Івано-Франківськ

Прикарпатці у домашній майстерні виготовляють посуд з рослинними мотивами

Найбільше коштів вклали у піч, яка випалює при 1300 градусах, бо кераміка потребує високих температур.

IMG 20210812 170251 892

У домашній майстерні в Городенці руками створюють цікавий керамічний посуд. Про глину як спосіб медитації, створення естетичного посуду та труднощі для читачів піку розповіла засновниця бренду Leaf Ceramics Лілія Шкреметка.

IMG 20210812 170234 691 scaled

Ліліє, чому вирішили стати керамісткою? Чим подобається робота з глиною?

Почалося все сім років тому. Спочатку працювала у майстерні “Покутська кераміка”, де роблять традиційний посуд та інше. Ми дружимо сім’ями і якось мені запропонували спробувати. Тоді була у декреті, взялася за глину й мені сподобалося. Процес заспокоює, це наче медитація. Глина заворожує з першого дотику. Не знаю людини, якій би це не подобалося. Проводила майстер-класи, то були ті, у кого не виходило форму виліпити, але все одно подобалося.

Спеціальної освіти не маю. Тепер більше про це інформації, а коли я починала в Інтернеті було тільки кілька каналів іноземних майстрів. Я спостерігала й намагалася повторити за ними. Навчилася контролювати глину, виробила техніку, з’явилися навики. У 2018 році з чоловіком вирішили створити власну майстерню – робити те, що вміємо.

IMG 20210812 170223 556 scaled

Які обладнання та матеріали треба мати, щоб створювати посуд?

У нас домашня майстерня. Потрібна глина, яка в середньому недорога та є у вільному доступі. Найбільше коштів вклали у піч, яка випалює при 1300 градусах, бо кераміка потребує високих температур.

Щодо інструментів, то на початку все йшло в рух: різні палички для створення текстури, рослини для відбитків. Також потрібна глазур для покриття виробу.

Працює у нас 6 людей, допомагає моя бабуся.

IMG 20210812 170256 274 scaled

Як створюєте свої горнятка, тарілки та інше? Скільки часу це займає?

Технологічний процес тривалий, приблизно три тижні. Чим більший виріб, тим більше часу потрібно, щоб його завершити. Ліпимо річ з глини, відбиваємо на ній рослину. Спершу посуд треба добре висушити. Якщо він не віддасть всю вологу, то його може розірвати у печі.
На першому етапі випалюємо черепок, на другому – глазуруємо.

Від типу поливи залежить температура випалювання. Третій етап називаємо молочним, бо виріб зовні покриваємо молоком й випалюємо посуд при температурі 400 градусів. Колір стає коричневим, нагадує дерево й багатьом подобається. Це стародавній український метод, не бачила, щоб іноземні майстри його використовували.

Ваш посуд з цікавими відбитками рослин, різними текстурами. Де берете ідеї для цього?

Не скажу, що я геніальна та ловлю ідеї з космосу. Слідкую за майстрами, надихаюся текстурами, які бачу. Орієнтуюся на рослини, які добре будуть відбиватися на глині і гарно виглядатимуть. Результат завжди різний, а відбитки залежать від сезону – використовуємо рослини, які ростуть у ту пору, коли робимо посуд.

IMG 20210812 170302 139

Які ваші вироби найбільш популярні? Хто їх купує?

У нас подарунковий сегмент. Найпопулярніші горнятка, тарілочки у формі листків. Деколи люди пропонують свої ідеї, а у нас може з’явитися така серія посуду.

Ціна за горнятко 350 гривень. Вона залежить від часу, який витрачаємо на її виготовлення, та від глини. Купуємо її у Слов’янську, але є й закордонні. Також є різні поливи, ми беремо німецького виробника.

Відправляємо у Київ, Львів, Харків, Одесу, інші міста та інші країни, наприклад, є покупці з Америки.

IMG 20210812 170248 812 scaled

З якими труднощами стикаєтесь під час роботи?

Кераміка непередбачувана, може тріснути у печі. Приблизно 30% посуду треба доробляти або переробляти. Деталі печі зношуються, ламаються через перепади напруги світла, тому процес може уповільнитися. Та це робочі моменти.

Ви показуєте свою роботу у соцмережах. Що цікавить ваших підписників?

Показую людям, як ліплять посуд, випал, відповідаю на питання, спілкуюсь. Людям цікаві робочі процеси. А їхні відгуки – найбільша підтримка.

Поділіться планами вашої майстерні.

Плани є, але життя непередбачуване, може бути краще чи гірше. Відчуваємо життя, робимо посуд і змінюємо те, що потрібно.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено