Івано-Франківськ

В Україні ціни на каву б’ють рекорди: причини здорожчання

Зерна кави у закупці дійсно подорожчали. Тому ми також змушені підіймати ціни на свій асортимент, кажуть власники кав'ярень.

В Україні ціни на каву б'ють рекорди: причини здорожчання

Ціни на каву в українських супермаркетах та кав’ярнях зростають вже понад рік, і, схоже, не збираються зупинятись. Про це пише ПІК з посиланням на agronews.

Але чим же спричинене це стрімке зростання цін? Перед тим, як опинитися у нашій чашці, кава долає довгий шлях. Тож і головні причини її подорожчання беруть свій початок поза межами України. Провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький зазначає, що в Україні ціни на запашні зерна почали зростати ще з початку 2022 року.

“Основною причиною такої тенденції є зростання цін на каву на світових ринках через несприятливі погодні умови та низький врожай у провідних країнах-виробниках цієї культури. Це, перш за все, Бразилія, Колумбія, В’єтнам та Індонезія. Оскільки наша країна цілком залежить від імпортних поставок цього продукту, глобальні тенденції прямо впливають на український продовольчий ринок”, – пояснює він.

Для кавового ринку України додатковим болючим ударом стала повномасштабна війна, внаслідок якої порушились логістичні ланцюжки та, зрештою, зросла вартість доставки. Згідно з даними компанії Опендатабот, наприкінці 2023 року в Україні філіжанка еспресо коштувала, у середньому, 30 гривень.

“Індекс Еспресо в Україні за останні роки виріс удвічі: з 15 гривень у 2017 році до 30 гривень наприкінці 2023-го”, – йдеться в дослідженні.

Аналітики зазначають, що під час повномасштабного вторгнення відбувся різкий стрибок цін, в результаті якого середня вартість чашки еспресо в країні зросла з 20 до 28 гривень лише протягом 2022 року.

“Найдорожче філіжанка кави стане на Одещині (36 грн), Донеччині (35 грн) та Харківщині (32 грн). Натомість найнижчі ціни на базовий кавовий напій в Україні на Хмельниччині (21 грн), Сумщині (23 грн), Житомирщині та Вінниччині – по 24 гривні відповідно”, – підрахували дослідники.

Зростає й вартість усіх кавових брендів на полицях вітчизняних супермаркетів. Тож, зважаючи на ситуацію у світі та Україні, любителям духмяного напою варто бути готовими платити за нього ще більше. Кава не зникне з полиць супермаркетів та меню кав’ярень, але, можливо, її споживання доведеться скоротити ще більше – задля економії. Зрештою, зелений чай бадьорить не гірше.

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено