Івано-Франківськ

Свята Трійця-2023: що варто знати про Зелені свята

Поряд із Різдвом та Великоднем Трійця вважається одним з найважливіших релігійних свят. 

Свята Трійця-2023: що варто знати про Зелені свята

Свята Трійця-2023, або інакше П’ятидесятниця, а по-народному Зелені свята цьогоріч відзначають четвертого червня.  Цього дня Церква вшановує триєдність Бога-Отця, Сина та Святого Духа. Свято Трійці символізує завершення всіх земних справ Ісуса Христа, які були потрібні для порятунку людства, пише ПІК.

Згідно з давньою українською традицією, будинки та храми на Трійцю прикрашаються липою, любистком, чебрецем та полином. Квіти, зелень та гілки дерев освячуються у церкві, після чого стають прикрасою для помешкання.

Як і в будь-яке церковне свято, на Трійцю заборонено сваритися та пліткувати, надміру вживати алкоголь, заздрити та відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. Крім того, цього дня варто відпочити від фізичної праці.

Завжди на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового настає П’ятидесятниця. Свято Трійці – одне з найшанованіших у Церкві, входить до дванадцяти великих. Свято має не три, як багато хто вважає, а два дні шанування (другий – Духів день).

За словами священника ПЦУ з Івано-Франківщини Юліана Тимчука, з одного боку, християни знають, що цього дня йдеться про сходження Святого Духа на апостолів, що потрібно бути в храмі, що освячується зелень. З іншого боку, далеко не всі усвідомлюють, як це торжество стосується їх особисто. День Святої Трійці, або П’ятидесятниця – це день народження Церкви.

“У кожного з нас був свій день народження, і кожен мав власну П’ятидесятницю, коли нас, маленьких чи дорослих, помазували миром після хрещення, – ми приймали благодать Святого Духа так само, як апостоли – у день П’ятдесятниці. Церква вчить, що під час таїнства Хрещення людина отримує дари Святого Духа”,написав він у Фейсбук.

Особлива молитва, яку віряни промовляють на Зелені свята, вважаючи, що її подарував своїм учням сам Ісус Христос, коли ті просили Сина Божого навчити звертатися до Бога, називається “Трисвяте”:

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено