У карантин посидіти в кафе можна тільки на літньому майданчику, пише ПІК.
Відповідна постанова МОЗ опублікована на сайті відомства. Документ набув чинності 11 травня.
Від сьогодні закладам громадського харчування слід дотримуватися таких правил:
- Перед початком зміни проводити температурний скринінг всім працівникам. Людей з температурою вище 37,2 ° С або з ознаками ГРВІ не допускати до виконання обов’язків;
- Дезінфікувати контактні термометри;
- Проводити обслуговування виключно на винос за попереднім замовленням, а також на відкритих літніх майданчиках, забезпечуючи дотримання дистанції 1,5 метра між місцями для сидіння і розміщуючи не більше двох клієнтів за столом (без урахування дітей молодше 14 років). По можливості замінити обшиті тканиною або іншими м’якими матеріалами сидіння на ті, які можна дезінфікувати;
- Обслуговування клієнтів в приміщеннях забороняється. Вхід в приміщення дозволяється виключно для користування санвузлами, проходами і сходами, що ведуть до літніх майданчиків на даху;
- Очікувати в черзі в санвузол, розташований в приміщенні, можна тільки зовні. Шлях до санвузлу слід відгородити від решти приміщення закладу;
- У зоні обслуговування необхідно організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією ізопропілового спирту понад 60% і етилового спирту понад 70%. Доцільно розмістити яскравий покажчик про необхідність дезінфекції рук;
- Замовлення можна робити дистанційно, через спеціально обладнане вікно або безпосередньо працівнику закладу, який обслуговує клієнтів на відкритих майданчиках;
- Видача клієнтам паперових меню заборонена. Меню повинні бути розміщені для безконтактного ознайомлення біля входу або у місця прийняття замовлення – в кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей;
- Видавати замовлення клієнтам або офіціантам, а також розраховуватися з клієнтами можна через спеціально обладнане вікно або вхідні двері закладу. При цьому клієнти і офіціанти не повинні входити в приміщення. Слід забезпечити можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку, а місце видачі обладнати столиком (полицею);
- Видачу замовлень на винос проводити в закритій тарі. Дозволяється використовувати багаторазову посуд за умови її миття при високих температурах в посудомийній машині з використанням миючих засобів;
- Адміністрація і персонал самі контролюють, щоб не накопичувалася черга поруч з місцем видачі замовлень. У місцях потенційного скупчення людей потрібно нанести маркування для дотримання дистанції не менше 1,5 м;
- Працівники закладів громадського харчування повинні носити маску або респіратор, окуляри та одноразові рукавички. Після кожної зміни ЗІЗ (засоби індивідуального захисту) потрібно ретельно мити руки з милом. Адміністрація закладу повинна провести навчання працівників щодо правил використання і утилізації ЗІЗ;
- В санвузлах постійно повинні бути рідке мило, антисептики і паперові рушники. Використання багаторазових рушників заборонено;
- Слід інформувати клієнтів про обмеження та умови обслуговування на сайтах і в соціальних мережах;
- Проводити вологе прибирання приміщень і поверхонь на літніх майданчиках (ручок дверей, місць сидіння, раковин, столів) з використанням миючих і дезінфікуючих засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям і після закінчення робочого дня;
- Централізовано збирати використані ЗІЗ, паперові серветки в окремі контейнери з кришками і одноразовими поліетиленовими пакетами;
- Тимчасово відсторонити від роботи осіб з групи ризику (старше 60 років і з хронічними захворюваннями).
Працівники громадського харчування повинні:
- регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісних антисептиками не менше, ніж раз на 3 години і після відвідування громадських місць
- утримуватися від контактів з особами, які мають симптоми ГРВІ;
самоізолюватись в разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
Читайте також:
На Прикарпатті діятимуть усі карантинні послаблення, окрім роботи стоматологій
Продовження карантину: що думають прикарпатці (ВІДЕО)
Читайте нас у тг