Івано-Франківськ

Специфіка токсико-алергічного дерматозу

Кропив’янка – алергічний дерматоз, який супроводжується появою сверблячих пухирів на шкірних покривах і слизовій. Для ефективного лікування цієї хвороби важливо

Кропив’янка – алергічний дерматоз, який супроводжується появою сверблячих пухирів на шкірних покривах і слизовій. Для ефективного лікування цієї хвороби важливо виявити алерген, який спровокував її появу. У разі, якщо присутні труднощі з виявленням подразника, для запобігання розвитку патології призначають антигістамінні засоби – Цетрин, Лоратадин та інші.

fHNnHnj8QjjlneNFWR0nmk79gNr80KiXfIoQMaX2vUr3BW0ZqC0pv9dBjmx4YC40jdOWcdez0nQ7JA6ZVV6em6w95mllSY4cC-pMDW2ewzwliB5mOUyAEeGif1cJimkJC0go52YjnZrVKLi4ROt-Pjo

Разновидности и причины возникновения

Залежно від особливостей перебігу розрізняють 2 форми кропив’янки:

  • Гостра – як правило, проявляється через невеликий проміжок часу після контакту з алергеном. Супроводжується утворенням рясних висипань на різних ділянках тіла, зокрема на слизовій ротової порожнини. У хворого може бути підвищення температури, озноб, розлади ШКТ і невроз.
  • Хронічна – відрізняється тривалістю перебігу і менш набряклими висипаннями. Періоди ремісій і рецидивів чергуються протягом кількох років. Її можуть викликати різні захворювання (гастрит, виразка шлунка, пухлини) і зміна клімату, але в більшості випадків визначити причину виникнення не вдається.

Виходячи з розташування, захворювання буває локалізованим (висип покриває тільки деякі ділянки шкіри) і генералізованим (пухирі поширюються по всьому тілу).

До найпоширеніших причин кропив’янки відносять:

  • алергічна реакція на харчову продукцію, укуси комах;
  • прийом медикаментів;
  • хвороби інфекційного характеру – ГРВІ та інші;
  • вплив сонця, холоду, тепла та інших фізичних явищ.

Патологія також може з’явитися під час переливання крові або вакцинації. Більш ніж у 30% хворих знайти збудник захворювання не вдається.

aWFdvSO87wJTdxtc3kxTaX068YZLMJL0d_ByNt8CZrG8_esnf5IBYpTXomkui9DJt6OKjWWuWgeiqoiSPJfbzkQd6IvLvWD-DMpuOmxvca4uYM9c2Cm1xV7wE077D7TiDvd0h24I1AuYPe6VKUnMFeQ

Симптоматика та принципи діагностики

До найпоширеніших симптомів кропив’янки відносять висип рожевого відтінку, свербіж і печіння в місцях висипань, загальну слабкість і головний біль. Хвороба може супроводжуватися ангіоневротичним набряком, який виникає в кишківнику, гортані, на язиці, статевих органах і обличчі. Це явище вкрай небезпечне для життя, тому якомога швидше зверніться до лікаря за наявності:

  • нудоти, блювотних позивів;
  • втрати голосу, свистячого і переривчастого дихання;
  • больових відчуттів і судом у животі;
  • запаморочення, аж до втрати свідомості;
  • нестачі повітря.

Для ефективної терапії важливо визначити джерело захворювання. Для цього проводять аналіз біоматеріалів хворого (крові, калу, сечі) і дослідження органів ШКТ, роботи імунної та ендокринної системи. Виходячи з результатів діагностики, підбирається відповідне лікування.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено