Івано-Франківськ

Передвиборчий марафон у Франківському медуніверситеті: чому досі не обрали нового ректора та що відомо про кандидатів

Міністерство охорони здоров’я вже двічі призначало виконувача обов’язків ректора вузу.

Передвиборчий марафон у Франківському медуніверситеті: чому досі не обрали нового ректора та що відомо про кандидатів

Минуло пів року (7 червня 2023 року), як закінчилися повноваження попереднього ректора Івано-Франківського національного медичного університету Миколи Рожка (на фото нижче), який перебував на цій посаді двічі, а досі немає нового керівника навчального закладу, пише ПІК.

20190616rozhko square

Микола Рожко

Хоча конкурс вже оголошували 7 червня 2023 року, вибори призначали на 29 вересня. Але 22 червня ексректор Микола Рожко видав наказ про зупинення організації та проведення виборів ректора ІФНМУ. За день до того у МОЗ також видали наказ про зупинення конкурсу, з яких причин – невідомо.

Після цього у серпні 2023 року призначили виконувачем обов’язків ректора Миколу Островського, а вже у грудні – Руслана Козового (на фото).

29 жовтня Міністерство охорони здоров’я знову оголосило конкурс на посаду ректора ІФНМУ. Вибори нового керівника мають відбутися 19 січня 2024 року.

Серед вимог до претендентів на посаду:

  • громадянство України;
  • вчене звання та науковий ступінь;
  • стаж науково-педагогічної діяльності не менше як 10 років;
  • вільне володіння державною мовою

Що відомо про кандидатів на посаду ректора Івано-Франківського національного медичного університету

Загалом про своє тверде бажання стати керівником навчального закладу публічно заявили двоє кандидатів, серед яких – Микола Островський та Руслан Савчук. Вони написали про це на своїх сторінках у Фейсбук.

Цікаво, що для багатьох кандидатура Савчука стала несподіванкою. Адже він є головним санітарним лікарем області та керівником Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. В усіх відразу напрошується думка: а яке ж відношення він має до медуніверситету?! Адже інші два кандидати вже давно відомі у колі колективу освітян.

То що ж підштовхнуло чоловіка боротися за посаду ректора… Можливо дружба з очільником Міністерства охорони здоров’я Віктором Ляшком (на фото), який за словами пана Руслана підтримав його у цьому рішенні.

392946478 2107733412909012 8035700489361968315 n scaled

Руслан Савчук та Віктор Ляшко

«Подав документи на конкурс та представив міністру охорони здоровʼя України Віктору Ляшку напрацьовану разом з командою однодумців «Стратегію розвитку Івано-Франківського національного медичного університету на 2024-2033 роки. Щиро вдячний міністру охорони здоровʼя України Віктор Ляшко за підтримку мого рішення. Для мене це максимально зважений та відповідальний крок», – написав Савчук у соцмережі.

Цікавий факт, що зі слів наших джерел в оточенні пана Савчука, то він при будь-якій нагоді не втрачає можливості наголосити на своїй дружбі з паном Міністром.  Чи справді у них такі тісні взаємини, чи це відверта маніпуляція впливовим знайомством від санітарного лікаря?

Зі слів посадовця, «Стратегія» передбачає значне розширення напрямків діяльності університету:

«Вони стосуватимуться вдосконалення системи якості освіти, лікувальної роботи, покращення умов праці для колективу, інфраструктури для реабілітації, ментального здоровʼя та ще цілого ряду перспективних ініціатив, які вже давно на часі».

Можливо, через це міністр охорони здоров’я Ляшко й раптово скасував конкурс на вибори ректора у вересні 2023 року, щоб його друг Руслан Савчук мав більше часу на підготовку…

Довідково:  Руслан Савчук – кандидат медичних наук, доцент, Заслужений працівник охорони здоров’я України. Йому 47 років. Він родом із  села Микуличин Надвірнянського району. З 2015 року очолює Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ, одружений, разом з дружиною виховує двох дітей.  Також Руслан Савчук доволі активно веде соцмережі, де зокрема публікує дописи про допомогу військовим.  Деякі Телеграм-канали уже розповідають про заголовки пана Савчука, наче, усі вони в стилі «безсоромного вихваляки».

411900926 1303431460319081 5899095108077085599 n

Та чи допоможе йому дружба з главою МОЗ стати ректором, дізнаємося у січні.

Ще один претендент на посаду ректора медичного університету Микола Островський. Він є викладачем ВНЗ та вже навіть спробував себе у ролі ректора, адже у МОЗ призначили Островського в.о керівника ІФНМУ з серпня до грудня.

366261487 311123914816077 6271964970604633382 n scaled

На фото Микола Островський

Він уже навіть встиг у соцмережі прозвітувати про виконану роботу на благо навчального закладу за цей період та твердо заявив, що йде на вибори.

“Шановне товариство! Я мав честь у серпні прийняти естафету керівництва нашою Alma mater… Дякую за довіру від керівництва МОЗ і нашої держави! Щиро дякую колективу університету за співпрацю, за спільну злагоджену, конструктивну  роботу задля розвитку і процвітання нашого рідного Університету. Здав 04.12.2023 документи в МОЗ на конкурс на заміщення вакантної посади Ректора ІФНМУ! Буду брати участь у виборах!”, – написав Островський у Фейсбук.

І схоже має шанси на перемогу та підтримку серед викладачів та студентів… Втім є й інші факти про професора, які трішки “псують” його репутацію. Зокрема, нещодавно у виданні “Цензор.нет” з’явилася стаття з гучним заголовком про те, що Микола Островський є “Самопроголошеною маріонеткою” та “людиною Гончарука” (ексголови Франківської ОВА).

“М.Островський відкрито називає себе «людиною Гончарук» та заявляє про готовність виконати будь-яку його забаганку. Чим успішно і займається порушуючи законодавство та нормативні акти МОЗ, підставляючи під кримінальну відповідальність працівників університету”, – йдеться у статті. 

Також в матеріалі пишуть:

«Його ляльководи теж реально оцінюють ситуацію в університеті і не маючи впевненості у перемозі своєї маріонетки, змусили її розпочати процес відчуження університетського майна. Мова йде про земельні ділянки площею 873м2 та 0,5488 га, що розташовані в обласному центрі по вул.Чорновола, 155а та 20 га в с.Микитинці.Як з’ясувалося, око на ці ласі шматки землі в Івано-Франківську поклади представники відомого в області злочинного угрупування АСП»

У виданні додають, що стаття не є редакційним матеріалом, тож цілком ймовірно, що вона “замовна”. Але й не можна вважати, що ця інформація безпідставна. Вибори в медуніверситеті виходять на фінішну пряму. І напруга зростає…

Довідково: Микола Островський –  пульмонолог, доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки й техніки України, завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету. Йому 50 років.

Цікаво, що Миколу Островського на посаді в.о ректора замінив Руслан Козовий.  Сам Козовий в публічному просторі не заявляв про свої наміри брати участь у виборах, проте зазначив, що вони пройдуть чесно.

406321949 3303309699967147 3036326727350079332 n scaled

Руслан Козовий

“Розумію важливість і складність завдання, поставленого переді мною. Університет буде працювати в нормальному режимі. Моє призначення не впливатиме на навчальний процес і господарську діяльність. Але не менш важливим для мене є недопущення інтриг, політики чи зведення рахунків з опонентами. Хочу твердо заявити, що вибори наступного ректора нашого університету пройдуть чесно і прозоро”,зазначив він.

Цікаво, що у нього також дружні стосунки з опонентом Русланом Савчуком. Вони часто з’являються разом на різного роду заходах.

ПІК також відомо, що за посаду ректора боротиметься Роман Яцишин –  лікар-терапевт, доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України, Декан медичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету.

maxresdefault 3 scaled

Роман Яцишин

Виглядає так, що про університет він знає все, адже не тільки тут навчався, але й пропрацював усе життя. Зважаючи на дописи пана Яцишина у соцмережі, професор підтримує новий шлях у медичній освіті, коли викладачі і студенти працюють як одна команда, коли є орієнтація на спільні навчальні проєкти з іноземними партнерами, а студенти беруть участь у лікувальних процесах.

Цікаво, що саме про пана Яцишина негативу в інформаційному полі ми не знайшли, проте, сам він твердо також і не заявив про свою позицію стати ректором. Можливо, досі вагається, а, може, потребує більше часу, щоб представити свою повноцінну «стратегію» колективу.

Тож, якщо підсумувати вище написане – на крісло керівника Франківського медуніверситету на цю мить претендують троє кандидатів.  Кожен з них має менш ніж місяць, щоб домогтися прихильності студентів та викладачів. Кому це краще вдасться і хто все-таки здобуде перемогу – буде відомо 19 січня 2024 року.

Будемо сподіватися, що вибори в ІФНМУ, на відміну, від вересня таки відбудуться й університет матиме нового ректора, а не лише «виконувача обов’язків». Адже від таких політичних хвиль, в першу чергу, страждає саме колектив університету, який, власне, і розставить всі крапки над «і». Адже попри всі впливові чи невпливові знайомства, усім варто розуміти одну річ –  вибори ректора – це демократичний процес, і обрати собі лідера має саме колектив навчального закладу.

А кандидатам – успіхів!

Читайте також у ПІК:

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено