Івано-Франківськ

Богдан Томенчук зібрав аншлаг на презентації нової збірки (ФОТО)

"Порожнечу" Ваґабундо заповнили густиною люди, що прийшли на презентацію збірки геніального франківського поета Богдана Томенчука.

 

Богдан Томенчук зібрав аншлаг на презентації нової збірки

Нова збірка “Густина порожнечі”

Підземний перехід “Ваґабундо”  давно є прихистком митців. Тут вони почуваються, як вдома. Тут їм легко дихається, співається, грається та читається.

Тому, для своєї презентації Богдан Томенчук вибрав саме цей простір і він настільки щільно заповнився поціновувачами творчості поета, що яблуку ніде було впасти в прямому сенсі слова.

Прийшли всі, хто зачитується неймовірними поезіями, які лягають на душу, наче там і мають бути. Слова та рядки, диктовані якимись немислимими світлими силами, проникають в серце і залишаються там жити, закладаючи міцний фундамент ментального зв’язку між поетом та його читачем.

Богдан Томенчук зібрав аншлаг на презентації нової збірки

Переповнений зал “Ваґабундо”

Настрій публіки дуже тонко вловили музиканти, що налаштовували присутніх на мистецьке дійство, додаючи шарму та неповторної атмосфери цій зустрічі однодумців.

Презентація збірки Богдана Томенчука

Академічний камерний оркестр “Harmonia Nobile” під керівництвом народної артистки України Наталії Мандрики

Добрий почин поблагословив отець Ігор Пелехатий, відмітивши, що довго прагнув збагнути зміст назви збірки “Густина порожнечі”, поки не зрозумів, що Бог наповнює всяку порожнечу своїм духом і тоді порожнеча стає змістовною і вагомою.

Презентація збірки Богдана Томенчука

Отець Ігор Пелехатий

Модерувала вечір, як завжди філігранно проводячи присутніх по етапах творчості поета, чарівна Ольга Деркачова, професорка, українська письменниця, докторка філологічних наук.

Презентація збірки Богдана Томенчука

Ольга Деркачова, модератор презентації

photo 2023 07 07 11 42 39 scaled Вшанувати творчість Богдана Томенчука прийшло багато відомих людей. Серед них – народний депутат України Оксана Савчук

Презентація збірки Богдана Томенчука

Оксана Савчук, депутат ВР України

photo 2023 07 07 11 42 10 scaled

Ви вмієте своїм словом торкнутися серця. І, якщо наші серця будуть відкритими і люблячими, то ми неодмінно збудуємо ту Україну, за яку боремося зараз.

Заступник голови обласної ради Микола Палійчук не шкодував епітетів для свого хорошого друга

Презентація збірки Богдана Томенчука

Микола Палійчук

Ви найкращий, найталановитіший, найсправжніший, найгеніальніший і вчергове вас прошу – збирайте нас частіше.

На зустріч з поетом приїхали представники Городоцької  громади, серед них – голова Володимир Ременяк та Орися Войціцька, директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників у Городку.   Вони з щирим захопленням привітали пана Богдана і висловили йому любов та пошану від всієї громади.

Презентація збірки Богдана Томенчука

Володимир Ременяк, голова Городоцької громади

Презентація збірки Богдана Томенчука

Орися Войціцька, директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Лауреат Національної Шевченківської премії,  режисер Івано-Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський висловив сподівання, що наступна презентація буде відбуватися на сцені славетного театру Франківська і збере повну залу шанувальників високої поезії. П.Ростислав згадав, як колись читав зі сцени вірші поета і йому інколи було важко завершити їх через хвилювання і страх розридатися від емоцій.

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Ростислав Держипільський, головний режисер Івано-Франківського драмтеатру

photo 2023 07 07 11 41 56 scaled

Багато запитань було адресовано до поета. Зокрема, про війну і літературу. Богдан Михайлович щиро і правдиво на них відповідав:

Думаю що ті, кому Бог дав дар слова, мали би взяти за обов’язок працювати з свідомістю людей. Бо, воістину правдиві слова: “там, де недопрацював священник, письменник, вчитель, там допрацьовувати мусить солдат – своїм життям, своїм здоров’ям, своїм каліцтвом, зрештою…”

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Олександр Шевченко вітає поета

Чи змусила війна діяти героїчно літературу, як гадаєте?

Якщо це війна змусила літературу говорити героїчно, то це неправильно. Література до війни і за будь-яких часів мала би говорити героїчно. Тільки це не має бути фальшивий пафос, а витончена гра на струнах людських душ, віртуозна мелодія, з якої слідує, що ти потрібен рідній землі рівно настільки, наскільки ця земля потрібна тобі.

Чи змінилося ваше життя після отримання Народної Шевченківської премії?

Скажу зразу – не може життя змінитися якимись разовими акціями. Я безумовно вдячний тим людям, які вирішували долю цієї премії, бо вона в якомусь контексті окрилює, дає відчуття потрібності того, що ти робиш. Але робити добро потрібно не від акції до акції, а постійно. Приміром, я постійно пишу і, коли мене попросили взяти участь в аукціоні на користь ЗСУ, я віддав 10-ть книжок, подумавши, що виручать за них не дуже великі кошти.  Але ви навіть не уявляєте мого здивування та вдячності, коли я дізнався, що мої книги продали за 100 тисяч гривень і ці кошти закриють якісь потреби для наших Збройних сил.

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Поет і шанувальниці

Книги поета розліталися, як гарячі пиріжки. Було багато охочих взяти в руки справжню, щойно видану, збірку і зануритися в неповторний світ, де живе рима і яскраві образи авторської уяви. В кожну книгу було вкладене запрошення на каву у кав’ярні міста і ті, хто придбали книги, отримали до них ще й приємний бонус. Кошти, виручені від продажу книги “Густина порожнечі” підуть на видання нової збірки воєнної лірики, що називатиметься “Вишийте, мамо, бронежилет”. А кошти з цієї збірки підуть на потреби ЗСУ.

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

В колі близьких

photo 2023 07 07 11 42 53 scaled photo 2023 07 07 11 42 48 scaled

Своїми враженнями ділилися присутні. От що вони сказали після презентації:

Власта Власенко, відома прикарпатська поетка:

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Власта Власенко

photo 2023 07 07 11 43 08 scaled

Дякую п.Богдану за те, що він тихо, вперто працює і не лише на реалізацію себе, як поета, бо вже давно відбувся, як найкращий поет в нашій області, але й на славу людській душі, яка читаючи його поезії, має силу, натхнення і змогу жити рівно, випроставшись, навіть в таких складних умовах, як ми зараз.

Колега “по цеху”, талановитий автор і виконавець віршованих та прозових гуморесок, Володимир Пушкар

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Володимир Пушкар

Враження мої не відрізняються від вражень всіх людей, що були присутні сьогодні на вечорі. Ми приходимо на презентації поета і не віримо своїм вухам, не розуміємо, як в людській голові народжується така космічна поезія, а вона насправді диктована Богом.

 Наталя Турів, франківська поетка

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Наталія Турів

Все, що я почула – то є витончена гра по струнах людської душі. Поезії п.Богдана навіть на чужині є сильною підтримкою всім нам. Відкриєш сторіночку, читаєш –  і ти вже душею вдома, в рідному краї. І тобі вже не страшно, і не одиноко.

Ще довго не розходилися люди, дякуючи авторові за це свято єднання і поезії, тримаючи в руках дорогоцінні книги і вже передчуваючи нові зустрічі на їх сторінках…

директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників

Світлини на згадку

photo 2023 07 07 11 43 02 scaled 358540370 6201959159926227 8188739397494745057 n scaled

З презентації Руслана Гочіяєва-Шевчук

Фото автора і Тараса Майстришина

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено