Івано-Франківськ

Оцінка експерта: кого та чим приваблює земля в Україні – перший досвід ринку

Наразі пропонують розглядати землю як інструмент, що даватиме стабільний пасивний дохід (від довгострокової оренди).
104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 scaled

Оцінка експерта: ринок землі, який запрацював в Україні 4 місяці тому, все більше «розгойдується», а ціни на землю поступово зростають. Про це повідомляє Український капітал, пише ПІК.

Враховуючи наявні обмеження, на ринку знову виникають схеми, нотаріуси дорого оформлюють угоди купівлі-продажу, а середню ціну за гектар встановити важко через брак необхідних відкритих даних.

Інтерес проявляють забудовники

Більш глибоку аналітику щодо продажу сільськогосподарської землі надають експерти.

«Товарна земля, яку можна купити для агровиробництва. Ця частина ринку однорідна, а ціну землі в ній дійсно вирішує ринок» – каже Роман Нейтер, дослідник Центру продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Земля «для ведення особистого селянського господарства» була під мораторієм лише частково. Зараз на неї часто ціляться забудовники — вони скуповують ділянки для побудови котеджних містечок. Цьому сприяє локація земель ОСГ: ділянки часто знаходяться біля великих обласних центрів (Києва, Одеси, Львова). Де-юре земля має сільськогосподарське призначення. Де-факто вона перекваліфіковується під забудову комерційної або житлової нерухомості, каже Нейтер.

«На ринку зараз невисока пропозиція із суттєво більшим попитом», — каже Володимир Радько, керівник проекту KupiPai (Concorde Capital).

Ще одна експертна думка:

«Зараз землю продають в основному пенсіонери, мешканці сіл та їхні нащадки, яким уже не потрібна успадкована земля родичів», — додає Сергій Наливка, директор «Консалтингового агентства ААА».

Водночас купують ділянки фермери, компанії через фізичних осіб та забудовники.

Інвестувати в землю: вигідно, але …

Із самого запуску ринку про інвестицію в землю говорили ледь не всі. Ідея, мовляв, безпрограшна: купуєш, чекаєш росту ціни та продаєш. Землю також називали інструментом заощаджень від інфляції.

«Пропонуємо розглядати землю як інструмент, що даватиме стабільний пасивний дохід (від довгострокової оренди), тобто альтернативу депозитам, ОВДП чи нерухомості. Середня дохідність по укладених угодам складає 6,75% річних. При цьому, ми бачимо, що покупці не завжди орієнтуються саме на дохідність – для них також важливою є потенційне зростання ціни землі», — пояснює Володимир Радько із KupiPai.

Але як і з кожним іншим інструментом заощадження, є свої нюанси.

«Якщо земельні паї — в середньому у 2 гектари — купити то тут, то там, управляти ними, здавати в оренду буде складно. Спершу потрібно, щоб сформувалися якісь земельні банки — по 5-10 гектарів, які знаходяться поруч і допущені до продажу.  Їх уже можна здавати в оренду одним договором. Менше не вигідно», — пояснює Тарас Козак, засновник і президент Інвестиційної групи «УНІВЕР».

Застава землі за кредитом

Після відкриття земельного ринку, фізичним особам відкрилася можливість брати кредити в банку під заставу земельних ділянок. Дослідники КШЕ бачать у цьому великий потенціал:

«Земля — одна з найкращих застав. На відміну від сільської техніки ти не можеш її сховати чи перемістити кудись. Де-факто ти не можеш її зруйнувати. Але коли ринку землі не було, ти не міг використати землю як заставу — банк не зміг би її продати. З відкриттям ринку тепер можна, але є нюанс. До 2024 року ринок для юридичних осіб закритий, тому реальна ціна ділянки невисока», — пояснює Роман Нейтер.

Зараз, за даними «Огляду ринку земельних відносин», тільки 4 банки кредитують під заставу землі. Дослідники брали це із закритих даних НБУ, тому перевірити це не можна. За їхніми даними, прокредитовано під заставу земель с/г призначення на 523 га.

Офіційно про можливість такого кредиту говорить тільки «Ощадбанк». Активними гравцями на ринку агрокредитування також є французький Crédit Agricole та «Агропросперіс Банк». У французького банку є інформація про кредитування під заставу виключно земельної ділянки для приватних осіб, в «Агропросперіс» такої інформації для приватних клієнтів немає.

Що буде далі

Через те, що темп ринку був кожного місяця різний, неможливо спрогнозувати його подальший розвиток, вважає Роман Нейтер із КШЕ. Проблеми, які були на старті, коригуються, а в ринку з’являється досвід.

«У нас є вихід на якусь кількість угод в місяць, динаміка росте. Але ми не можемо просто помножити цей же темп на 4 квартали і сказати, що потім буде так само. Немає гарантії, що наступні 4 місяці у нас буде точно приріст чи спад за кількістю угод», — каже експерт.

Він також додає, що деякі агрохолдинги вже збільшили вартість викупу земельних ділянок до 70% від моменту старту легального продажу, і враховуючи ряд наявних обмежень ймовірно ціна і надалі буде рости.

Нагадаємо, що в перший місяць ринку землі в Україні заключили лише 6 тисяч угод. На другий місяць – 16 тисяч. За 3 місяці уклали майже 22,7 тисячі угод.

Ринок найактивніший у Харківській, Полтавській та Кіровоградській областях. Середній розмір земельної ділянки угоди купівлі-продажу — 2,2 га.

Івано-Франківська область залишається вкрай пасивною на ринку землі і займає передостаннє, а часом й останнє місце у рейтингу серед областей України. Чиновники кажуть, що наші люди цінують землю, тому наразі не продають. Чекають вищих цін. Місцеві аналітики підтримують цю думку.

Читайте також: 

Ринок землі. Івано-Франківська область у рейтингу крайня (ІНФОГРАФІКА)

Уряд виділив 10 мільйонів гривень для семи громад Прикарпаття: на що витратять кошти

Ваш гороскоп на тиждень 1-7 листопада

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено