Івано-Франківськ

Гепатит А: скільки хворих на Прикарпатті та чи загрожує області спалах захворювання?

ПІК дізнався, чи зросла захворюваність на гепатит А на Прикарпатті та як вберегтися.

gepatit a  scaled

На Прикарпатті зросла захворюваність на вірусний гепатит А. За дев’ять місяців 2023 року зареєстрували 12 хворих, серед них – одна дитина.

Про це ПІК повідомив директор Івано-Франківського обласного  центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук.

«Дев’ять випадків зафіксували в Івано-Франківському районі, з них сім – в Івано-Франківській територіальній громаді, ще два – у Богородчанській», – зазначає Савчук.

Також  захворіли двоє людей з Долинської громади, ще один хворий – з Надвірнянщини.

У 2022 році хворіли тільки четверо прикарпатців – а це на 75% більше, ніж у 2021 році.

“Я б не сказав, що це критичне зростання захворюваності. Воно не несе якоїсь загрози, щоб ми вводили особливі карантинні заходи стосовно цієї кількості хворих», – каже Руслан Савчук.

За його словами, на Прикарпатті спалах гострого гепатиту А був у 2017 році, в селі Білі Ослави Надвірнянського району. Тоді з листопада по грудень захворіли 16 місцевих жителів, зокрема, восьмеро дітей шкільного віку.

Під час розслідування з’ясувалося, що усі хворі заразилися через одного із жителів села, який саме повернувся додому з Чехії.

Руслан Савчук зазначає, що наразі спалаху хвороби на Прикарпатті немає.

«Складно спрогнозувати, чи ми можемо мати такий спалах. Все таки слід враховувати весняно-осінній сезон, він є характерним для цього захворювання. Тобто тепличність, соцільно-побутові умови серед населення області, в яких вони проживають. Я б все таки радив дотримуватися гігієни, мити овочі, фрукти, щоб запобігти передачі захворювання. Рекомендував би не вживати воду з неперевірених джерел», – каже головний державний санітарний лікар області.

За його словами, цьогоріч в Україні збільшилась захворюваність на гепатит А. У 2022 зареєстрували 171 випадок хвороби, у 2023 році їх вже 314.  Зокрема, це пов’язане зі спалахом захворюваності на Вінниччині.

Нагадаємо, як повідомляє Суспільне, станом на ранок 26 жовтня  у Вінниці вже госпіталізували 122 людини з підтвердженим діагнозом на гепатит A, серед них — 20 дітей.

Hepatitis A scaled

Гепатит А — це захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Як і кожна вірусна інфекція, гепатит А також має свій інкубаційний період, який триває 14-28 днів. У воді він може жити декілька місяців, але гине при кип’ятінні. Передається контактно-побутовим шляхом.

Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість та втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • жовтяниця.

Вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:

  • миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
  • вживання лише кип’яченої води;
  • миття овочів та фруктів.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено