Івано-Франківськ

На Франківщині без належного медичного огляду відправляють чоловіків на передову

Серед мобілізованих є ті, хто не проходять військово-лікарську комісію, але їх визначають «заочно» придатними до військової служби.

На Франківщині без належного медичного огляду відправляють чоловіків на передову

На Франківщині, зокрема у Галицькому центрі комплектування та соціальної підготовки не всіх військовозобов’язаних чоловіків направляють на проходження військово-лікарської комісії у медичний заклад для визначення «придатності» чи «непридатності» до військової служби. Про це ПІК повідомили деякі з мобілізованих прикарпатців.

За їх словами, представники Територіального центру комплектування не зважали на скарги чоловіків щодо здоров’я і по зовнішньому вигляді визначили їх «придатність» до військової служби.

Опісля дали «добровільно-примусово» підписати документ, нібито з «висновком» ВКЛ. Тобто, людину лише опитують на предмет скарг на здоров`я і без проведення медичної комісії видають повістку на відправку, жоден лікар не оглядає мобілізованого.

У самому Центрі комплектування та соціальної підготовки міста Галича звичайно ж, такі дії заперечують і зазначають, що вони запитують про скарги і не можуть відправляти без висновку військово-лікарської комісії.

Такі випадки непоодинокі загалом по Україні, не лише на Прикарпатті.

Якщо медкомісія пройшла не за процедурою, то призовник має право подати скаргу до Центральної ВЛК Міноборони, наголошує адвокат УГСПЛ, учасник глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна” Роман Лихачов.

“Якщо нормально проходить медогляд, то людину оглядають декілька профільних спеціалістів, вона здає ряд аналізів. Якраз тут основне питання у тому, щоби сили оборони країни отримали якісне поповнення. Є особи, у яких, наприклад, серце зупинилося в армії, тобто це – не бойові втрати. Під час проходження медогляду навіть виявляють хвороби, про які людина не знала, та ж сама онкологія”, – підкреслює юрист.

Що треба знати під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Військовозобов’язані мають чітко розуміти свої права під час медогляду. Корисно буде прочитати 402 наказ Міноборони, де прописано, що і як треба робити, повністю прописаний порядок, вказаний перелік лікарів, яких обов’язково треба пройти, зазначають юристи.

“Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів. Кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей. Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі”.

Чоловікам, яким більше 40 років, обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. До початку огляду військовий комісаріат на всіх військовозобов’язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, – витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, – дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання”, – каже експерт.

Юрист Роман Лихачов наголошує: навіть відсутність у комісії медика з цього списку – це вже порушення.

“Досить часто до мене звертаються з питанням: є хвороба, але не оглянули належним чином. Я питаю: ви зазначали про це? Відповідає, що зазначав, але чим це підтверджено? Нічим! Під час проходження комісії треба звернутися і письмово зазначити, що є перелік документів про хворобу людини. Цивільним кодексом встановлено, що кожна особа може ознайомитись з усіма медичними документами щодо її здоров’я. Це право військовослужбовця і військовозобов’язаного. Тобто я раджу в цьому випадку все це фіксувати. Надавати документи про хвороби, щоб була відповідна відмітка”, – додає юрист.

Проте не всі чоловіки знають свої права і залишаються без допомоги у таких випадках. А деякі військкомати продовжують порушувати права людини і наказ Міністерства оборони України №402 про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. 

А як досягти справедливості, коли додому вже не відпускають…

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено