Івано-Франківськ

Ракетні удари, звільнення з полону та підвищення тарифу на світло – ТОП-новин тижня за 27 травня – 2 червня

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.

огляд

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 27 травня – друге червня 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). 

Наші вдома

Україна повернула додому з російського полону 75 наших людей (ФОТО)

Цього тижня Україна повернула додому з російського полону 75 українців. Воїни ЗСУ та Нацгвардії, прикордонники, четверо цивільних – вже на рідній землі. 

Повернулися додому також і двоє прикарпатців – військовослужбовець з Прикарпаття – Ігор Чернявський з Рогатинщини. Також звільнили сьогодні з полону й Руслана Чернія з села Брошнів-Осада, Калуського району. Відомо, що він пробув у полоні майже два роки.

Підвищення тарифу на світло 

445827452 851008727057075 3671473028570484339 n scaled

Кабінет Міністрів підвищив вартість електроенергії для населення з 1 червня 2024 року.

Новий тариф на електроенергію для індивідуальних та колективних побутових споживачів населення становитиме 4,32 грн/кВт. Зараз він складає 2,64 грн/кВт.

Очікується, що новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року, тобто менше ніж рік.

“За  середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт*год, платіжка за електроенергію зросте на 285 гривень”, –зазначили у відомстві.

Ракетні удари

Протягом тижня росія продовжувала бити ракетами та ударними дронами по містах України.

photo 2024 05 31 07 49 21 scaled

Зокрема, окупанти продовжують гатити енергетичних об’єктів країни. У суботу ворог обстріляв дві ТЕС. Серйозно пошкоджено обладнання. Це вже шоста масована атака на теплоелектростанції ДТЕК за 2,5 місяці.

Атаки зазнав енергооб’єкт й на Івано-Франківщині. По ньому випустили чотири ракети. Через вибух пошкодження зазнали будинки, господарські будівлі та автомобіля у Більшівцівській громаді.

Також шість крилатих ракет влучили у три обʼєкти критичної інфраструктури на Львівщині. Внаслідок атаки постраждали четверо людей. Їх госпіталізували. Стан – середньої важкості.

ЗСУ уразили Керченську поромну переправу

FB IMG 1717091947095 scaled

Сили оборони України завдали удару ракетами ATACMS по Керченській поромній переправі, яка активно використовувалася ворогом для забезпечення свого угруповання військ у тимчасово окупованому Криму.

В результаті ураження суттєвих пошкоджень зазнали два пороми, які здійснювали залізничні та автомобільні перевезення. Один із них сів на мілину, чим заблокував функціонування всієї Керченської переправи.

Завдяки вдалій бойовій роботі українських ракетників військову логістику окупантів на півострові суттєво підірвано.

Військовий облік

ea2zxx c16x9x50px50p 5a61fd0e94b3d8e5248c70f6eafc1eb2

Юнакам 17 років та більше, які з певних причин не стали на військовий облік, надсилатимуть повістки із зобов’язанням прибути до ТЦК та подати необхідні документи.

Постановка на військовий облік не має відношення до мобілізаційних заходів, які тривають, зазначили у Сухопутних військах ЗСУ.

Надзвичайні новини

Не обійшлося цього тижня і без надзвичайних новин. Зокрема, на Косівщині втопилася дівчина.

На Косівщині з річки витягнули тіло 23-річної дівчини (ФОТО)

Як відомо, у річці Черемош, в селі Кути виявили тіло людини. Надзвичайники підняли на берег тіло місцевої жительки 2000 року народження та передали працівникам поліції.

Ще одного потопельника виявили вже у річці Тиса. Потопельника винесло на берег у румунському населеному пункті Кречунешті, що навпроти українського населеного пункту Великий Бичків. Наразі особа загиблого встановлюється. Зазначимо, що це вже десяте з початку травня тіло потопельника, виявлене на річковій ділянці кордону.

Тим часом у Микуличині обвалилася прибудова. Ймовірна причина обвалу прибудови до житлового будинку – вибух газу. Внаслідок обвалу постраждала 63-річна жінка.

photo1717309930 scaled

На місці події, рятувальники з допомогою гідроінструменту деблокували потерпілу та передали медикам.

Прокурори відстояли у суді довічне ув’язнення прикарпатцю, який зґвалтував та вбив 9-річну дитину

photo 2024 05 29 13 14 06 scaled

Зловмисника, який зґвалтував та вбив 9-річну дитину засудили до довічного позбавлення волі.

В ході судового розгляду прокурор надав беззаперечні докази на підтвердження вини обвинуваченого та орієнтував суд на призначення йому найсуворішого покарання. Доведено, що чоловік у червні 2023 року жорстоко познущався над малолітньою дівчинкою та позбавив її життя.

Того дня дитина вийшла з дому до сестри, а слідом за нею попрямував 34-річний родич, який гостював у її батька. Дорогою чоловік, користуючись тим, що вона його добре знає та довіряє, запропонував скоротити шлях. Він заманив дитину у заліснену ділянку неподалік річки, а там змусив її роздягнутися, побив, зґвалтував та задушив.

Полярники пояснили, чому не купують дрони замість дослідження пінгвінів

Полярники пояснили, чому не купують дрони замість дослідження пінгвінів

Полярники наголосили, що заяви про те, що “Україна витрачає мільйони на пінгвінів замість дронів” та “Антарктичну програму треба зупинити на час війни” є маніпулятивними. 

“Кошти з антарктичних досліджень неможливо витратити на дрони та будь-які інші військові потреби. Наша програма фінансується з тієї частини держбюджету, що передбачена винятково на гуманітарні видатки. Наповнюється вона винятково за кошти міжнародних партнерів саме з умовою витрати цих коштів лише на цивільні потреби. Тобто ці гроші не можуть піти на закупівлю дронів, патронів, зарплату бійців чи будь-які інші військові потреби”, –йдеться у повідомленніНаціонального антарктичного наукового центру.

Якщо в Антарктиці не доглядати за інфраструктурою станції та поставити в “холодний відстій” криголам, станція просто зруйнується, а судно піде на металобрухт. Після Перемоги нам доведеться будувати все це з нуля, а це незрівнянно (на порядки величин) більші видатки, ніж кошти на підтримку програми.

Посол Пакистану відвідав Прикарпаття

Під час візиту на Прикарпаття Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Пакистан в Україні – Надір Хан, відвідав Івано-Франківський обласний перинатальний центр.

Для делегації з Пакистану генеральний директор медзакладу Юрій Павлушинський разом із колективом провели екскурсію та презентували нещодавно оновлені відділення. Окрім того, обговорили можливості співпраці у медичній сфері.

 

  • Попри різні новини, наша область і Україна продовжує втрачати у цій жорстокій війні захисників. Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину з Прикарпаття цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв!

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено