Івано-Франківськ

42-й президент США Клінтон шкодує, що переконав Україну відмовитися від ядерної зброї

Він припустив, що росія не вдерлася б в Україну, якби у Києва все ще були засоби ядерного стримування.

42-й президент США Клінтон шкодує, що переконав Україну відмовитися від ядерної зброї

42-й президент Сполучених Штатів Америки Білл Клінтон висловив жаль щодо своєї ролі в переконанні України відмовитися від ядерної зброї в 1994 році. Про це пише ПІК з посиланням на Букви.

“Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив їх (Україну – ред.) погодитися на відмову від ядерної зброї. І ніхто з них не вірить, що росія пішла б на це (вторгнення – ред.), якби Україна все ще мала свою зброю”, – пояснив він.

Політик розумів, що путін, на відміну від його попередника Бориса Єльцина, не підтримав би аналог Будапештського меморандуму – документа, який передбачав “безпекові гарантії” для Києва в обмін на відмову від ядерної зброї.

За його словами, українці боялися віддати ядерну зброю, оскільки вважали, що це єдине, що захищало їх від експансіоністської Росії.

“Путін, коли йому стало зручно, порушив угоду і спочатку захопив Крим. І я через це почуваюсь жахливо, тому що Україна є дуже важливою країною”, – акцентував він.

Водночас Клінтон заявив, що підтримка України з боку Заходу має “залишатися непохитною”.

Зауважимо, станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал у світі.

У січні 1994 року Клінтон підписав тристоронню угоду з тодішніми президентами Росії Борисом Єльциним та України Леонідом Кравчуком про ліквідацію арсеналу стратегічної ядерної зброї, який залишився на українській землі після розпаду СРСР. Сполучені Штати також були стороною відповідної угоди, яка включала зобов’язання Росії “поважати територіальну цілісність” України.

Ці зобов’язання були порушені у 2014 році, коли Росія вдерлася та анексувала Крим, і ще більше зруйновані, коли минулого року вона почала повномасштабну війну проти України.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено