Івано-Франківськ

Коли на Прикарпатті ліквідують дефіцит вакцин для дітей

Викликає тривогу й рівень вакцинації дорослих.

285802656 388399459897859 1512152860411538075 n 1 scaled

Помітне збільшення кількості дітей та дорослих на Прикарпатті за рахунок внутрішньо переміщених родин, додало актуальності питанням вакцинації. Про це йшлося сьогодні в КНП “Обласна дитяча клінічна лікарня” на брифінгу щодо епідситуації в області та стану імунізації населення, повідомляє ПІК.

Ситуація: Мешканці Франківщини переживають, чи не могло стати причиною інфікування дітей з гарячих регіонів їх перебування у багатолюдних підвалах, де приходилось ховатися від обстрілів? А батьки-переселенці цікавляться, чи в нашому краю все в порядку з рівнем дитячої імунізації?

285088954 546382380357715 5988201361740578492 n scaled

На дотичні питання відповідали фахівці: Галина Бенько – інспектор дитячої імунології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, лікар-імунолог обласної дитячої клінічної лікарні та Євгенія Чурпіта, лікар-епідеміолог цього ж медичного закладу, експерт з епідеміології департаменту охорони здоров’я ОДА.

“Дуже багато людей, які приїхали на Прикарпаття, шукають клініки, щоб прищепити своїх дітей. Задають питання, чи ми можемо їх вакцинувати, адже їх сімейні лікарі залишилися в тих областях. Ми наголошуємо, що це не має значення, як і те, чи планують ці батьки з дітьми надалі залишатися у нас. Ми проводимо медичний огляд дітей, батьків консультуємо і при їх бажанні дітей  вакцинуємо”, – зазначила Галина Бенько.

Попри те пані Бенько щиро зазначила, що є на цьому шляху проблема, в основному викликана воєнною ситуацією в Україні:

“Вже тривалий час ми не отримуємо, зокрема, вакцину від вірусного гепатиту В. Маємо дефіцит вакцин від поліомієліту, туберкульозу – БЦЖ, дефіцит вакцини для профілактики дифтерії й правця для підлітків та дорослих, дефіцит вакцин від кору, паротиту та краснухи”.

Однією з основних причин такої ситуації є проблеми логістики щодо постачання медичних вантажів з потужних складів у Києві, Дніпрі та інших містах.

“Зараз логістика налагоджується. Й за даними, які ми отримали від Національної служби здоров’я МОЗ, постачання вакцин повинно бути у червні-липні. Сподіваємось, що ми їх отримаємо і зможемо до кінця року працювати у повноцінному режимі”, – зазначила Галина Бенько.

Варто зазначити, що рівень вакцинації дітей цього року в області знизився. Зараз він складає 22-24%, в залежності від виду щеплення. Це на рівні загальноукраїнського показника.

Актуальне питання підняла й експертка Євгенія Чурпіта:

“На жаль, викликає тривогу рівень вакцинування дорослих. Більшість із них чомусь вважають, що вся вакцинація починається та закінчується у дитинстві. Насправді це не так. Кожні десять років після досягнення 16-ліття треба імунізуватися проти дифтерії та правця, щоб убезпечити себе від страшних хвороб. Зараз першочергово ці вакцини мають приймати наші захисники, адже перебування в окопах, поранення – надто небезпечна атмосфера для поширення захворювань”.

До слова, щодо ставлення дорослих до щеплення взагалі, то пані Євгенія навела прикарпатцям приклад мешканців з інших областей, що тимчасово живуть на Прикарпатті. Вони наче більш відповідально ставляться до необхідності щепитися.

284532387 5449343578450690 381398981339224832 n NOVA scaled

Про необхідність вакцинуватися проти коронавірусу та стан його поширення в області, розповів директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено