Івано-Франківськ

Під час воєнного стану в Україні, закони не мовчать: апеляційний суд Івано-Франківської області підбив підсумки роботи

У п’ятницю, третього лютого, відбулася підсумкова пресконференція в Івано-Франківському апеляційному суді.

IMG 20230203 104452 scaled

Під час зустрічі з представниками ЗМІ були озвучені результати роботи загальних судів області у 2022 році та труднощі з якими стикнулися, повідомляє ПІК.

У 2022 році в судах області на розгляді перебували 63351 судовий матеріал (це справи кримінального, цивільного судочинства та справи про адміністративні правопорушення).  На розгляді в апеляційному суді перебували 6072 справ.

“Незважаючи на тяжкі воєнні умови суди які мають можливість, мають працювати. У нас така можливість була, хоч зі труднощами та перешкодами, але була. Розглянули 6072 справи. Ця цифра солідна, але менша ніж була минулого року. Але причина об’єктивна.”, – зазначає голова суду Богдан Гриновецький.

Богдан Гриновецький розповідає, що суддів не вистачає. Минулого року двоє суддів не відправляли правосуддя  – один за віком, інший пішов у ЗСУ. Але все ж кадрові поповнення були – Верховний Суд відправив трьох суддів з Донецького та Луганського апеляційних судів.

“Ситуація не дуже критична, але є надмірне навантаження. Особливо кадрову кризу відчуваємо у кримінальній палаті. Тут у нас є тільки 5 суддів, навіть немає двох колегій аби повноцінно підміняти, допомагати, аби зменшувати навантаження. Наші судді трудоголіки. Бо інакше неможливо пояснити це, що з усієї кількості справ ми зуміли завершити 94 %”, – каже Гриновецький.

Щодо особливості цивільних справ, які розглядаються, заступник голови Івано-Франківського апеляційного суду Віталій Девляшевський каже, що найбільше справ про земельні спори, аліменти, поділ спільного майна.

“У 2022 році була значна кількість цивільних справ – 1277. Традиційні для Галичини – це земельні спори. Це стосується позовів громадян про усунення перешкод користування земельними ділянками, заїздами чи проїздами, про визнання видачі неправомірних актів на земельні ділянки іншим особам, порушення добросусідських відносин. Інша численна категорія цивільних справ – це ті, що стосуються сімейних відносин: аліменти, зміна проживання неповнолітніх дітей, поділ спільного майна подружжя та інші. Розглянули й 222 справи про визнання не дійсними договорів купівлі продажу, оренди, спонукання забудовників до виконання їх обов’язків, які виникають із договорів тощо.”,  – розповідає Девляшевський.

Також, як відголос війни, подають позови жінки про встановлення факту перебування у сімейних відносинах із військовослужбовцями, які загинули, та встановлення факту батьківства таких військовослужбовців щодо неповнолітніх дітей.

IMG 20230203 104638 scaled

Богдан Кукурудз, секретар кримінальної палати, розповів, що суд переглянув 3562 справи кримінального судочинства, з них 2522 клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих дій. 

“Не дивлячись на те, що війна – кримінальних проваджень не зменшилося. А деяких категорій навіть побільшало. Збільшилася кількість порушників, які керують транспортом у стані наркотичного сп’яніння. Крадіжки, як були основним видом злочину, так і залишилися. Також є грабежі, розбійні напади, злочини особливої тяжкості. З’явилися й нові види злочинів – це державна зрада та відхилення від призову”, – розповідає Кукурудз.

Серед резонансних справ Кукурудз виділяє справи по державних зрадах та волонтерах.

Користуючись нагодою судді нагадують громадянам, що у зв’язку з війною всі злочини мають обтяжувальний характер.

“За одну крадену пляшку горілки можна отримати п’ять років позбавлення волі. Такий закон”, – наголошують судді.

Додатково судді першої інстанції та апеляційного суду звернулися до громадян із проханням:

“В умовах воєнного стану закон дозволяє абсолютну більшість судових справ розглядати без участі сторін, але на це має бути згода кожного учасників процесу. Просимо учасників засідань використовувати таку можливість та давати згоду на відправлення правосуддя без їхньої присутності. Той, хто переживає, що він не присутній в залі, і тому програє справу – абсолютно помиляється. Учасник, який не буде присутній, викладає все у письмовому вигляді, описує з чим він згідний в апеляційній скарзі. Колегія суддів все врахує і прийме обґрунтоване справедливе рішення”, – наголосив голова суду Богдан Гриновецький.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено