Івано-Франківськ

Чи законно роздають повістки чоловікам на вулиці та чому це відбувається

Відповідно до закону, будь-якому військовозобов'язаному чоловіку можуть вручити повістку після встановлення його особи.

Чи законно роздавати повістки чоловікам на вулиці та чому це відбувається

Чи законно роздавати повісти чоловікам на вулиці: в законі України не заборонено вручення повістки у будь-якому людному місці, наприклад, на блокпостах, у метро чи чергах на заправку, після встановлення особи.

Щоправда, це має робити лише уповноважена особа – це може бути посадова особа центру комплектування, представники органів місцевого самоврядування чи роботодавець військовозобов’язаного. В такій повістці мають бути коректно зазначені персональні дані людини, пише ПІК.

“Тому якщо людині вручили належним чином оформлену повістку, наприклад, на блокпосту чи в громадському місці, порушенням закону це не буде”, зазначила юристка-аналітикиня правозахисної організації “Юридична сотня” Марія Звягінцева.

Якщо все зроблено вірно, відреагувати на таку повістку потрібно. За неявку до територіального центру комплектування при отриманні повістки під підпис настає адміністративна відповідальність від 1 700 до 3 400 грн штрафу.

Звягінцева зауважує, що повістка не означає автоматичну мобілізацію до війська, вона швидше є скеруванням для уточнення облікових даним чи для проходження військово-лікарської комісії.

“Без медичного висновку про придатність до військової служби людина не може бути мобілізована. Тобто вручення повістки не є тотожним мобілізації”.

Адвокат Дмитро Ткаченко у коментарі Суспільному пояснив, що ситуація із видачею повісток надворі виникла, бо до початку повномасштабного вторгнення територіальні центри комплектування не ставили на облік людей, у такому порядку, в якому б це мало відбуватися.

Він зазначив, що є два види повісток:

  • безпосередньо про мобілізацію, коли людина вже стоїть на обліку, і її призивають на службу;
  • і є повістки про поставлення на облік до ТЦКтСП (Територіальний комплекс комплектування та соціальної підтримки).

Це дві різні повістки та різна відповідальність через неявку. За загальним правилом, повістки мають вручатися особисто військовозобов’язаним і ці люди мають залишати підпис, що вони повістку отримали.

“Внаслідок ігнорування повістки про постановку на облік та неявки до ТЦК, людина може понести адміністративну відповідальність. Проте, якщо така ситуація повториться кілька разів, то поліцейські можуть виїхати додому людини та доставити її до центру комплектування”, – розповів пан Дмитро.

Ігнорування ж бойових повісток призводить може загрожувати ув’язненню від 3 до 5 років. 

Адвокат стверджує, що повістка має бути виписана керівником відповідного центру комплектування. А коли  надворі видають повістку, зупиняють людину, питають документи й на місці щось виписують і видають, це також неправильно.

“Керівник ТЦК має поставити там свою печатку і підпис. Але якщо керівник виписав стопку повісток без прізвищ, поставив на них підписи та печатки видав їх працівникам, щоб вони ходили по вулицях, збирали документи та на колінах заповняли повісти, то це неправильно”, – наголосив Дмитро Ткаченко.

Центри комплектації мають формулювати переліки військовозобов’язаних, а потім складати списки та формувати повістки, які підписує військовий комісар. Після цього вони видаються працівникам пункту комплектації, щоб вручати військовозобов’язаним особисто під підпис. Всі документи мають бути заповнені в ТЦК.

Додамо, що Верховна Рада України продовжила мобілізацію до 23 серпня, тому чоловікам і надалі будуть приходити повістки.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено