Івано-Франківськ

Стало відомо, коли потрібно копати картоплю, щоб не поспішити і не запізнитися

Час дозрівання картоплі залежить від погоди, сорту, регіону вирощування і грунту. 

Стало відомо, коли потрібно копати картоплю, щоб не поспішити і не запізнитися

Стало відомо, коли краще викопувати картоплю. Якщо хочеться спробувати молоді бульби, картоплю викопують в липні, для цього годяться ранні сорти. Для осіннього збору врожаю висаджують картоплю з пізніми термінами дозрівання, вона довше зберігається. Про це пише Наука і Правда, передає ПІК.

Перед прибиранням бульб перевіряють їх зрілість. Якщо зібрати картоплю завчасно, то вона довго не зможе зберігатися. Шкірка у таких плодів тонка, легко пошкоджується і швидко гниє.

При зборі перезрілих бульб виникнуть проблеми під час зберігання. Почнуть утворюватися паростки, і картопля проросте. Смак у такого продукту буде гірше, адже всі поживні речовини перейдуть з коренеплоду в паростки.

Овочі збирають з кінця серпня до середини вересня, коли спека вже закінчилася, а дощі ще не почалися. Для ранніх сортів картоплі дозрівання наступає через 80 діб після посадки, для середньостиглих видів вегетація становить 100 днів, а для пізніх сортів – 120 діб. Чим сухіше літо, тим швидше достигають овочі, але смак плодів гірший, ніж у картоплі, яка отримує достатню кількість вологи.

Ознаки дозрілої картоплі:

  1. Основний фактор стиглості овочів – зів’яле бадилля. Якщо зелена частина висохла, то бульби вже не розвиваються, тримати їх далі в землі немає сенсу. Якщо бадилля висохло раніше терміну закінчення вегетативного періоду, то це може вказувати на зараження картоплі фітофторозом.
  2. Над кущем земля підвелася і злегка потріскалася.
  3. Слід викопати пару кущів, взяти картоплю і потерти одна об одну. Якщо шкірка не стирається, то картопля стигла. При цьому бульби повинні бути великими в залежності від сорту.

Бульби не відразу переносять після викопування в льох. Їх очищають від налиплої землі і залишають підсохнути.

Складають висохлу картоплю в дерев’яні або пластикові контейнери, підійдуть сітчасті мішки. При укладанні відсортовують гнилі, пошкоджені, надрізані, поїджені комахами плоди. Ящики залишають в прохолодному місці з вологістю 90%. За 2 тижні заражені бульби проявлять себе, картоплю знову слід пересортувати і відправити на постійне місце зберігання на всю зиму.

Читайте також у ПІК:

Помідори: як поливати і підживлювати для щедрого врожаю

На Прикарпатті проживає понад 90 національностей і народностей (ВІДЕО)

Водні розваги: чим зайняти себе на вихідних

Корм замість квітів: у Хмельницькому молодята нагодували 250 собак (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено