Івано-Франківськ

Громада собору УПЦ на Довженка у Франківську звернулася до Зеленського (ВІДЕО)

В Івано-Франківську громада церкви УПЦ (Московського патріархату) й надалі усіма способами уникає вступу до Православної церкви України.

33 big

3 липня 2022 року громада собору Різдва Христового на чолі з тимчасово керуючим Івано–Франківською єпархією Веніаміном, єпископом Хотинським та духовенством собору звернулась до Президента України Володимира Зеленського.

У ньому, зокрема, йдеться про те, що громада собору неодноразово зверталась до органів місцевого самоврядування з проханням не порушувати конституційні права вірних УПЦ, а також закликала мера міста Руслана Марцінківа, діяти чітко в межах Закону та не перевищувати свої повноваження.

25 червня 2022 мер м.Івано-Франківська, п. Руслан Марцінків, на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці звернувся до жителів міста з новиною щодо переходу громади  собору Різдва Христового до ПЦУ. Мер також обіцяв, що згодом анонсує час першої служби представників ПЦУ в соборі. У соборі називають такі дії «рейдерським захопленням храму».

Згодом 496 парафіян собору поставили свої підписи у протоколі зборів за збереження вірності Українській Православній Церкві.

292050271 5557697347587838 5375048147817146555 n scaled

«Це доводить, що реєстрація Івано-Франківською ОДА нової редакції статуту релігійної громади собору Різдва Христового є неправомірною, з використанням фальсифікованих, підроблених документів невідомою групою осіб з метою рейдерського захоплення культової споруди. Такі дії мера міста свідчать про розпалювання міжконфесійної ворожнечі, замість спонукання до єдності і згуртованості перед викликами воєнного часу», – йдеться у зверненні.

На думку авторів звернення, «жодний закон або нормативно-правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану».

Дії мера Марцінківа попи розцінюють, як «втручанням у внутрішні справи релігійної громади». Мовляв це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і ст. 35 Конституції України, в якій сказано що «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави».

«Просимо Вас, пане президент, втрутитись в ситуацію, щоб попередити спробу рейдерського захоплення собору Різдва Христового – останнього духовного прихистку вірян УПЦ в області, в тому числі  переселенців з окупованих територій», – додав представник собору Різдва Христового.

 

Нагадаємо, громада собору Різдва Христового у Франківську підтвердила вірність УПЦ. 

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено