти, лікарі та інженери. Навіть сама поліція у товаристві повій бачила колишнього станиславівського повітового старосту. А бургомістр Отинії спеціально приїжджав до міста, щоб розважитись з «нічними метеликами».

У соціальному відношенні реєстрові повії були в кращих умовах, ніж таємні, не зазнавали значних утисків поліції та користувались попитом у заможної групи населення.

Таємні повії були основними носіями венеричних хвороб, а їх клієнтами були найбідніші верстви населення. Вони були менш соціально захищені та постійно переховувалися від поліціантів.

8f041ece1076b6f801caaacb1daf6cd9

Офіційні «точки»

У 20-х роках минулого століття міська влада видала заборону, за якою повії могли спокушати чоловіків тільки на кількох вулицях. Ними були Бельведерська (тут жило чимало повій), Седельмаєрівська (сучасна Тичини) та площа Торговиці (сучасний ринок П’ятачок). У 1934 р. ввели ще одне обмеження, і стояти їм дозволили тільки на Бельведерській та Седельмаєрівській.

Родина могла здавати кімнату або ліжко повії навіть погодинно. Тому в поліцію потрапляли скарги про те, що в однокімнатній квартирі, де жила сім’я, діти могли стати свідками статевого акту. Та все одно люди здавали їх через бідність.

Poviyi scaled

Таємні борделі

Були в місті й таємні борделі. На вулиці Голуховського (сучасна Чорновола) та Вовчинецькій, де працювало по п’ять дівчат. Втім, найбільша кількість будинків розпусти була на вулиці Зосина Воля (сучасна Коновальця). Тоді ознакою поганого тону було запитати, де вона розташована. Здавалися кімнати для дівчат і у готелі «Дністер» на Липовій (сучасна Шевченка).

Мабуть, саме один з таких викрили у 1937 році на вулиці 3 Травня.

82427120 280911372869211 5384286846123507712 n scaled

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено