Івано-Франківськ

Перемоги України, загострення на Донбасі та “прильоти” на Тернопільщині: ТОП-10 новин тижня (06.05 – 12.06 2022)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

Московський патріархат, хабар поліції, зимова веселка: ТОП-10 новин Прикарпаття за 07.02 -13.02 (ФОТО)

Серед сотень новин завжди є знакові, про які варто нагадати, оскільки вони спонукають глибше дивитися на плин життя. Саме такі новини сьогодні в огляді ПІК.

ВІЙНА: 109 днів героїчного протистояння

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії. Ворог продовжує обстріли території Харківської та Миколаївської областей, тривають бої у Луганській та Донецькій областях, є загиблі та поранені цивільні люди. 

Найгарячіше – на Сєвєродонецькому напрямку, де противник продовжив застосування ствольної та реактивної артилерії. Намагається подолати опір наших військ та встановити повний контроль над містом Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

FVAgoTiWYAErx4Y scaled

Російські окупаційні війська станом на 12 червня втратили 32150 особового складу, 1430  танки, 3484 бойові броньовані машини, 226 реактивних систем залпового вогню, а також 212 літаків, 178 гелікоптерів. 125 крилатих ракет.  Найбільших втрат противник зазнав на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

Водночас радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що втрати українських військових зараз становлять від 100 до 200 людей щодня.

РАКЕТНИЙ УДАР: жахливі наслідки “прильотів” на Тернопільщині

На Тернопільщині внаслідок ракетного удару постраждали 22 людини. Ввечері 11 червня було чотири “прильоти” рашистських ракет з акваторії Чорного моря. 

У результаті обстрілу зруйновано частину військового об’єкту та пошкоджено чотири п’ятиповерхові житлові будинки. Один з ударів потрапив у газову трубу, тому було виключено газ для жителів, до кінця дня газове постачання буде відновлено. Загиблих під час удару немає.

aa1f58d screenshot 773

Внаслідок ракетного удару по Чорткову постраждали 22 людини, вони були госпіталізовані. На місці удару працювало 10 карет «швидкої». Серед потерпілих є дитина 12 років, її накладено шви. Серед постраждалих 7 жінок. Більшість поранених у стані середньої важкості, майже всі вони – мешканці будинків. Частину потерпілих вже виписано з лікарень.

На військовому об’єкті зброї не було, тому ОВА розцінює цей обстріл, як удар по цивільному населенню.

КОМУНАЛКА: чи зростуть тарифи на наступний опалювальний сезон

На наступний опалювальний сезон тарифи на комунальні послуги не мають змінитися. Про це у своєму відеозверненні, 7 червня повідомив президент України Володимир Зеленський.

Своєю чергою, Уряд створив штаб, який буде щоденно займатися підготовкою до опалювального сезону. Очолить його міністр громад і території Олексій Чернишов.

Детальніше про це, дивіться у відео ПІК:

ЗДОРОВ’Я: кільки хворих на ковід перебуває в лікарнях на Прикарпатті

Попри покращення епідемічної ситуації щодо коронавірусу, загальна ситуація на Прикарпатті не дозволяє розслаблятися. Про це 6 червня розповів на брифінгу в обласній дитячій клінічній лікарні директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко.

Для лікування від цієї недуги в області розгорнуто 1054 ліжко-місця, їх завантаженість складає 13,7%. Хворі перебувають в основному у реанімаційних відділеннях, в палатах інтенсивної терапії.

285494755 492925869293338 1686796495363700865 n scaled 1

Щоб уберегти себе та своїх близьких від зараження коронавірусною інфекцією, Дмитренко нагадав, що необхідно проводити вакцинацію. Вакцини в області є, близько 77 тисяч доз. Працюють пункти щеплення. Всі, хто вирішив щепитися, можуть прийти та вакцинуватися необхідною дозою: першою, другою чи бустерною.

Головна мета – вберегти від хвороби себе та інших. Найлегше зробити це – розірвавши ланцюг інфекції.

СОЦІУМ: в Івано-Франківську підвищують вартість проїзду в “пижиках”

Цього тижня виконавчий комітет Івано-Франківської міськради погодив підвищення вартості проїзду в автобусах приватних перевізників. Новий тариф діятиме з 16 червня 2022 року  і становитиме 10 грн (раніше 8 грн) у жовтих маршрутках.

Як сприйняли новину про підняття тарифу безпосередні учасники – пасажири, водії та перевізники, а також що з цього приводу каже міська влада, дивіться у відеосюжеті ПІК:

НАДЗВИЧАЙНІ НОВИНИ: уроки водіння завершилися травмами 

7 червня у Брошнів-Осаді, що на Рожнятівщині, трапилася резонансна дорожньо-транспортна пригода.

286871698 8044207568953146 8522117844575069085 n scaled 1

Прибувши на місце події поліцейські встановили, що 57-річний водій Volkswagen Golf,  не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з учбовим автомобілем ВАЗ. За кермом легковика була 19-річна дівчина. У результаті автопригоди, водійку та двох пасажирів ВАЗу госпіталізували до лікарні.

Ще одна аварія сталася 9 червня в місті Надвірна, де легковий автомобіль “Лада Калина” злетів з дороги та перекинувся. 

287025159 334091512213552 3290718085557295605 n scaled 1

Окрім того, на пожежі у селищі Битків, що в Надвірнянському районі, виявили тіло чоловіка. Так горів у ранковий час згорів житловий будинок.

Натомість медики повідомлють про активність плазунів на Івано-Франківщині. Зокрема, 9 червня бригади екстреної медичної доставили в Коломийську ЦРЛ двох громадян з укусами змій.

КРИМІНАЛ: на хабарі викрили директора облавтодору

За даними слідства, директор державного підприємства «Івано-Франківський облавтодор» вимагав від підприємця 215 тис.грн за передачу в оренду земельної ділянки, яка перебувала на балансі підприємства.

287482361 3265404440356879 3779864069293184676 n scaled 1

За ці кошти посадовець гарантував сприяти передачі землі під автомобільну стоянку. 

Під час одержання частини хабаря – 100 000 тис. грн, зловмисника затримали в порядку ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру у вчиненні вказаного правопорушення.

СУДОВІ СПРАВИ: горе-директору лісгоспу “світить” 8 років тюрми

Слідчі Територіального управління ДБР Львова завершили досудове розслідування щодо директора Надвірнянського лісового господарства Василя Павлюка, який збив дитину та втік з місця події. Відтак обвинувальний акт скеровано до суду.

MyCollages 2022 06 09T151257.283 scaled 1

Нагадаємо, 20 січня 2022 року у селі Лоєва Надвірнянського району керівник лісгоспу, перебуваючи за кермом службового авто, на затяжному повороті порушив правила дорожнього руху, не обрав безпечної швидкості та виїхав на узбіччя, де збив дівчинку. Дитина була важко поранена. Проте посадовець, маючи змогу їй допомогти, залишив місце ДТП.

Внаслідок отриманих травм дівчинка померла у лікарні.

Василя Павлюка обвинувачують у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілої, а також у свідомому залишенні без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані (ч. 2 ст. 286, ч. 3 ст. 135 КК України).

ЦЕНЗУРА: Вуличні музиканти не зможуть більше співати російською мовою

У Франківську, слідом за Тернополем і після скандалу на “стометрівці” заборонили виконувати російськомовні пісні. Таке рішення прийняв виконавчий комітет Івано-Франківської міськради. За виконанням цих вимог будуть слідкувати місцеві правоохоронці та муніципальна інспекція.

1057422 scaled

Міський голова Руслан Марцінків зазначив, що на виконкомі зокрема, погодили ще й наступні правила для франківських “лабухів”:

  • на визначених локаціях артист чи гурт можуть безперервно виступати не довше двох годин без встановлення будь-яких сценічних конструкцій.
  • має бути перерва між виступами не менше 30 хвилин.
  • також вуличні виступи різних артистів чи гуртів можна проводити на відстані не менше 100 м один від одного.

СПОРТ: подвійна перемога збірної України 

1 5

9 та 11 червня збірна України з футболу провели дві стартові гри групового раунду Ліги націй УЄФА. Після достойної поразки у плей-офф до чемпіонату світу-2022 від Уельсу (0:1), команда Петракова прагнула реабілітуватися перед власними вболівальниками.

У 2-му турі Ліги націй збірна України з футболу перемогла Ірландію. Матч, який проходив у Дубліні, закінчився перемогою “синьо-жовтих” з рахунком 1:0. Єдиний гол у зустрічі забив Віктор Циганков.

29eab4 1

А у наступній грі українці ще й розгромили у Лодзі Вірменію з рахунком 3:0.

Таким чином Україна набрала максимальні 6 очок та стала одноосібним лідером турнірної таблиці. Наступний матч команда Петракова зіграє 14 червня проти Ірландії.

СВІТ: Британсько-український пікнік

Британія та Україна стоять пліч-о-пліч. Це проявляться як на державному  рівні – в тісній співпраці між урядами країн, так й на побутовому – коли зустрічаються англійці та українці.

Засновниця ПІК Оксана Камінська у Великобританії побувала на місцевому пікніку, на якому зустрілися люди двох національностей та під куполом єдиної теми – війни Росії проти України.

Про що їхні думки – дивіться в цьому сюжеті

ПОЗИТИВНІ НОВИНИ: подарунок від польських благодійників

8 червня в Івано-Франківському обласному перинатальному центру передали карету швидкої допомоги, яка спеціально оснащена для перевезення немовлят.

Передав її та освятив Мечислав Мокшицький — римо-католицький священник, архієпископ-митрополит Львівський.

Чим оснащений автомобіль та в чому його необхідність – дізнавалися журналісти ПІК.

 Читайте ПІК, якщо бажаєте володіти оперативною інформацією. 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено