Івано-Франківськ

«Дубль N» у Франківську – пізнавальні та розважальні події для однолітків (ФОТО)

Як франківські підлітки реалізовують цікаві проєкти та протидіють ейджизму.

244944369 169923901975451 3149846617247549035 n scaled

В Івано-Франківську діє громадська організація «Дубль N». Її учасники – підлітки, які організовують цікаві для однолітків події. Їхня мета – об’єднати та заохотити молодь розвиватися.

Чи важко організувати масштабний фестиваль у 16 років,  чому молодь з різних міст України приїхала у нетуристичне село та інші проєкти для читачів ПІК розповіла голова та співзасновниця «Дубль N» Іра Сеник.

Дівчина займається волонтерством, громадським активізмом з часів Майдану. З друзями-однодумцями вирішили проводити пізнавальні та розважальні події для однолітків. Починали у 2017 році з невеликих заходів на кілька людей. Проводили тренінги, лекції та молодіжні табори. Назбирали близько 30 проєктів, про які розповідають на своїх сторінках у соцмережах.

Народжені творити

245041242 1820461091495846 5389941408142212139 n scaled

Вагомим кроком вперед для них став профорієнтаційний фестиваль «Майбутнє фест. Народжені творити». П’ятеро франківських підлітків знайшли спонсорів, фінансування, запросили спікерів. Успішні молоді спортсмени, бізнесмени, блогери, письменники, мандрівники тощо надихали та мотивували присутніх розвиватися й створювати свої проєкти.

«32 спікери розповідали, що життя складається по-різному. Не обов’язково має бути послідовність школа-універ-робота. Можна переїхати з Франківська у Київ або інше маленьке місто й стати успішним. «Майбутнє фест» сподобався учасникам й розвинув нас. Ми перескочили кілька сходинок: із заходів на 50 людей перейшли до 1500. Було важко, мені було 16 років, але воно того варте. Коли виходиш на нові рівні, то розумієш, що робиш щось важливе», – ділиться Іра.

Після фестивалю з’явилися нові проєкти. «Дубль N» став громадською організацією зі своїм офісом. Підлітки створили телеграм-канал «Дублівська вівсянка» з актуальними для себе рубриками: про психологію, цікавих людей, особисті спостереження. Активісти досліджують проблеми та потреби однолітків й обговорюють це. Також виграли грант на втілення екологічних проєктів, а на  зустріч з ними приїздив посол Великої Британії.

Резиденція класних людей

244792895 919563415614907 4999413037566421183 n scaled

Нещодавно проводили резиденцію класних людей у селі Козарі на Рогатинщині. У будинок на тихій вулиці запросили людей 13-25 років з різних куточків України. Дехто приїздив на кілька днів, а хтось на увесь період події.  Учасники по черзі готували їжу, ділилися досвідом, обговорювали майбутні проєкти. Був хлопець, який проводив для присутніх майстер-класи з жестової мови, займалися йогою.

«Минулого літа з дівчатами з «Дубля» говорили, що є резиденції для письменників, де вони збираються і пишуть, є резиденції художників, де вони збираються і малюють. А я не письменник, не художник, не музикант, однак теж хочеться на резиденцію в село говорити, спілкуватися, думати, відпочивати. Подумали та організували резиденцію класних людей. Нам подобається естетика села, ходили на річку та в ліс. З місцевими майже не взаємодіяли. Тільки сусідка баба Рузя кликала допомогти витріпати перину і дала нам за це варення з хлібом. Чи набирали воду у баби Гані й вона теж чимось пригощала. Все просто і приємно, це дуже імпонує», – розповідає Іра.

Ні! ейджизму

Активісти заохочують молодь не тільки об’єднуватися та реалізовувати гарні ідеї, але й протидіяти ейджизму, тобто дискримінації за віком. Дехто вважає, що молодь не має достатньо досвіду, щоб грамотно організувати подію. «Дубль» показує, що це не так. При потребі вони просять порад у колег з інших організацій, компетентних людей. Хоча, зізнаються, на початку діяльності хотіли довести свою самостійність, жартували про власне бунтарство, а тепер й самі можуть дещо підказати активістам-початківцям.

«З кожним роком стикаємось з  ейджизмом рідше. Може тому, що дорослішаємо чи про нас вже знають. Але була ситуація, коли ми реєстрували організацію і я прийшла тільки забрати довідку з податкової. Була у худі та спортивних штанах, хоча стараюсь на серйозні події одягатися відповідно, бо це впливає на сприйняття. Мені кажуть, що треба голову організації й не може бути, щоб така дитина нею була. На мене вилився цілий потік думок, поки не показала документи. Задумалася, чи дійсно тій працівниці так треба, щоб головою організації був дорослий мужичок. Ми доводимо, що молодь може робити класні речі», – додає дівчина.

Наразі «Дубль N» розвивається, реалізовує кілька проєктів та заохочує підлітків об’єднуватися, щоб робити себе і своє місто кращими.

Марія Гурецька.

Фото зі сторінки Іри Сеник та Дубль N https://www.facebook.com/double.n.if.

Читайте також: 

Ірина Гаргат: Що таке особисті кордони та чому не треба їх порушувати

У Франківську відзначили Людей року

Ваш гороскоп на тиждень 11-17 жовтня

Приєднуйтесь до нас у Facebook,InstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено