Івано-Франківськ

Збій у Kyivstar, підрив гранат, виготовлення дронів: ТОП новин тижня за 11-17 грудня 2023 року

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.

Війна в Ізраїлі, удар по Грозі, ведмідь напав на коня: ТОП-10 новин тижня (ФОТО)

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 11-17 грудня 2023 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Нічна атака

410000056 763252682509290 272780975386169744 n scaled

Ввечері, 13 грудня росіяни запустили по Україні ударні безпілотники з кількох напрямків, також Повітряні сили повідомляли про ракетну небезпеку.

“Рятувальники працюють на місці влучання на Одещині Внаслідок обстрілів виникло загоряння легкового автомобіля та господарчої споруди. 11 поруч розташованих будівель  зазнали пошкоджень”, – йдеться у повідомленні.

Постраждали 11 людей, з них три дитини, після огляду медиками до лікарні з пораненнями госпіталізували двох дорослих та дітей.

Російський “Шахед” у Румунії

c993852330156e4e17598ec7da60317e scaled

На території Румунії вночі 14 грудня впав один із російських безпілотників, який був збитий під час атаки на українську портову інфраструктуру на Дунаї.

Зазначається, що поблизу села Грінд, яке розташоване за 6,5 км від кордону з Україною та приблизно за 8 км від порту Рені, утворилася вирва глибиною 1,5 м.  Відомство заявило про “можливу ймовірність” того, що це був БпЛА росіян.

У міністерстві наголошують, що румунські винищувачі F-17 і військові літаки Eurfighter, що належать члену НАТО Німеччині, були підняті в повітря по тривозі. Через інцидент Бухарест розпочав розслідування.

Тим часом видання ntv пише, що Німеччина ідентифікувала російські літальні апарати. Зазначається, що атаку зафіксували о 21:42 за німецьким часом. Вона контролювалася багатонаціональним командним пунктом командування ВПС НАТО. Втім, наказу НАТО про збиття не було. Один дрон, за попередніми даними, вибухнув над Румунією.

ГУР зламали федеральну податкову службу Росії

photo1702386696 scaled

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили чергову успішну спецоперацію на території росії ― цього разу атакували податкову систему держави-агресора.

“Під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів фєдєральной налоґовой служби (фнс рф), а далі ― у понад 2300 її регіональних серверів по всій росії, а також на території тимчасово окупованого Криму. Внаслідок кібератаки усі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення”, – йдеться у повідомленні ГУР.

Паралельно у такий же спосіб була атакована російська ІТ-компанія Office.ed-it.ru, яка обслуговувала фнс рф.

У результаті двох кібератак повністю ліквідовані конфігураційні файли, які роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи рф ― знищена уся база даних та її резервні копії.

Виготовлення дронів

11 dron

В Івано-Франківській громаді планують самостійно виготовляти дрони для ЗСУ. Для цього вивчають досвід Хмельницького.

“Ми зараз вивчаємо, це складати дрони самостійно. Не буду казати, де це ми будемо робити. Ми вивчаємо досвід Хмельницького. Вже маємо якесь бачення, щоб самостійно складати дрони-камікадзе в місті Івано-Франківськ”, – сказав мер Руслан Марцінків.

Міський голова додав, що краще б налагодити державне виробництво, де можна було б закупляти дрони і передавати військовим.

Масштабний збій у Kyivstar.

63f4af0f4b632d87

Вранці 12 грудня через збій у користувачів “Київстару” відсутній мобільний зв’язок. У компанії заявили, що причиною збою є потужна атака хакерів. 

У Службі безпеки України повідомили, що відкрили кримінальне провадження за фактом кібератаки на оператора мобільного зв’язку “Київстар”

13 грудня фахівці “Київстару” частково відновили роботу послуг фіксованого зв’язку.

Виплати для військових

1200 0 1649102069 5503 scaled

Наступного року Івано-Франківська громада збільшить підтримку наших захисників. У новому документі суттєво збільшена сума виплат на спорядження, оплату комунальних послуг та реабілітацію військових.

Відтак, якщо у 2023-му захисники чи захисниці отримували 20 тисяч гривень, то вже з наступного року військових умовно розділять на дві категорії.

Ті, хто безпосередньо бере участь у бойових діях,  отримають 50 тисяч гривень на спорядження. А ті, хто несуть службу у військових частинах і не виїжджають на бойові чергування – 20 тисяч гривень на амуніцію.

Підрив гранат на Закарпатті

5d4d6bb9a48d58c182c2992680ac0d97 scaled

У п’ятницю, 15 грудня, депутат Керецьківської сільської ради Сергій Батрин підірвав гранати на сесії сільської ради. Постраждали 26 людей, шестеро з яких у важкому стані.

 На засіданні депутата мали обирати секретарем сільської ради, але цього рішення не внесли навіть в порядок денний. 

За словами Керівника закарпатського інформаційного порталу Юрія Дзямулича, депутат Сергій Батрин був активістом і постійно конфліктував, зокрема, із сільським головою.

“У нього постійно були конфліктні ситуації. Переглянувши його Facebook-сторінку, то там у нього постійно якісь звернення, дописи про те, що відбувається в сільській громаді. Можна зробити висновок, що він конфліктний“, – наголосив Дзямулич.

Смертельна аварія

411470260 353582320649337 4893211241595951569 n 1 scaled

14 грудня близько 17:30 години в Долині трапилася смертельна дорожньо-транспортна пригода.

“67-річний водій «Skoda Oktavia», місцевий мешканець,  не обрав безпечної швидкості руху та передньою частиною свого автомобіля допустив зіткнення із задньою частиною вантажного автомобіля «КАМАЗ», у складі півпричепа”, – йдеться у повідомленні поліції.

Вантажівкою керував 52-річний мешканець смт. Брошнів, який рухався попереду в попутному напрямку. У результаті зіткнення керманич автомобіля «Шкода» загинув на місці події. Водій вантажівки  – тверезий. За фактом дорожньо-транспортної пригоди слідчі розпочали кримінальне провадження.

Отруєння чадним газом

otravlenye e1530559555614

За тиждень в Івано-Франківській області восьмеро людей потрапили до лікарні з діагнозом”отруєння чадним газом”. З них троє – це діти.

Про це повідомив начальник Головного управління ДСНС  в області Володимир Чернецький. За його словами, внаслідок пожеж загинули 33 людини.

“Від початку року на Прикарпатті виникло понад 1500 пожеж. Торік їх було понад 3600. Травми отримали 49 людей, з них троє дітей“, – йдеться у повідомленні.

Дніпропетровщина єднає

Дводенний захід стосувався сфери агрофуд

Днями на Дніпропетровщину приїхали підприємці з дванадцяти регіонів України, що працюють в агропереробній сфері та сфері сільського господарства. Спочатку представники бізнесу відвідали кілька підприємств в регіоні, де безпосередньо мали змогу поспілкуватися з колегами в галузі.

А на другий день туру, під час конференції обговорили проблематику розвитку сфери Agrofood в умовах війни, та підтримку профільного бізнесу в постраждалих регіонах.

Як все відбувалося дивіться у відеосюжеті ПІК:

Попри різні новини, наша область і Україна продовжує втрачати у цій жорстокій війні захисників. Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину з Прикарпаття цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв!

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено