Івано-Франківськ

Дитячий бюджет на Рогатинщині – це сотні тисяч на реальні справи (ФОТО)

Рогатин є учасником ініціативи дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ  “Громада, дружня до дітей та молоді”.

243689732 186827573577252 7468127905861101241 n scaled

Рогатинська міська рада затвердила цього року перший в Україні Дитячий громадський бюджет. Зараз реалізовують проєкти, які запропонували школярі.

Що ініціювали учні громади та як участь у Дитячому парламенті допомагає виховувати свідомого громадянина – для читачів ПІК розповіла секретар Рогатинської міської ради Христина Сорока. 

Рогатин є учасником ініціативи дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ  “Громада, дружня до дітей та молоді”. У її рамках проводять тематичні заходи, розповідають молоді про їхні права та як їх реалізувати, а також заохочують учнів долучатися до громадського життя.

Також при міській раді кілька років працює Дитячий парламент. У нього входять лідери з п’ятнадцяти навчальних закладів громади, зараз це 27 учнів 8-11 класів.

“ У Дитячий парламент заклади пропонують дітей з лідерськими якостями. Вони мають свого голову та секретаря, комісії, де обговорюють, пропонують та захищають свої ідеї, – зауважила Христина Сорока.

Вона також додала:

“20 листопада, за рекомендацією ЮНІСЕФ, проводимо дитячу сесію, щоб школярі відчули себе дорослими, відчули, що їх голос важливий, що їм доступна робота в органах місцевого самоврядування та навчилися бути відповідальними”.

243916327 4689480477776932 8428294818388055632 n scaled

Саме діти під час підготовки до такої сесії висловили ідею бюджету участі для шкільної молоді. Ініціативу підтримав міський голова Сергій Насалик та запропонував запровадити Дитячий громадський бюджет.

Проєкт потрібний для того, щоб реалізовувати креативні та практичні ідеї, які омолодять громаду. Цю думку вважали доцільною й депутати міської ради. На 2021 рік з бюджету громади виділили 300 тисяч гривень, а для повної реалізації усіх проєктів планують додатково дофінансувати ще 71 тисячу гривень.

Спершу на лекціях школярів вчили складати проєкти, грамотно описувати ідею та кроки для її реалізації. Дитячий парламент навіть випустив комікс про те, які і для чого долучитися до Дитячого громадського бюджету. Якщо у навчальному закладі було кілька проєктів, то фаворита визначали внутрішнім голосуванням. А остаточне рішення було за учнями громади, які у ході загального голосування підтримали  11 найкращих ідей позначками у бюлетенях.

“В учасників проєкту піднесений настрій, бо можуть спробувати себе у ролі дорослих. Вони подружились із дітьми з інших закладів, обмінювалися думками, заохочували підтримати свій проєкт. З ними спілкувався міський голова та конструктивно підтримав цікаві ідеї”, – додала секретар міськради.

Тож цьогоріч вже повністю або часткового реалізували 11 проєктів.

Серед них  “Щаслива дитина – здорова дитина” –  придбали обладнання для реабілітації діток у Черченській спеціальній  школі. У Заланівську гімназію придбали  тренажери, у Рогатинському ліцеї № 1 та ліцеї Братів Рогатинців зробили відпочинкову зону, у Васючинській гімназії – придбали комп’ютери, у Верхньолипицькому ліцеї – нове музичне обладнання, а міська бібліотека оновила іграшки лялькового театру.

Крім того, планують втілити: у ліцеї «Гімназія ім.Володимира Великого» – підземний кінотеатр, у Бабухівській гімназії – інтерактивний комплекс, у Княгиницькому ліцеї  облаштувати дитячий майданчик, у Потіцькій школі придбати принтер.

 “Під час таких заходів у дітей формується свідома життєва позиція. Вони розуміють, що їх думка та голос важливі, тому стають активним у громаді”, – додала Христина Сорока.

Школярі отримують цінний досвід, а територіальна громада втілює практичні ідеї.

Марія Гурецька.

Фото зі сторінки Рогатинська МТГ – міський голова провів зустріч з оновленим складом Дитячого Парламенту.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено