Івано-Франківськ

Повернення з полону та заборона російської церкви: ТОП новин тижня 19-25 серпня

Пропонуємо вам актуальне за тиждень.

огляд

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 19-25 серпня 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). 

Повернення з полону

photo 2024 08 24 13 59 50 scaled

РФ та Україна здійснили обмін 115 полоненими в суботу, 24 серпня, за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів. Звільнені воїни Національної гвардії, Збройних Сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби.

Це був перший подібний обмін полоненими між країнами після того, як шостого серпня українські військові почали операцію у Курські області РФ. 

Заборона російської церкви

019be3f39dcbe87e40dd8b85ce5ee9e3 w960 1 scaled

Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій.

Це дозволить заборонити в Україні діяльність Російської православної церкви (РПЦ) та пов’язаних з нею організацій.

Тепер його мають опублікувати для набрання чинності. Після цього в російської церкви в Україні буде дев’ять місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою. Про духовну незалежність українського народу Зеленський згадав у своєму зверненні з нагоди Дня Незалежності. Він наголосив, що “українське православ’я сьогодні робить крок до визволення від московських чортів”.

Ворожі атаки

photo 5341708086995445152 y scaled

20 серпня російські військові завдали удару по одному із промислових об’єктів у Тернополі. На місці влучання трапилася пожежа. Внаслідок чого виявили перевищення рівня вмісту хлору від 4 до 10 разів, через загоряння паливно-мастильних матеріалів. 

Також цього тижня, що минає, російські окупанти двічі атакували Прикарпаття. Обійшлося без жертв та руйнувань. Прикарпатців закликають не нехтувати сигналами тривог.

Окрім того, у неділю ворог окупанти завдавали удару по готелю у Краматорську. Постраждали двоє цивільних, ще один знаходиться під завалами. Усі постраждалі є журналістами. Це громадяни України, США та Великої Британії. Окрім того, окупанти завдали ракетні удари по Харкову та Чугуєву. Там ракети влучили у житлові будинки, є поранені. 

Україна вперше застосувала ракету-дрон “Паляниця”

 

Україна вперше застосувала нову ракету-дрон “Паляниця”. Це зброя українського виробництва.

Розробку української далекобійної ракети-дрон “Паляниця” завершили за 1,5 року, в межах її дії знаходяться кілька десятків російських військових аеродромів. Наразі майже вся інформація про ракету засекречена. 

Смертельна автотроща

FB IMG 1724139355290 scaled

На дорозі Н-09 сполученням «Мукачево-Львів», між населеними пунктами Крилос та Тязів сталась дорожньо-транспортна пригода за участю двох автомобілів.

17-річна жителька Галича, керуючи автомобілем «Opel Insignia», без водійського посвідчення та права керування транспортним засобом, виконувала маневр обгону та перетнула осьову лінію розмітки. Керманичка виїхала на смугу зустрічного руху, де допустила зіткнення із зустрічним автомобілем «Skoda Octavia». Він рухався у зустрічному напрямку по своїй смузі руху.

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди обидва водії загинули на місці події. 20-річний пасажир автомобіля «Opel Insignia», мешканець Галича, помер у кареті швидкої медичної допомоги. А пасажирку «Skoda Octavia», 1993 року народження, мешканку Вінниці госпіталізували.

Розслідування роти Коломойського – завершили

alt

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування проти бізнесмена Ігоря Коломойського.

Коломойського збираються судити за чотирма статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (привласнення майна),
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з банківськими документами),
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (відмивання),
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Карантин на Прикарпатті

У двох районах Франківщини ввели карантин через західного кукурудзяного жука

На території двох районів Франківщини ввели карантин через західного кукурудзяного жука. Шкідника виявили на території Івано-Франківського району в селі Уїзд, на площі 13 га та на території Коломийського району в селі Велика Кам’янка на площі 21 га, що підтвердили результатами досліджень обласної фітосанітарної лабораторії.

У Коломиї нова дата святкування Дня міста

kolomyya 1 scaled

День міста у Коломиї тепер відзначатимуть шостого серпня. Таке рішення прийняли на сесії міської ради.

Додамо, День міста Коломиї завжди був прив’язаний до свята Преображення Христового. Відповідно до нового церковного календаря, його святкують тепер не 19, а шостого серпня.

Засновника Telegram Павла Дурова затримали у Франції

p7zcvb c16x9x50px50p 24188a971dd4967d50ac9aed7a584c6a scaled

Засновника і гендиректора Telegram Павла Дурова затримали у суботу ввечері в аеропорту Ле-Бурже в передмісті Парижа. Трапилося це, коли він зійшов зі свого приватного літака на злітно-посадкову смугу в аеропорту Ле-Бурже. 

Слідчі вважають, що відсутність у Дурова співпраці з правоохоронними органами, а також інструменти, які пропонує Telegram, роблять його співучасником наркоторгівлі, педофільських злочинів і шахрайства.

В Угорщині в одній із шкіл навчатимуть українською

456685271 524746610081561 5425509016217654502 n scaled

З вересня у Будапешті запрацює перша державна двомовна середня школа та гімназія. У місті вже підготували окрему будівлю. Діти там вчитимуться угорською та українською мовами.

То ж першого вересня українські учні, які проживають в Угорщині, підуть до повнокомплектної пʼятиденної школи, освітній процес у якій здійснюватиметься рідною мовою з 1 по 12 класи.

  • Попри різні новини, наша область і Україна продовжує втрачати у цій жорстокій війні захисників. Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину з Прикарпаття цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв!

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено