Івано-Франківськ

Що кажуть поляки про українців: дослідження

Серед негативних характеристик українців поляки називають надмірне вживання алкоголю.

Трудова міграція українців до Польщі в останні роки значно вплинула на те, що громадяни України більше знають про Польщу, ніж поляки про Україну.

Про це йдеться у дослідженні “Поляки та українці у щоденних контактах”, проведеному у серпні-грудні 2020 року в Україні та Польщі Радою зовнішньої політики «Українська призма» з Києва, варшавським та київським офісами Фонду ім. Фрідріха Еберта та Східноєвропейським коледжом ім. Яна Новака-Єзьоранського у Вроцлаві, пишуть Діалоги, передає ПІК.

Експерт «Української призми» Надія Коваль під час презентації зазначила, що опитані українці частіше говорять про позитивні риси характеру поляків, а негативні риси характеру, такі як хитрість, згадувалися значно рідше.

“Водночас, серед поляків згадка про позитивні та негативні риси українців більш збалансована. Серед позитивних рис характеру згадувалося про гостинність і працьовитість, серед нагативних – відсутність культури і порядності, надмірне вживання алкоголю”, – зазначила експертка.

Дослідження показало, що для українських респондентів такі слова, як «Польща» та «поляки» тісно пов’язані з поняттям заробітчани, і з загальним уявленням про необхідність працювати за кордоном, щоб заробляти на життя.

Натомість серед поляків асоціації зі словом «українець» ще тісніше пов’язані з концепцією міграції та трудовими мігрантами, але в іншому аспекті: підкреслюється, що така міграція є тимчасовим явищем та пов’язана з економічними труднощами українців.

“У контексті трудової міграції українці сприймають поляків як роботодавців, а поляки українців – як найманих працівників”, – зауважила Коваль.

У питаннях історичних стереотипів українці та поляки також значно відрізняються. Як зауважила Коваль, українські асоціації є “дуже нейтральними”, а у поляків історичні асоціації щодо українців – “дуже чітко негативні” і пов’язані з досвідом Другої світової війни і поняттями “бандерівець”, “УПА”, “бандити”.

У контексті володіння мовою іншого народу, то 28% українcьких респондентів заявили, що знають польську мову на тому чи іншому рівні, серед поляків таких виявилося лише 12%.

До слова, згідно з дослідженням, 20% опитаних українців бували у Польщі понад 10 разів, серед поляків таких лише 6%. Серед поляків найбільше тих, хто відвідував Україну з туристичною метою (79%), а серед українців найчастішою метою поїздок до Польщі є праця та туризм (по 48%).

Читайте також:

Польща хоче поставити паркан на кордоні з Білоруссю

Пандемія: у США і Росії найвища у світі добова смертність

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено