Івано-Франківськ

В Івано-Франківську презентували Мазепинське Євангеліє 1708 року

Віднайдений примірник, виданий у алепинській друкарні, містить присвяту Антіохійського патріарха Афанасія Даббаса ІІІ гетьману Мазепі та довший час вважався втраченим.

269944611 5142387655782976 8557632056607647617 n scaled

В Івано-Франківську презентували Мазепинське Євангеліє 1708 року.  Знакова подія не тільки для Прикарпаття, а й для всієї України, відбулася у четвер, 23 грудня, в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка, повідомляє ПІК з посиланням на Косівську районну державну адміністрацію.

Посол України в Ліванській Республіці Ігор Осташ презентував факсимільне видання Мазепинського Євангелія, віднайденого ним у фондах Національної бібліотеки імені Володимира Вернадського.

«Це унікальне видання, яке належить до національної історичної спадщини. Воно було надруковано у січні 1708 року в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи для арабськомовного світу і розійшлося різними містами і монастирями Близького Сходу»,- зазначив посол.

Книга з присвятою Антіохійського патріарха гетьману Мазепі є свідченням давніх історичних зв’язків України з Близьким Сходом та відкриває практично невідомі сторінки з життя та діяльності гетьмана Івана Мазепи як великого мецената православного Близького Сходу на зламі XVII-XVIII століть.

Мазепинське Євангеліє уже презентували в багатьох монастирях Лівану. В січні його презентуватимуть у Софії Київській.

«Таким чином замкнеться історичне коло тривалістю більше 300 років. Історія країни твориться на наших очах і ці події є знаковими для майбутніх поколінь», – наголосив Ігор Осташ.

Він передав примірник Мазепинського Євангелія Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено