Івано-Франківськ

Історична знахідка: на Прикарпатті виявили понад 300 старих єврейських надгробків (ФОТО)

У місті Снятині, що на Івано-Франківської області, знайшли давні мацеви (єврейські надгробки), датовані 18-19 століттям.

344092703 212422508198304 3293001505142693376 n scaled

Знахідку виявили на вулиці Шевченка, на земельній ділянці біля комерційних приміщень. Як з’ясувалося, мацеви на площі близько 300м2 вистелені за радянських часів, розповідає ПІК.

«Новий власник приміщень погодився віддати надгробні пам’ятки, які у подальшому єврейські община має направити на огороджене єврейське кладовище», – розповів у соцмережі операційний директор Обєднаної єврейської спільноти в України Віталій Камозін.

Цього тижня лідери єврейської громади міста Івано-Франківська – Ігор Перельман та Максим Мурзов, працюють над підняттям мацев.

«Вже перевезено до 100 каменів, оскільки більшість з них роздроблено, при підняті акуратно складають на піддонах і розміщують в такому ж вигляді на єврейському кладовищі», – додав Віталій Камозін.

У єврейській спільноті кажуть, що знайдені артефакти – це справжня історична знахідка. Серед них – найстаріша мацева з красивою різьбою, датована 1803 та 1827 роками.

Довідково:

Мацева — єврейський надгробок у формі вертикальної кам’яної плити, інколи металевої чи дерев’яної, з написами івритом та символічними рельєфами, що встановлюється на могилі для увічнення пам’яті померлого єврея.

Надгробок у євреїв трактується як святиня. Традиція встановлювати надгробний камінь в голові могили бере початок з глибокої давнини. Це робиться на знак поваги до покійного і для того, щоб його ім’я та місце поховання не були забуті.

Читайте також у ПІК:

Підписуйтесь на нашу сторінку в FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено