Івано-Франківськ

Чому не можна палити листя, траву і бур’яни та які штрафи загрожують за такі дії

У період дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій.

prybyrannya lystya vesnoju 3

З настанням осені активізувалися любителі спалювання сухої трави, бур’янів, листя та гілля. Окрім того, що це шкодить екології та здоров’ю, в Україні передбачені штрафи за спалювання трави, а в окремих випадках – навіть ув’язнення, пише ТСН.

Чому не можна палити сухе листя і траву

Палити листя, траву і бур’яни не можна, адже це загрожує і довкіллю, і здоров’ю людей. Навіть невеличке загоряння на власному подвір’ї чи городі може перекинутися на траву, а звідти – на торфовища, ліси. За кілька десятків секунд можуть спалахнути цілі гектари і ситуація може вийти з-під людського контролю.

Шкода від спалювання трави і листя для здоров’я

Під час спалювання листя, трави і бур’янів разом з димом вивільняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. Без доступу кисню із листя чи трави, що тліють, виділяється бензопірен, який викликає онкологічні захворювання. З димом у повітря також вивільняються діоксини, які можуть викликати проблеми з репродуктивним здоров’ям та розвитком, ураження імунної системи, гормональні порушення та рак.

Шкода для довкілля

Під час спалювання листя чи трави руйнується ґрунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини. З листям згорають корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин, зазнають пошкоджень нижні частини дерев і кущів, верхні частини їхнього коріння. Родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише за п’ять-шість років. Також підпали збільшують промерзання ґрунту удвічі, а то і вчетверо.

У вогні можуть загинути і постраждати звірі, плазуни, земноводні: особливо новонароджені зайченята, їжаки, жаби. Під час сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: вони згорають або задихаються. Потім на згарищах часто знаходять згорілі пташині гнізда зі слідами яєць, обгорілих равликів, гризунів, дрібних ссавців.

6727b51dd2ee015fdbd916dbb35d7951 scaled

Фото: Міністерство екології та природних ресурсів України

Штраф за паління листя і трави

Спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди і кримінальну відповідальність. Це порушення низки правил у сфері благоустрою населених пунктів, а також закону “Про охорону атмосферного повітря”

  • За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн.
  • Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.
  • Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить 6120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн).
  • За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – 90 000-150 000 грн.
  • Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Зауважимо, що під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій. Адже в березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статті 113 “Диверсія” до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

Що робити з сухими листям, травою і бур’янами

В ДСНС України радять опале листя, суху траву і бур’яни не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини.

Зауважимо, що опале листя – ласощі для дощових черв’яків, вони перетворюють ґрунт на гумус. Тож опале листя можна просто закопати в саду і воно стане безкоштовним добривом. Окрім того, сухим листям можна вкрити троянди, неморозостійкі багаторічні рослини, декоративні чагарники. Таке мульчування захистить ґрунт і покращить його якість: ґрунт не пересихатиме і не розмиватиметься дощами, оголюючи коріння рослин. Мульча з листя також блокує ріст бур’янів

712f761c7f29fa5f87ccfd997022e40e scaled

Фото: Міністерство екології та природних ресурсів України

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено