Івано-Франківськ

“Вовчиха”: Франківський драмтеатр запрошує на чергову прем’єру (ФОТО)

Цьогоріч виповнюється сто років з часу написання твору «Вовчиця» Ольги Кобилянської.

photo 2023 01 25 12 59 29 scaled

25 cічня 2023 року Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. І. Франка провів пресконференцію з нагоди чергової прем’єрної постановки режисера Назарія Паніва за новелою Ольги Кобилянської «Вовчиха», розповідає ПІК.

Ідея постановки належить світлої пам’яті Олегу Вергелісу – заслуженому журналісту України, театральному критику і мистецькому оглядачу, другові Франківського драмтеатру, керівники літературно-драматичної частини.

verhelis

«Ви бачите, що останні наші прем’єри, вони українські, у тому плані, що це українська класика. Моє особисте таке відчуття, а також загальний стан нашого суспільства, і театру зокрема, після 24 лютого 2022 року, після того, як орда на нас напала, багато що для нас прояснилося. Власне, ви знаєте, що усі твори російської літератури, класики, драматургії, викинуті з нашого репертуару. Я і думаю, надовго з нашого життя. Отже відбувається процес надолуження. В нас вже тертя поспіль прем’єра. Це, на мою думку, кращі зразки української класики. Ми намагаємося у нашому театрі по-новому на неї подивитися, переосмислити. Мова йде про «Сватання на Гончарівці», «Лісова пісня» і власне «Вовчихи». Всі ці наші вистави – це спроби по-новому подивиться на кращі зразки української класики», – розповів генеральний директор театру Ростислав Держипільський.

За його словами, ми маємо дуже великий скарб української літератури, драматургії. Вона, на думку Ростислава Держипільського, багатопланова та багатошарова. Водночас, філософська та дуже сучасна.

photo 2023 01 25 12 59 24 scaled

«З неї можна черпати дуже багато сюжетів, алюзій, для сьогодення. Власне це ми намагаємося й робити загалом. Думаю, що у виставі («Вовчиха», – ред.), також є такі спроби. Назарій Панів – наш молодий режисер, відомий по декількох роботах у нашому театрі, зокрема, остання – «У джазі тільки дівчата», на великій сцені. І я розумію, що для нього вистава «Вовчиха» – це кардинально інший крок, працювати, умовно кажучи, після шоу, у зовсім іншій естетиці, над постановочною роботою. Тут зовсім інше русло, швидше  дослідження людської душі, стосунків, зокрема, батьків та дітей», – додав Ростислав Любомирович.

Цьогоріч виповнюється сто років з часу написання твору «Вовчиця» О. Кобилянської. У прем’єрній роботі – елегії «Вовчиха» – Назарій Панів змістив акценти, сфокусувавши режисерську увагу на взаєминах матері та доньки, та додав психологічних проблем, важливих для нашого часу.

photo 2023 01 25 12 59 20 scaled

Гіперопіка, нерозуміння потреб одна одної та нездатність щиро поговорити занурюють героїнь вистави у несправжній, «перевернутий» світ їхніх фантазій, бажань та вигадок. Персонажі стоять на межі двох світів, не належачи повністю жодному з них.

«Наша нова прем’єра за твором Ольги Кобилянської буде дещо відрізнятися від оригінального однойменного твору, оскільки хотілося показати актуальність, яку ми можемо бачити й зараз, у нашому сьогоденні. Ми акцентували увагу саме на гіперопіці, на ставленні доньки до матері, на тій проблемі, що деколи дуже важливо просто поговорити і чесно, відверто. Але люди на це не завжди здатні», – розповів режисер вистави Назарій Панів.

На його думку, у «Вовчиці» вдалося поєднати реальність та фантазію, а світ, який є буденний, не завжди є тим, який здається.

«Я знаю, що робота буде цікавою. Вона відгукнеться як і у людей, в яких є діти, адже вони щось почерпнуть для себе, порівняють себе із головною героїнею. А також буде цікава й тим, в кого дітей поки що немає, але кожен з нас має батьків, тому може асоціювати себе із героїнею Санди», – додав Панів.

ХУДОЖНІЙ СКЛАД

  • Режисер – Назарій Панів
  • Хореограф постановник – Дмитро Лека
  • Художниця костюмів – Олена Андрійчук

ДІЙОВІ ОСОБИ ТА ВИКОНАВЦІ

  • Зоя – Олеся Пасічняк
  • Санда – Марія Вінтоняк / Юлія Коник
  • Савка – Віктор Абрам’юк / Владислав Демидюк

327165741 1188419005132521 5010378275260022885 n scaled

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtubeта Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено