Івано-Франківськ

Зміни у владі, ракетні удари, перемоги ЗСУ: ТОП-10 новин тижня за 18.07-24.07 – ФОТО, ВІДЕО

ПІК зібрала події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

огляд головних подій тижня

ПІК зібрала важливі новини, які відбулися протягом тижня з 18 до 24 липня. 

Зміни у владі

28e34aee ded4f6e3af3602c054a98625c6f051f1 scaled

На початку цього тижня у владі відбулися зміни. Верховна Рада звільнила Марину Лазебну з посади міністра соцполітики. (на фото зліва).

Рішення підтримали голосами 277 депутатів.

Посаду міністерки соцполітики посіла Оксана Жолнович.За” проголосували 289 народних депутатів. У 2019-2021 роках Жолнович була радницею міністра соціальної політики. Була членом правління Фонду соціального страхування від тимчасової непрацездатності. 

Також Президент Володимир Зеленський відсторонив з посади генпрокурора Ірину Венедіктову й усунув главу СБУ Івана Баканова.

24 main 1

Доручив президент виконувати обов’язки голови СБУ першому заступнику Баканова Василю Малюку.

photo 2022 07 18 12 14 18 2 scaled 1

27 лютого, Малюка звільнили з посади заступника міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, на якій він пробув близько 11 днів.  Щодо інших посад теперішнього виконувача обов’язків глави СБУ відомо про те, що 21 липня 2021 року його звільнили з посади першого заступника голови Служби безпеки України – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Кадрова “чистка” торкнулася й інших працівників СБУ.

SBU. Foto Maks Kovalov 6 696x467 1

Після подання про звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України президент Володимир Зеленський звільнив його заступника Володимира Горбенка та змінив декількох голів обласних управлінь СБУ.

Зокрема, звільнив з посади й начальника управління СБУ в Сумській області Григоренка Руслана Володимировича і призначив замість нього Федорова Едуарда Володимировича.

Також глава держави звільнив із посади начальника управління СБУ у Дніпропетровській області Краснянського Володимира Юрійовича – і призначив замість нього Лисака Сергія Петровича, якого перед тим звільнив із посади начальника управління СБУ в Житомирській області.

Борзілова Євгена Вікторовича Зеленський пересунув з управління СБУ в Полтавській області в управління СБУ в Закарпатській області.

Натомість полтавське управління СБУ очолив Рудницький Іван Львович.

Начальником Управління Служби безпеки України в Харківській області став Куць Олександр Іванович.

Комісія визначила переможця на посаду керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури

630 360 1640076944 925

Ним став Олександр Клименко.

Тепер комісія має звернутися до Офісу генпрокурора, щоб Клименка призначили новим керівником САП. До цього він працював детективом НАБУ.

Зміни відбулися й у владі на Прикарпатті. Зокрема у Долині міський голова нарешті добився скорочення штату міської ради.

Ракетні удари

159895 uk

Росія продовжує завдавати ракетних ударів по містах України.

Так, на початку тижня росіяни завдали ракетного удару по Дніпропетровщині. Там окупанти вдарили по Синельниківському району. У результаті зруйновані склади з понад п’ятьма тисячами тонн зерна.

Згодом російська армія знову атакувала три райони на Дніпропетровщині – Нікопольський, Синельниківський та Криворізький.

photo 2022 07 22 07 44 17 2 scaled 1

Вкотре цинізм та підлість Росії довів удар по морському торговельному порту в Одесі.

Атака на Одеський порт: Путін "плюнув в обличчя" Ердогану й Генсеку ООН
Росіяни атакували Одеський порт крилатими ракетами типу “Калібр. Дві ракети збили наші ППО, ще 2 – влучили в об’єкти інфраструктури порту.

Удару завдали наступного дня після підписання угоди про вивіз українського зерна. 

Тоді домовилися про  трьох портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр, до складу якого мають увійти представники Туреччини, України, ООН та РФ, які надали гарантії щодо безпечного пересування суден, які братимуть участь у транспортуванні зерна та продуктів харчування з українських портів.

Питання про навчання

Дистанційно чи очно: у Городенці обговорили з батьками, як навчатимуться діти в "червоній" зоні карантину

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що новий навчальний рік має стартувати в очному режимі. А захисні споруди цивільного захисту закладів освіти мають бути приведені в готовність до використання за призначенням.

“У сховищах мають бути тепло, світло, вентиляція, вода й усе для комфортного перебування під час тривалої повітряної тривоги. Навчання дітей і персоналу правильному поводженню під час тривоги мають стати регулярними», — наголосив Денис Шмигаль.

Там, де це неможливо, зокрема у прифронтових областях і прикордонних громадах, застосовуватиметься онлайн-навчання.

Серед нововведень, які плануються з нового навчального року, це наявність у школах тривожної кнопки для звернення до органів Національної поліції.

Готуються до навчання офлайн і на Прикарпатті. Так, в Івано-Франківську повідомили про стан укриттів у навчальних закладах.

FB IMG 1658223238510

“Наразі в Івано-Франківську у 32 школах готові укриття. У 10 – ні. 8 училищ готові до укриття, мають гарні сховища. А також повністю готові укриття у 13 закладів дошкільної освіти, ще у 6 завершуємо облаштовувати. До 10 закладів мають зауваження, над усуненням яких будемо працювати”, – повідомив мер.

Готують школи до навчання й у Яремче.

294633344 413653627457649 2995048323037490487 n

Там, через «закриття» гімназії в Ямній зчинився скандал серед містян. Але як пояснила влада насправді відбувається лише реорганізація закладу, а не його закриття. Оскільки школа не відповідає вимогам воєнного часу.  Адже згідно з новими правилами організації освітнього процесу в освітніх закладах обов’язково мають бути бомбосховища, споруди подвійного призначення або тимчасові укриття.

“Ключовими критеріями безпеки є наявність підвального приміщення, яке може бути обладнане під укриття або сама конструкція (стіни) навчального закладу має бути з цегли, бетону чи каменю. Оскільки школа в м-ні Ямна дерев’яна, не має підвалу, то, відповідно, не відповідає жодним критеріям цих вимог. Тому дітей тимчасово переведуть в інші школи. 

Щодо студентів, то на них також чекає ряд змін. Міністерство освіти та науки України рекомендує розпочати освітній процес у 2022/23 навчальному році за очною (денною) формою, але внести деякі зміни до графіка освітнього процесу.

Соціум

Вартість опалення в новому сезоні не повинна зростати.

и: про тарифи

19 липня, під час засідання Уряду зафіксували ціну газу для теплокомуненерго в Україні на рівні 7,4 грн до 31 травня 2023 року. Це означає, що вартість опалення в новому сезоні не повинна зростати.

“Продовжується активна підготовка до опалювального сезону. Прийняли рішення, згідно з яким “Нафтогаз” продовжить постачати газ виробникам тепла по 7,40 грн за кубометр. Тобто ціна залишається незмінною для всіх теплокомуненерго, і це дозволяє місцевій владі не підвищувати тарифи ні на тепло, ні на гарячу воду. Фіксована ціна на газ залишається до 31 травня 2023 року”, – написав Денис Шмигаль.

Тим часом у Коломиї зросте вартість проїзду у маршрутках.

У Франківську маршрутка "врізалася" в фуру: постраждав пасажир автобуса (ВІДЕО)

“Це вимога перевізників. І мусимо йти їм на зустріч, щоб громадський транспорт міг працювати далі. Вони просили підняти ціну по місту до 12 гривень, але ми зійшлися на 10 гривнях. Тариф до сіл не підіймаємо”, – повідомив міський голова Богдан Станіславський.

photo 2022 07 21 14 14 42 scaled

Для підприємців на Прикарпатті вирішили організувати бізнес-тури. Відбудуться вони в рамках проєкту “Розвиток бізнес сектору України”.

Ці заходи мають стати трампліном для майбутньої співпраці, створення спільного продукту, нових комерційних підприємств, нових ринків та великих міжрегіональних ініціатив задля економічного добробуту України в непростий час. Ґрунтуватимуться заходи на таких напрямках: сільськогосподарська, харчопереробна та деревообробна  галузі, туризм,  локальні ремесла та крафтові виробництва, великий бізнес, легка промисловість, інформаційні технології.

 

А от франківцям пояснили хто має ремонтувати пам’ятки архітектури

Попри війну, мешканці продовжують активно звертатися до міської ради, зокрема, у департамент архітектури, щодо ремонту власних помешкань, фасадів та балконів у старих будинках.

Проте коштів на такі роботи, враховуючи воєнний стан, у міському бюджету немає. Тим часом історичні кам’яниці продовжують свою руйнацію. То хто ж має їх ремонтувати – дивіться у сюжеті:

Успіхи ЗСУ

ЗСУ знищили ще чотири склади окупантів та "вдарили" у Чорнобоївці

Поки всі українці намагаються допомагати та тримати всі сфери життя на плаву,  Збройні Сили України захищають нас та борються з окупантами.

Так, цього тижня ЗСУ ліквідували офіцерів армії РФ:

  • командир батальйону підполковник Сергій Михайлов;
  • найманець з Росії Андрій Іванчук з Кубані;
  • лейтенант Артур Цатхлангов;
  • старший лейтенант Станіслав Горчицьких;
  • капітан Денис Каменев.

Також Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, які загальні бойові втрати російської армії за час війни, з 24 лютого по 24 липня 2022:

  • особового складу – близько 39520 (+280) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1722 (+14) од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 3942 (+13) од,
  • артилерійських систем – 869 (+5) од,
  • РСЗВ  – 255 (+2) од,
  • засоби ППО – 113 (+0) од,
  • літаків – 221 (+0) од,
  • гелікоптерів – 188 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 714 (+0),
  • крилаті ракети – 170 (+3),
  • кораблі /катери – 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2823 (+3) од,
  • спеціальна техніка – 73 (+1).
У дужках дані за останню добу.
Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено