Івано-Франківськ

Оцінка експерта: якщо Україна у вересні має віддати рекордний борг, то звідки візьме на це кошти

Коли Україні дають гроші світові кредитори, вони вимагають від нас певних зобов’язань,

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 2 scaled

Оцінки експертів щодо українських запозичень не втішні, хоча економічний оглядач Олександр Морщавка в ефірі телемарафону “Незалежні. 30 років” каналу “Еспресо” зазначив,  що чимало країн мають більше зовнішнього боргу, ніж Україна – наприклад, Єгипет чи Аргентина, пише ПІК.

202589 im578x383

Проте ситуація з українськими боргами зараз надзвичайно гостра. Олександр Морщавка каже:

“Український уряд має нарощувати валовий український продукт, щоб розрахуватися із зовнішніми позиками. У вересні необхідно віддати найбільшу суму в історії України –  понад 2,5 мільярда доларів – зовнішнім кредиторам. Проте за добу до свята Дня Незалежності МВФ перерахував на рахунок Національного банку 2,7 мільярда доларів спецзапозичень. Це сума, яку видають державам, аби подолати наслідки пандемії”.

Економічний оглядач додав:

“Є питання: звідки брати гроші в той час, коли українська економіка не так стрімко зростає? Усе просто: коли нам дають гроші, то вимагають певних зобов’язань, зокрема зменшити дефіцит бюджету, зберегти незалежність Національного банку. Саме такі показники піднімають економіку”.

Тим часом  в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”  перший віце-прем’єр – міністр економіки Олексій Любченко сказав:

“У липні ми зробили значний транш боргових платежів. Готуємося до вересня, але я бачу, що кошти є”.

 

Любченко зазначив перевиконання плану з надходжень до дохідної частини держбюджету з боку Державної податкової служби, виконання розпису за доходами з боку Держмитслужби й зовнішні запозичення здійснюються ефективно.

“При тому що Україна виконала всі цільові орієнтири, які ставилися. З того, що в зоні моєї відповідальності, то Верховна Рада навіть прийняла в першому читанні законопроєкт про корпоративне управління. Це величезний крок вперед. Крім того, МВФ затвердила рішення про найбільший в історії розподіл СПЗ (Спеціальні права запозичення –  ред.), з яких українська частина становить близько $2,7 млрд. Це, в тому числі, дозволить безболісно здійснити боргові виплати України у вересні 2021 року”, – резюмував міністр.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено