Івано-Франківськ

Прорив для медицини: у світі провели першу трансплантацію цілого ока (ФОТО)

Операція, яку провели медики, тривала 21 годину.
d425c1e oko transplantatsiia

Аарон Джеймс та лікар Едуардо Родрігес. Фото: NYU Langone Health

У США лікарі вперше у світі пересадили пацієнту ціле око.  Трансплантацію провели 46-річному військовому ветерану Аарону Джеймсу. Попри те, що зір у чоловіка не відновився, цей випадок є проривом для медицини. 

З чоловіком трапився нещасний випадок – його вдарило струмом на виробництві. Внаслідок цього його ліва частина обличчя, ніс, рот та ліве око були сильно пошкоджені, пише “УП.Життя”. 

Аарону провели часткову пересадку обличчя та трансплантували око.  За шість місяців лікарі помітити позитивну динаміку в органі зору – добре функціонували кровоносні судини та сітківка.

“Сам факт того, що ми пересадили око, є величезним кроком вперед, про який століттями думали, але ніколи не робили”, – зауважив Едуардо Родрігес, який очолював команду лікарів.

За його словами, ціллю медиків було не відновлення зору, а збереження життєздатності очного яблука.

Щоб прискорити відновлення зв’язку між зоровим нервом ока та мозком реципієнта, хірурги зібрали стовбурові клітини з кісткового мозку донора і ввели їх у нерв. Однак наразі зв’язок між ними не встановився.

Як зазначає Родрігес, інші дослідницькі групи розробляють спосіб з’єднання нервових мереж мозку з незрячими очима шляхом введення електродів.

Водночас Аарон Джеймс не розраховував на те, що зможе бачити трансплантованим оком.

“Лікарі ніколи не очікували, що це взагалі спрацює, і вони сказали мені про це з самого початку. Я відповів їм: “Навіть якщо я не зможу бачити принаймні ви всі зможете навчитися чомусь, щоб допомогти наступній людині”. Сподіваюся, це відкриє новий шлях”, – розповів пацієнт.

Однак Едуардо Родрігес запевняє, що Джеймс все ще має шанс відновити зір на пересадженому оці.

“Я не думаю, що хтось може стверджувати, що він буде бачити. Але з тієї ж причини ніхто не може стверджувати, що він не буде бачити. На цей час, я думаю, ми цілком задоволені результатом, якого змогли досягти за допомогою технічно дуже складної операції”, – прокоментував хірург.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено