Івано-Франківськ

Було-стало: на Рогатинщині оновили дороги у трьох селах (ФОТО)

Малопопулярний колись маршрут завдяки оновленій дорозі став доступнішим для пасажирських і транспортних перевезень.

4 1

Після проведення капітального ремонту дороги “Стрий – Ізварине” від села Вербилівці до межі із Тернопільщиною значно привабливішими стали придорожні села Пуків, Чесники та Лопушня, що на Рогатинщині, пише ПІК.

Минулого року на цій ділянці дороги провели такі роботи:

  • оновили 14,4 км асфальтобетону, чотири мости та шляхопровід;
  • влаштували тротуари та пішохідні доріжки в населених пунктах, заїзні кишені для громадського транспорту та автозупинки;
  • розширили і впорядкували узбіччя.

“Оновлення дорожньої інфраструктури дало поштовх розвитку туристичної галузі. Адже в цій частині Рогатинщини є чимало привабливого”, – кажуть у в Укравтодорі.

Для прикладу, туристично прибавливою є пам’ятка архітектури національного значення – найдавніша кам’яна церква Святого Миколая в Чесниках, яка датується XIV століттям. Село розкинулося між пагорбами, вид із висоти просто вражаючий.

velike budivnitstvo turizm 23 02 2022 8velike budivnitstvo turizm 23 02 2022 4

Також на межі із Тернопільщиною розкинулося давнє село Лопушня. У місцевій річці Липиця наприкінці XIX століття виловили кам’яного ідола Світовида. В Лопушні є меморіал загиблим турецьким воїнам у Першій світовій війні. Тут, як і в сусідніх Чесниках, проживає значна громада нащадків виселених із Лемківщини та Надсяння українців, які принесли сюди свою культуру та звичаї.

Село Пуків знають через відомий ботанічний заказник – Чортову Гору заввишки 350 м, де є чимало рідкісних рослин. Чортова Гора вважається однією із найзагадковіших та найяскравіших природних пам’яток регіону. Існує древня легенда про те, що тут неподалік є таємне поховання члена ордену лицарів Троянди і Хреста, який прийшов на галицькі землі наприкінці XVII століття, збирав тутешні унікальні лікувальні трави та піклувався здоров’ям місцевих жителів.

velike budivnitstvo turizm 23 02 2022 7velike budivnitstvo turizm 23 02 2022 1

Покращення дорожньої інфраструктури сприяє й розвитку місцевого бізнесу. Насамперед це відомі сироварні та олійниці в Чесниках, а за тим – організація гастрономічних турів до села. Тут вдало поєднують туристичні маршрути до пам’яток архітектури та природних заповідників, пропонують лікувальні настоянки та біологічні добавки, страви галицької та лемківської кухні.

velike budivnitstvo turizm 23 02 2022 5

Малопопулярний колись маршрут завдяки оновленій дорозі став доступнішим для пасажирських і транспортних перевезень. Це скорочує час добирання до сусідніх районів Тернопільщини, сприяє кращому розвитку сільського господарства, що є пріоритетним на Рогатинщині.274113018 1177304569676374 4085540547645661071 n

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено