Івано-Франківськ

Стало відомо, в яких регіонах України “хворіють” посіви буряків

Посіви цукрових буряків, передусім у лісостепових та поліських областях, уражені церкоспорозом.

Стало відомо, в яких регіонах України "хворіють" посіви буряків

Стало відомо, що у чотирьох областях в Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській, Черкаській буряки уражені церкоспорозом на 10-15%. Про це ПІК з посиланням на agronews.ua.

Крім того, 12-35% площ буряків хворіють на борошнисту росу, фомоз, пероноспороз, рамуляріоз, вірусну жовтяницю та мозаїку.

Хвороби коренеплодів, зокрема, парша, хвостова гниль, дуплистість уразили 1-8% рослин.

«За таких умов оздоровлюють рослини та призупиняють поширення церкоспорозу за появи окремих плям на 3-5% рослин через обприскування посівів дозволеними фунгіцидами», – йдеться у повідомленні.

До слова, церкоспороз – це одне з найпоширеніших захворювань буряку, яке виявляють майже в усіх районах бурякосіяння. В уражених листках посилюється транспірація (у 3-4 рази), зменшується асиміляція вуглекислоти (у 10 разів) й порушується азотний обмін. Дуже уражені листки відмирають; рослина утворює нові листки, втрачаючи на це велику кількість пластичних речовин, що, врешті, зумовлює недорозвиненість кореня і зменшує нагромадження цукру. Втрати від церкоспорозу тим більші, чим більший ступінь ураженості. При слабкому ураженні недобір цукру з 1 га становить 5-10%, при середньому — до 20, а при сильному — до 70%. Захворювання призводить до нагромадження у коренях так званого шкідливого азоту, який під час цукроваріння збільшує вихід патоки і зменшує вихід цукру.

Читайте також у ПІК:

Помідори: як поливати і підживлювати для щедрого врожаю

Квітучі інвестиції. На Прикарпатті розвивають фітобізнес (ФОТО)

Прикарпатцям на замітку: як треба обирати кавун при купівлі

На Тернопільщині знову запрацює цукровий завод

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено