Івано-Франківськ

У США лікарі вперше пересадили живій людині нирку свині: як пройшла операція (ФОТО)

Операція тривала чотири години.

Znimok ekrana 2024 03 22 134745
Хірурги з Массачусетської лікарні, що в США, уперше успішно пересадили генетично модифіковану нирку свині живій людині, пише “ПІК” з посиланням на “Бабель“.

Пацієнтом став 62-річний Рік Слейман, у якого медики діагностували термінальну стадію захворювання нирок.

“Уперше чоловік переніс операцію з пересадки нирки у 2018 році — тоді це був орган від людини-донора. Проте через пʼять років нирка почала відмовляти, а лікарі перевели чоловіка на діаліз. Згодом медики запропонували Слейману пересадити свинячу нирку”, – йдеться у повідомленні.

Лікарі обрали свинячу нирку такого ж розміру, що й людський орган. Для того, щоб нирка була сумісною з організмом пацієнта, її піддали 69 генетичним модифікаціям.  Орган удосконалили, щоб видалити шкідливі гени свині та додати певні людські.

Znimok ekrana 2024 03 22 134723

Медсестра Массачусетської лікарні дістає свинячу нирку, щоб підготувати орган до трансплантації. Фото – CNN.

“Операція пройшла успішно. Зараз Слейман проходить реабілітацію, скоро його випишуть з лікарні. Для медицини це значний прорив, оскільки ксенотрансплантація — пересадка органів тварин людям — має вирішальне значення для усунення проблеми нестачі органів”, – пише CNN.

Це не перша операція з трансплантації органу свині людині. Раніше лікарі двічі пересаджували серце тварини пацієнтам, проте вони помирали через кілька тижнів після хірургічного втручання.

Зокрема, у США чоловікові пересадили серце свині. Пацієнтом був 57-річний Девід Беннет, який помер за два місяці після операції від серцевої недостатності через «складний комплекс факторів».

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено