Івано-Франківськ

Множина іменників в англійській мові

Дізнайтесь усе про множину іменників в англійській мові: правила, винятки та корисні поради для вивчення та застосування у повсякденному спілкуванні.

Всі ми ще зі шкільної парти пам’ятаємо правило: хочеш утворити множину, просто додай -s. Однак не завжди воно працює. Спробуйте, наприклад, «‎помножити» слово man або mouse. Якщо вийшло mans і mouses, цей матеріал стане для вас особливо корисним!

Почніть вивчати англійську з нуля разом з нашими курсами! Зручний графік, ефективні методики, дружній колектив. Запишіться вже сьогодні та відкрийте нові можливості!

З чого не можна утворити множину?

Форму множини (plural) здатні утворювати більшість іменників (nouns) в англійській мові. Однак є певні категорії, котрі цього не передбачають. До таких відносяться:

  • Слова, що позначають різноманітні групові чи парні предмети: furniture (меблі), savings (заощадження), remains (залишки).
  • Іменники, які неможливо порахувати (uncountable): respect (повага), courage (мужність), sand (пісок), air (повітря), history (історія).

Множина іменників в англійській мові

Основні правила

Розпочнемо з найпростішого, всім відомого правила. Йдеться про додавання суфікса -s: conversation-conversations [ˌkɑːnvərˈseɪʃənz], trouble-troubles [ˈtrʌbəlz], muppet-muppets [ˈmʌpəts], hook-hooks [ˈhʊks]. Зверніть увагу, що у вимові прослідковується закономірність: після глухої приголосної кінцева літера читається так само глухо – як [s], а в інших випадках – як дзвінка [z].

Інші випадки:

  1. Бачите в кінці -y з попередньою приголосною → замініть її на -ies [iz]: daisy-daisies, opportunity-opportunities; story-stories.
  2. Бачите в кінці f або fe → замініть її на -ves [vz]: knife-knives, shelf-shelves, thief-thieves. Виняток: chef-chefs, sheriff-sheriffs, cliff-cliffs тощо.
  3. Коли в кінці шиплячі -sh [ʃ], -ch [t͡ʃ], -ge [d͡ʒ], свистячі -s, -ss, -se, -ce [s], -z [z], а також -x → ставимо -es [iz]: brush-brushes, inch-inches, sausage-sausages, lens-lenses, guess-guesses, promise-promises, sentence-sentences, blitz-blitzes, index-indexes. Зауважте, що коли кінцева –ch звучить як [k], застосовується стандартне правило: monarch-monarchs, epoch-epochs.
  4. Бачите в кінці  → додайте -es [z]: potato-potatoes, volcano-volcanoes, veto-vetoes. Проте коли в кінці  з попередньою голосною → додавайте одну -s [z]: scenario-scenarios, video-videos, ratio-ratios. Виняток: piano-pianos.
  5. У певних випадках, кінцеві літери -s та -z можуть подвоюватися: quiz-quizzes, fez-fezzes.
  6. У словах, сформованих з двох частин (іменник з суфіксом –er + прислівник), форму множини набуває лише іменник: passerby-passersby, mother-in-law–mothers-in-law, onlooker-onlookers.

І куди без винятків…

Існують такі неправильні іменники, які приймають відмінну від першочергової форму при утворенні множини (irregular plurals). Тут ніякі правила не діють, тому їх доведеться просто запам’ятати. Деякі з них:

  • man-men (чоловік-чоловіки);
  • die-dice (гральний кубик-гральні кістки);
  • person-people (людина-люди);
  • cactus-cacti (кактус-кактуси);
  • datum-data (дана-дані);
  • mouse-mice (миша-миші);
  • index-indices (індекс-індекси). 

Ще один виняток — іменники, які мають однаковий вигляд в обох формах. Порівняйте два речення:

  • I managed to see a real deer (singular) in the reserve. – Мені вдалося побачити справжнього оленя в заповіднику.
  • Soon thousands of deer (plural) will start migrating south. – Незабаром тисячі оленів почнуть мігрувати на південь.

До них зазвичай відносяться назви багатьох риб, птахів, ссавців: sheep (вівця), moose (лось), fish (риба), shad (риба родини оселедцевих) тощо.

Тема множини є однією з базових в англійській мові, однак не завжди її правила очевидні. Цей матеріал допоможе розширити ваші знання та закрити всі прогалини, пов’язані з Plural Nouns. А з кожним таким «‎елементом пазла» картина англійської граматики ставатиме для вас все чіткішою, тому приєднуйтеся до нас!

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено