Івано-Франківськ

“Хліб — це моя любов”: у Калуші працює сімейна пекарня з багаторічними традиціями (ФОТО)

Унікальність полягає в бездріжджовому виготовленні на натуральній заквасці та випіканні на дровах.

photo 2024 05 23 22 34 57 scaled

Сімейну пекарню “Матусин хлібчик” на околиці Калуша створила багато років тому Віра Кицман, відома своєю відданістю традиціям випікання хліба.

Власниця пекарні наголошує, що випічка без хімічних добавок дозволяє насолодитися справжнім смаком домашнього продукту, розповідає ПІК.

photo 2024 05 24 11 56 02 scaled

Смак традицій

«Я вважаю, що цей хліб безцінний. Він на житній муці та на житній заквасці, без солоду і хімічних добавок, такий, як пекла наша бабуся», — розповідає Віра Йосипівна. – Цей хліб залишається свіжим тиждень, а при зберіганні в холодильнику — до місяця. Його унікальність полягає в бездріжджовому виготовленні на натуральній заквасці та випіканні на дровах. Хліб добре ріжеться і не кришиться».

Процес випікання одного хліба триває чотири години. Пекарня надає роботу десяти працівникам, серед яких і діти Віри Йосипівни. Вони активно долучаються до керування та розвитку закладу, зберігаючи традиції та забезпечуючи високу якість продукції.

291396381 169146312303544 8223673512101453128 n scaled

Секрети виготовлення

Для виготовлення житнього хліба використовується житня закваска. Процес включає кілька стадій, під час яких жито набражує природні дріжджі протягом п’яти годин.

До складу хліба входять насіння соняшника, льону і кунжуту. Цей хліб, вагою 600 грамів, коштує 20 гривень.

«Хліб — це моя любов. Він унікальний тим, що є бездріжджовим, на житній заквасці і випікається на дровах», — підкреслює власниця.

photo 2024 05 24 11 56 02 2 scaled

Соціальна складова 

На початку війни заклад активно підтримував переселенців, випікаючи для них хліб. Завдяки благодійним коштам, залученим керівником ГО «УФРА» Наталією Захаровою, вдалося надати до трьох тонн продукції внутрішньо переміщеним особам через ГО «Чисті серця Калуш».

«І сьогодні ми віддаємо випічку всім, хто звертається за допомогою, по можливості», — зазначає Віра Йосипівна.

290955097 169146538970188 2133340751044187769 n scaled

До теми

А нещодавно у Калуші, у пекарні «Матусин хлібчик» презентували «Калуський» торт. Ідея створити солодку візитівку Калуської громади виникла у Віри Кицман близько 2 років тому. Віра Йосипівна поділилася, що завжди хотіла зробити щось для міста.

Насамперед розробили декілька варіантів смаків десерту та провели попередню публічну дегустацію. Серед 5-ти видів спеціальна комісія обрала особливий, який і став переможцем.

435778877 456414113576761 5699399058126931630 n scaled 1

Торт по-справжньому калуський, адже одним із інгредієнтів є солона карамель, що символізує нашу історію видобутку солі.

“Звичайно, рецепт торта – цілковита таємниця. І правильно, бо це справжній шедевр кулінарного мистецтва. До упакування також підійшли з особливою увагою. Воно теж унікальне та дуже оригінальне – на коробці відтворений Бандерівський шлях та логотип нашого міста. Це буде своєрідною родзинкою для зацікавлення гостей громади”, – йдеться у повідомленні.

Фірмовий калуський торт можна придбати у кав’ярні «Матусин хлібчик».

Авторка публікації: Ліза Гершат 

photo 2024 05 23 22 34 58 scaled

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено