Івано-Франківськ

Розстріл військового, прощання з “Да Вінчі”, ракетна атака: ТОП-10 новин тижня за 6-12 березня (ФОТО, ВІДЕО)

Ряд актуальних та важливих подій другого тижня березня, які варті повторного перегляду.

Розтріл військового, прощання з "Да Вінчі", ракетна атака: ТОП-10 новин тижня за 6-12 березня (ФОТО, ВІДЕО)

ТОП-10 новин тижня України та Прикарпаття за 6-12 березня 2023 року, які Ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

15 масована ракетна атака росії на Україну

c9e7cda zolochivska

9 березня вночі, росіяни випустили по нашій державі 84 ракети різного типу. Сили ППО із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» знищили 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА «Shahed-136/131».

Зокрема, ракетних ударів зазначили Київ, Львівщина, Тернопільщина, Івано-Франківщина, Дніпропетровщина, Житомирщина, Кіровоградська, Одеська, Харківська, Запорізька та Вінницька області.

  • На Прикарпатті окупанти влучили в енергетичний об’єкт. На щастя, обійшлося без жерт. Люди чули три вибухи.
  • На Львівщині уламки ракет впали на житлові будинки у Золочівському районі. Загинули дві родини – троє чоловіків та дві жінки.
  • На Тернопільщині ракети впали на п’ять будівель, чотири з яких не житлові у Підгаєцькому районі. На щастя, ніхто з людей не постраждав, на місці удару утворилася величезна урва.

В інших регіонах також були значні пошкодження. Проте вимкнень електроенергії вдалося уникнути.

Щодо ситуації на фронті на 11 березня, 382 добу російсько-української війни:

Ситуація на фронті ввечері, 10 березня від Генштабу: ворог наступає на п'яти напрямках

Основною метою противника залишалишають спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього ворог зосереджував основні зусилля на веденні наступу на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. На інших напрямках ворог веде оборону.

За 10 березня наші захисники відбили 92 атаки російських загарбників.

Також ЗСУ за минулу добу знищили 1090 окупантів. Втрати ворога за понад рік війни такі:

  • особового складу ‒ близько 159090 (+1 090 за добу) людей
  • танків ‒ 3466 (+8) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6769 (+7) од,
  • артилерійських систем – 2487 (+4) од,
  • РСЗВ – 493 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 259 (+2) од,
  • літаків – 304 (+0) од,
  • гелікоптерів – 289 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2108 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 907 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5348 (+4) од,
  • спеціальна техніка ‒ 242 (+0).

Минулого тижня додому повернулися ще 126 наших військових, які перебували у російському полоні. Мова йде про воїнів ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники та бійці Держспецтрансопрту. Серед них 87 захисників Маріуполя, 71 з яких — із «Азовсталі». Більшість з них мають важкі поранення.

photo 2023 03 07 17 35 42 scaled 2

Щодо ситуації у Бахмуті, то генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські військові дають гідну відсіч ворогу та продовжують утримувати місто. 

“Справжні герої зараз — це захисники, які на своїх плечах тримають східний фронт, та не шкодуючи ані себе, ані ворогів завдають йому максимальних втрат. Необхідно виграти час для накопичування резервів та початку весняного контрнаступу, який вже не за горами”, – сказав він.

  • Віримо у Збройні Сили України! Віримо у перемогу! Слава усім, хто захищає Україну! Вічна пам’ять і шана усім, хто віддав життя за Батьківщину!

Розстріл за “Слава Україні”

Стало відомо ім'я військового, якого розстріляли окупанти за "Слава Україні"

В російському полоні 6 березня, розстріляли безбройного українського військовополоненого після слів “Слава Україні”. Відео вбивства поширили у соцмережі. На ньому український військовий, котрий потрапив у полон окупантів, каже: “Слава Україні”. Після цього російські загарбники розстрілюють полоненого зі словами: “Да ты ж су*а. Сдохни, су*а”. 

Пізніше стало відомо, що росіяни вбили військового 30 окремої механізованої бригада ім. князя Костянтина Острозького Тимофія Миколайовича Шадура. Він вважався зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі Бахмута. Наразі тіло захисника знаходиться на тимчасово окупованій території. У “Слузі народу” хочуть присвоїти воїну звання “Героя України” посмертно.

Загинув легендарний комбат, Герой України Дмитро Коцюбайло “Да Вінчі”

965d9978 fadd 4370 9f7c 904c3aeed6a3 scaled6ac3f071 013d 4c05 8728 f317b78a9430 scaled

9f8ab940 726b 4c30 8bdf dda5a493188a scaled

212665ffc541d197 scaled

7 березня в бою під Бахмутом, внаслідок осколкового поранення в шию, загинув боєць 67-ї окремої механізованої бригади, комбат, наймолодший Герой України, який отримав це звання прижиттєво Дмитро Коцюбайло “Да Вінчі”.

Захисник з 18 років, від Революції Гідності захищав Україну на спочатку на Майдані, а потім на фронті. Родом воїн був із села Бовшів Івано-Франківської області. Там з ним попрощалися 9 березня. А поховали справжнього патріота та відважного командира у Києві на Аскольдовій могилі, 10 березня.

Вшанувати полеглого Героя прийшли на Майдан Незалежності прийшли тисячі людей, у тому числі вище керівництво держави президент Володимир Зеленський, міністр оборони Олексій Резніков, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, очільник розвідки Міноборони Кирило Буданов, які особисто знали Дмитра.

Побратими, рідні та всі, хто знав “Да Вінчі” не можуть повірити, що його більше немає. Тепер він поповнив небесне військо. Вічна пам’ять і слава Герою України! Спи спокійно, легендарний воїне!

Цього тижня Україна і Прикарпаття втратило чимоло військових, які віддали за нашу перемогу найцінніше – життя. Вічна пам’ять усім полеглим захисникам України!

Протести у Грузії

Протести у Грузії: силовики застосовують сльозогінний газ та водомети

Тисячі людей вийшли на вулиці столиці країни на другий день протестів після того, як парламент підтримав проєкт закону, який, на думку критиків, обмежує свободу преси та громадянські свободи та списаний з аналогічного російського закону про “іноагентів”.

Законопроєкт про іноземних агентів широко засудила міжнародна спільнота. Він вимагатиме від неурядових та медійних організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, оголосити себе “іноземними агентами”, інакше їм загрожуватимуть великі штрафи та можливе ув’язнення.

Опозиція заявляє, що проєкт підготовлений за російським зразком і означає зсув у бік авторитаризму та зниження шансів Грузії приєднатися до ЄС.

Проти протестувальників застосовували водомети та сльозогінний газ. Президент країни Саломе Зурабішвілі звернулася до нації. Вона підтримала учасників демонстрації, котрі протестують під стінами парламенту та закликала уряд відмовитися від ухвалення закону про “іноагентів”. 

9 березня влада Грузії під тиском протестувальників відкликала законопроєкт — однак протести це не зупинило. Їхні учасники кажуть, цей документ — одна з перепон для євроінтеграції Грузії, проте не єдина.

Новини Прикарпаття

  • У Івано-Франківському районі, 6 березні просто з зупинки представники Галицького військкомату забрали трьох чоловіків, які їхали в автобусі до Центру комплектування і соціальної підготовки. Там без належної медичної комісії їм вручили повістки на відправку. Спершу їх мали відправити на проходження повної військово-лікарської комісії, але цього не зробили…
  • На Прикарпатті Служба безпеки заблокувала діяльність чергового каналу незаконного виїзду за кордон військовозобов’язаних, який функціонував завдяки корумпованим посадовцям медичних установ.

Лікарі оформляли ухилянтам фіктивні документи про нібито наявність у них інвалідності. Це дозволяло фейковим “особам з інвалідністю” та людям, які їх супроводжували, перетинати кордон у період воєнного стану. Коштувала ця «послуга» 3800 доларів. “Ділкам” загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі.

  • Смертельна ДТП у Тисменицькій громаді: 31-річний водій «ВАЗ 21124», під час обгону попутного автомобіля, не вибрав безпечної швидкості руху та виїхав на зустрічну смугу, де допустив зіткнення із зустрічним легковиком «Опель Астра». Останнім керував 43-річний франківець. Від удару автомобіль «ВАЗ» загорівся. Внаслідок ДТП керманича та пасажирів  «Опель Астра», жінку та двох дітей  доставили до лікарні. Водій автомобіля «ВАЗ» загинув на місці аварії.

330390490 883929599543379 5929036422041227427 n scaled 1

  • В Івано-Франківському обласному перинатальному центрі 10 березня вперше організували день відкритих дверей для майбутніх батьків, які чекають на появу малюків.

Як це було та які враження у майбутніх батьків – дивіться у сюжеті ПІК.

Дякуємо, що читаєте ПІК! Мирного усім нам тижня! Слава Україні! Слава ЗСУ! Новий огляд важливих подій – рівно за 7 днів.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено