Івано-Франківськ

Ретро: як Станіславів приймав ерц-герцога Карла I Габсбурга (ФОТОАРХІВ)

110 років тому, а саме 14 квітня 1912 на чолі свого ескадрону до Станиславова прибув великий князь Карл I Габсбург

karl kolomiya1 800x458 1

Ерц-герцог Карл був частим гостем на Галичині, а з квітня 1912 року постійно мешкав у Коломиї, де спеціально для нього та його дружини Зіти було збудовано дві вілли. Дорогою до Коломиї Карл на чолі свого загону кавалерії приїхав до Станіславова.

Як повідомляла газета «Кур’єр Станіславівський», від Пасічної до торговиці на вулиці Галицькій (тепер – парк воїнів-інтернаціоналістів) майбутнього імператора супроводжувала чимала група українців на конях, яких при в’їзді до міста скерували на вулицю Заболотівську (тепер – Василіянок). Самого ж ерц-герцога та його ескорт запросили до Каси Ощадності (тепер – центральна філія Ощадбанку), де в декорованому квітами залі йому влаштували урочистий прийом.

1karl 800x756 1

Ерц-герцога вийшли зустрічати до брами станіславівський староста Юліуш Прокопчиць та бургомістр Артур Німгін, а в залі зібралися представники влади, урядових закладів, наукових установ та духовенства. Честі бути першим із представлених майбутньому імператорові удостоївся греко-католицький єпископ Григорій Хомишин, писали “Коломийські вісті”.

Наступного ранку, не провівши жодних аудієнцій, після ночівлі в готелі «Центральний» Карл Франц Йосиф відбув автомобілем до Коломиї, де у складі VII кінного полку ніс військову службу спочатку як ротмістр, а з осені 1912 р. як майор.

4a.portret karla

Ерц-герцог користувався повагою серед  українців, які оцінювали його як «розумного і енергійного діяча», прихильного до українців з намірами «відбудови великої Української держави». Місцева преса згадувала, що містяни тепло приймали високих осіб, які, у свою чергу, висловили лояльність до українського національного руху.

karl kolomiya5

Дружина ерц-герцога Зіта запам’яталася мешканцям Коломиї тим, що сама робила закупи на ринку. А ерц-герцоґ Карл зробив розкішний подарунок, віддавши обидві збудовані для нього вілли якимось двом місцевим панянкам. На жаль, до наших днів вони не простояли. Віллу на колишній вулиці Євангелицькій (тепер Богдана Хмельницького) зруйнували, коли розбудовувався завод «Сільмаш».

kolomiya villa

Збереглися лише дві сусідні вілли, які належали до німецької колонії. До речі, у 2007 році до Коломиї навідався син останнього цісаря Австро-Угорщини Отто фон Габсбург:  приїхавши на місце, де мешкали його батьки, він навіть не вийшов з автомобіля, щоб оглянути спустошену місцевість.

kayzer tlumach1

Ерц-герцог Карл Франц Йосиф ще раз побував у Коломиї під час Першої світової війни, у квітні 1915 року, коли місто було звільнене від російських військ. Загалом він часто бував на східному фронті. Як повідомляла віденська газета, у вересні 1916 року він особисто нагороджував піхотинців австрійської армії, які розгромили російські війська біля Тлумача.

karl kolomiya2

Окрім того, він побував у Богородчанах, Калуші та деяких інших галицьких містечках, де були розквартировані армійські підрозділи.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено