Івано-Франківськ

На порозі зими літні франківці залишились в хаті без газу: чому на це не реагує влада?

Газопровід-ввід до оселі несподівано зруйнували забудівники, що почали зводити поряд новий будинок.

250944692 211541001062504 6104042785207349967 n scaled

До редакції ПІК звернувся мешканець Івано-Франківська Роман Чорненький з “газовою” проблемою – до будинку його матері перекрили газопостачання.

Аби з’ясувати, в чому справа, я відправилася  на місце  проблеми – до приватного будинку за адресою вулиця Коновальця, 244.

Пан Роман розповів, що газ у будинку проводили ще у 60-х роках.

«Проводили спільно із сусідами: спочатку до їхнього будинку, і від їхнього – до нашого. Тож газова труба у нас одна. А тепер ми лишилися без газу. Наші сусіди продали свої будинки – №246 і №248. Ділянки купила будівельна фірма. І біля нас почалася нова забудова», – каже чоловік.

Будинки зносили поступово: спочатку завалили 248-й – почали будівництво, а коли взялися за 246-й, пошкодили газову лінію. І відтоді, з 29 вересня, почалися у сім’ї Чорненьких проблеми з газом:

«Почався витік газу, і я викликав аварійну службу. Аварійна приїхала, тут наробили шуму, сказали, що через їхні роботи міг зірватися цілий квартал. Газовики засувку закрили, склали акт і викликали власницю будівельної компанії у газконтору. А ми лишилися без газу».

Роман Чорненький розповідає, що теж ходив у газконтору.

«Приїжджали сюди, сказали, що треба проводити лінію, причому, за наші власні кошти і що обійдеться це багато більше, як 10 тисяч гривень. Але ж ми уже раз проводили газ, чому ми маємо ще раз це робити?» – обурюється чоловік.

Також пан Роман телефонував до мера Івано-Франківська на “гарячу лінію”, а також до заступниці мера Вікторії Сусаніної.

Мати Романа Анна Василівна писала ще й заяви на ім’я міського голови та на ім’я депутата Романа Ревчука. Детально описала ситуацію, щоб можновладцям легше було розібратися у проблемі. Проте, за словами, Анни Василівни, нещодавно їй без відповіді прислали заяву назад. Ще двічі Роман Чорненький звертався на гарячу лінію «1580». Сказали, що звернення перебуває у черзі на розгляд.

251086728 219956946897680 8257156621152790251 n scaled

«Ми не будуємося, за газ і доставку платимо, заборгованості ніякої не маємо, то за що залишили нас без газу? Як на мене, то забудовник взагалі мав спочатку прокласти газову лінію, а потім будувати будинки», – висловлює свою думку Роман Чорненький.

Він каже, що керівницю будівельної компанії Скоробогату Галину Богданівну бачив лише раз. Мовляв, з кінця вересня на об’єкт будівництва вона не з’являлася.

251300851 3037085266415430 7261800691900392155 n scaled

251093980 1070749777012866 6863092352139827567 n scaled

Ми поспілкувалися зі Скоробогатою Галиною Богданівною і з’ясували, що у неї є своя версія “газової” історії.

“Рік тому я придбала два будинки із земельними ділянками на  Коновальця, 246 та 248. У березні 2021-го року почала розбирати 246-й будинок. Там було пічне опалення. Я викликала майстрів, щоб розібрали пічки. Майстри закрили вентиль і почали розбирати пічки. Прийшли сусіди і сказали, що в них пропав газ. Кажу, а як так може бути, щоб вентиль був в мене, тобто кран, який перекриває газ, – у мене, мій стояк, моя труба – все в мене на подвір’ї, а в вас пропав газ. Я припинила роботи і попередила сусідів, що все одно рано чи пізно я буду зносити цей будинок і щоб вони вирішили собі питання із газом”, – розповіла Галина Богданівна.

Тоді розійшлися на словах. А коли прийшла осінь, пані Галина знову попередила сусідів, що за тиждень продовжать зносити будинок.

“Бабуся неадекватна, почала мене клясти і виганяти, причому я була вагітна”, – відверто розказує Галина Богданівна.

Будинок все ж розібрали. Пані Галина каже, що вона сама викликала газовиків, які перекрили газ, запломбували трубу та зняли лічильник. Відповідно у родини Чорненьких теж не стало газу.

“Тепер вони ходять по всіх установах і звинувачують мене, що я забрала у них газ. Я цю ситуацію сама виявила у березні. Я дала їм можливість від березня по вересень владнати це. Я навіть взяла в архіві документ, з якого видно, що у них йде газова труба з центрального газопроводу. Яким чином вони підключилися під мій будинок, який я придбала, я не знаю”, – наголошує Галина Скоробогата.

За її словами, сусіди погрожували всяко перешкоджати будівництву, поки Галина Скоробогата не прокладе їм газ. Але власниця скандальної ділянки каже, що не збирається прокладати газову трубу сусідам, оскільки не зобов’язана цього робити.

Щоб розібратися у цій конфліктній ситуації, ПІК звернулася в аварійно-диспетчерську службу Івано-Франківського відділення АТ «Івано-Франківськгаз».

Ми отримали ось таку відповідь:

О 15 годині 22 хвилини 29 вересня 2021 року в аварійно-диспетчерську службу Івано-Франківського відділення АТ «Івано-Франківськгаз» надійшов виклик про витік газу від споживача за адресою вул. Коновальця, 246. Прибувши на виклик, бригада АДС встановила, що під час знесення житлового будинку №246 будівельними конструкціями було зруйновано внутрішні газові мережі та ввідний газопровід даного житлового будинку, внаслідок чого стався витік газу.

З метою запобігання виникнення пожежі, було перекрито подачу газу до місця аварії, в результаті чого без газопостачання залишився житловий будинок №244, подача газу до якого здійснювалась по ввідному газопроводу від житлового будинку №246.

Тож тепер для відновлення газопостачання будинку №244, необхідно збудувати окремий газопровід-ввід від розподільного газопроводу низького тиску на вул. Є. Коновальця до даної будівлі.

Звертаємо увагу, що прокладати газопровід-ввід до будинку 244 з використанням старого газопроводу-вводу до буд. 246 неможливо. Оскільки він був побудований 60 років тому, пошкоджений корозією і непридатний до подальшої експлуатації.

Власника будинку №246, що спричинив руйнування газової мережі, письмово повідомлено про необхідність будівництва нового газопроводу-вводу до житлового будинку №244 за його рахунок”, – йдеться у листі Івано-Франківського відділення АТ «Івано-Франківськгаз».

Отримавши це поясненя від АТ «Івано-Франківськгаз», ми знову попросили прокоментувати ситуацію Галину Скоробогату. Спочатку жінка не відходила від позиції непричетності та надала акт, відповідно до якого проводилася експертиза щодо перевірки пошкодження пломби чи несанкціонованого втручання в роботу лічильника.

253562452 1249443918904773 8362525447739198881 n scaled

“Вони мені дзвонять і кажуть, що я маю прокласти їм газову трубу. А взагалі газконтора мала би дати 20 метрів труби і включити людям газ на пряму з центральної комунікації. Тому що так правильно по документах, по генплану, який я підняла. А вони хочуть зробити все за мій рахунок”, – з неприхованим обуренням каже пані Галина.

Письмове ж повідомлення про те, що вона має прокладати новий газопровід-ввід своїм сусідам, Галина Богданівна, з її слів, не отримувала. Проте наприкінці розмови пані Скоробогата зазначила, що вона – за людські відносини:

“Я могла б це зробити для сусідів, але вони мене вагітну на 8-му місяці матюкали всіма словами, бо я їх попередила, що буду розбирати будинок і перекривати газ.

І точно я не маю робити врізку газу для них. Це – робота газового господарства. Але як завше, газове господарство теж не хоче брати на себе витрати. Для чого? Нехай інші фінансують.”

А Чорненькі тим часом все ще сидять без газу. Тож ПІК не ставить крапку у цій розповіді… Ми будемо стежити за розвитком подій і таким чином спонукати усіх, в чиїй це компетенції, подати газ до оселі франківців Чорненьких.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  уFacebook,Instagram,Youtubeта  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено