Івано-Франківськ

На Городенківщині селяни інколи утримують по кілька корів: чого це їм коштує

Сьогодні, окрім всім добре знаного Дня захисту дітей, відзначають Всесвітній день молока.

284222044 733343614775836 1172996383563983273 n 1 scaled

На Городенківщині, звісно, не всі знають, що День молока започаткований в 2001 році Продовольчою і сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй. Та молоко в родинах й без того було і є важливим продуктом. У цей непростий для України та українців час,  журналістка ПІК вирішила дізнатися, чи економічно вигідно зараз утримувати худобу, щоб мати весь молочний асортимент.

До речі, чи не у кожній громаді нам казали, що селяни худобу мало утримують, бо це клопітно і невигідно. А поміж тим, молоко та молочні продукти користуються попитом та зростають у ціні.

«У селах Виноград і Хвалибога корови утримують здавна. Ще кілька років майже в кожному господарстві було від 2 до 5 штук корів, телиць, зрідка бичків. Худоба допомагала і допомагає людям добре харчуватися і виживати», — розповідає Світлана Шиш, очільниця Виноградського старостинського округу Городенківської громади.

Утримувати хвостатих годувальниць, за словами жінки, непросто. Узимку одна корова потребує на добу близько 40 кілограм сіна, а ще по 7-10 кілограм картоплі, кормового буряка та 60 літрів води, в яку господарі додають макух (спресоване після вичавлення олії насіння соняшнику або ріпаку) та чир (рідку кашу).

285082823 888798569180994 5840980102347569468 n

«У теплі місяці — простіше, бо від травня до жовтня корови випускають на пасовища. Рогатих годувальниць у наших селах пасуть «чергою». Це означає, що кожен власник безкоштовно виводить і доглядає на пасовищі усіх корів зі своєї вулиці стільки днів на місяць, скільки сам має корів. У кого одна — 1 день, а в кого є 3, то 3 дні», — продовжує співрозмовниця.

Загалом утримання однієї корови на місяць обходиться в середньому в 1,5-2 тисячі гривень. У день одна корова дає від 15 до 22 літрів молока. Його селяни або здають заготівельникам від Городенківського молокозаводу, або возять в Коломию на ринок.

Заготівельники купляють молоко за 7 гривень за літр На ринку вартість 1,5 літри молока (так зазвичай продають цей продукт) становить 30-35 гривень, 1 кілограм сира коштує 80 гривень, стільки ж коштує літр домашньої сметани. Масло жителі Винограду і Хвалибоги роблять зрідка для себе та не продають.

«Чи можна підрахувати дохід від молока та молочних продуктів від однієї корови?», — запитую старосту села.

Жінка відповідає, що зробити це важко, бо щодня ціни змінюються. А ще невідомо, наскільки оцінювати ще й важку щоденну працю господарів біля худоби: 2 або 3-разове доїння, прибирання.

Влітку треба ще й заготовити на зиму сіна. Для цього слід також добре потрудитися: скосити траву, просушити, привезти з поля і скласти до стодоли чи оборогу.

Тут одна людина не завжди може справитися. Тому часто кличуть на допомогу сусідів, родичів знайомих. Зараз перед власниками корів постала ще одна проблема: збільшення ціни на проїзд до ринку. Отож не кожен тепер може щодня возити молочну продукцію на ринок. Тому й виходить, що затрати праці зрідка покривають ціни за молочні продукти.

Але худобу в селах продовжують утримувати. Є корови і телята в господарствах 30-60-річних людей, які сподіваються на відродження сільського господарства. Та й в хоті українцям потрібні свіжі і якісні молочні продукти.

Сабіна Ружицька.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено