Івано-Франківськ

У Карпатах відкрили гірський прихисток, присвячений полеглому львів’янину-пластуну (ФОТО)

Оселя із вільним безоплатним доступом, поруч з туристичним маршрутом 504 на південному схилі г. Параска, також стане захистом від вітру

RB6 2180 scaled

У Національному природному парку «Сколівські Бескиди» відкрили туристичний прихисток, на спомин воїна 45-ї артилерійської бригади, мандрівника, пластуна Тараса Гаврилишина.

Про це інформує Львівська міська рада, пише ПІК.

Оселя розділена на три частини:

  • тераса перед входом: із чарівним краєвидом на Боржаву, Тростян;
  • приміщення для туристів: з триярусними лежаками, розрахованими на 8 осіб;
  • службове приміщення лісників: з двоярусними лежаками, розрахованими на 3 особи, і окремим входом. Якщо розміститись на підлозі, то у притулку можуть перебувати 15-16 людей. Всі конструкції спроєктовані з обрізних струганих дощок, покриття – металопрофіль.

За словами координаторки проєкту Юлії Гвоздович, зведенням цієї оселі вшановують памʼять пластуна Тараса Гаврилишина, який належав до пластового куреня “Чорноморці”. Він загинув 1 листопада 2022 року на підступах до Херсону.

«Понад усе Тарас любив мандри, море та гори. Також був провідним інструктором Пласту із астрономії та морської навігації, членом екіпажу козацької “Чайки”. Найбільшою мрією та останнім проханням пластуна, яке він озвучував побратимам, було спорудження колиби біля гори Параска», – розповідає Юлія.

Задля втілення цієї ідеї кошти збирали серед волонтерів, активістів, проводили благодійні розпродажі. Значну частину вартості покрили пластуни з діаспори, зокрема, США, а також родина Тараса. На реалізацію проєкту не використали жодної гривні ані з місцевого, ані з державного бюджету.

Будівництво було ускладнене тим, що відбувалось на схилі гори, куди немає прямого доїзду, то ж майстрам доводилось щодня виходити до об’єкту пішки. Доставка матеріалів також потребувала чималих зусиль.

Туристичний прихисток після відкриття передали на баланс Національного парку «Сколівські Бескиди» для подальшого догляду та експлуатації у рекреаційних цілях.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено