Івано-Франківськ

Світові військові витрати у 2023 році досягли свого історичного максимуму

Україна зайняла восьме місце у світовому рейтингу держав з найбільшими військовими затратами.

Світові військові витрати у 2023 році досягли свого історичного максимуму

Світові військові витрати у 2023 році досягли історичного максимуму, збільшившись до $2,443 трильйона доларів США, що є найвищим показником за останні 15 років. Про це пише ПІК з посиланням на Букви.

За даними SIPRI, минулий рік ознаменувався найбільшим річним приростом у світових військових витратах з 2009 року, зростання склало 6,8% порівняно з 2022 роком. Це вже дев’ятий рік поспіль, коли відмічається збільшення витрат, причому 2023 рік встановив новий рекорд.

“Безпрецедентне зростання військових витрат є прямою відповіддю на глобальне погіршення миру та безпеки”, — заявив старший науковий співробітник Програми військових витрат і виробництва озброєнь в SIPRI Нань Тіан.

У звіті особливо зазначено на зростанні військових витрат України на 51% до $64,8 млрд, що дозволило країні зайняти восьме місце у світовому рейтингу. При цьому Україна отримала значну військову допомогу, загальна сума якої, разом з власними витратами, наблизилась до російських витрат, які склали $109 млрд.

Військові витрати країн-членів НАТО становили $1,341 трильйона, що приблизно дорівнює 55% світових витрат на оборону. США продовжують залишатися лідером у цій сфері, з витратами, які зросли на 2,3% до $916 млрд. Ці дані підкреслюють продовження тенденції до збільшення військових бюджетів по всьому світу, що, як вважають експерти, може мати далекосяжні наслідки для глобальної стабільності та безпеки.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено